2020 Türkiye Sosyal Medya Raporu

25.01.2021
Blog Başlık
We Are Social 2020 Ocak raporundan sosyal ağ kullanımından mobil ödemelere, e-ticaret pazarından sosyal medya reklam harcamalarına kadar küresel olarak birçok detaylı metrik yer alıyor. Küresel verilerin paylaşıldığı raporda Türkiye’nin öne çıkan verilerini sizlerle paylaşıyoruz. Raporun tamamına SlideShare üzerinden erişebilirsiniz.
 
Türkiye’de günde ortalama 7,5 saat internet kullanılıyor
Raporun Türkiye istatistiklerine baktığımızda; 16-64 yaş arası kullanıcıların mobil interneti günde ortalama 4 saat kullandığını görüyoruz. Yine rapora göre, mobil internet kullanımının dünya ortalaması 3 saat 22 dakika olarak tespit edilmişken; Türkiye’nin mobil internette harcadığı vaktin bu ortalamanın üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Bu yaş aralığındaki kullanıcılar, mobilde ve masaüstünde olmak üzere, günde ortalama 7 saatini internette geçiriyor.
Rapora göre Türkiye’de 13 yaş ve üzeri yaş grubunun sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanma oranı %81 olarak görülüyor. Dünyada ise bu oran %63.
İnternet Erişimde Liderlik Akıllı Cep Telefonlarının
We Are Social’ın yayınladığı Digital 2020 raporunda dikkat çeken önemli bir konu ise internet trafiğinin paylaşıldığı araçlar.
Mobil telefonların geçen yıllarda olduğu gibi 2020 istatistikleri içerisinde de etkin olduğu görülüyor. Geçen yıllarda olduğu gibi Bilgisayar ve tabletlerin kullanım oranları azalırken, akıllı cep telefonu kullanım oranı artıyor.
Sosyal Medya Kullanımı
Rapordaki veriler Türkiye’nin sosyal medya karnesini de ortaya çıkarıyor. 16-64 yaş arasındaki kullanıcılar ortalama günde 2 saat 55 dakikayı sosyal medya kullanarak geçiriyor. Dünya ortalamasında,  kullanıcıların sosyal medya kullanımında günde ortalam 2 saat 24 dakika geçirdiğini söyleyelim.
Türkiye’de 13 yaş üzeri kullanıcılar arasında nüfusa kıyasla sosyal medyayı aktif kullananların oranı ise yüzde 81 olarak öne çıkıyor. Dünya ortalamasını yüzde 63 seviyesinde seyrettiğini belirtmekte fayda var.
Türkiye’de sosyal medya penetrasyonunun yüzde 64 seviyesinde seyrettiğini belirtelim. Dünya ortalamasının yüzde 48 olarak öne çıktığını düşünürsek, Türkiye’nin sosyal medyada ciddi bir penetrasyon oranı yakaladığını söyleyebiliriz. Rapora göre; Türkiye’de iş amacıyla sosyal medya kullananların oranı yüzde 44 olarak öne çıkıyor. Kişi başına düşsen sosyal medya hesabı ise dünyada ortalam 8.6 iken, Türkiye’de 9.1 olarak öne çıkıyor.
Facebook
Facebook reklamlarında erişim potansiyeli yüksek olan ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, 10. sırayı Birleşik Krallık ile paylaşıyor. Hindistan’ın ilk sırada yer alması ise dikkat çekiyor.Türkiye’de Facebook reklamlarının erişim oranının yüzde 58 ile dünya ortalamasının çok üstünde olduğunu belirtelim.
Instagram
Türkiye Instagram reklam erişiminde ise yüzde 57 ile başı çekmekte. Türkiye’yi yüzde 56 ile İsveç, yüzde 49 ile İsrail ve yüzde 48 ile Arjantin takip ediyor. Bu noktada dünya ortalamasının yüzde 15 seviyesinde olduğunu söylemekte fayda var. Instagram reklamlarının erişim potansiyeli en yüksek ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor.
Twitter
Türkiye Twitter reklam erişimlerinde de ciddi bir potansiyele sahip. Türkiye Twitter reklamı erişiminde en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında 5. sırada yer alıyor.
 
Özel yurtlarda belirli günlerde Dijital yetkinlikle ilgili destekleyici kurslar düzenlenmektedir.