Yatay Geçiş Nedir?

05.07.2022
Blog Başlık

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş yapabilmek için belirli şartlar gerekmektedir. Belirli bir programdan başka bir programa geçiş için belirli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı sağlanır. Peki yatay geçiş nasıl yapılır? İşte sizlere yatay geçiş için gerekli şartlar;

 

Puan Türü

Yatay geçiş yapılacak program ile öğrencinin okumakta olduğu programın puan türü farklıysa öğrencinin sınava girdiği yılda geçiş yapacağı bölüm puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.

 

Not Ortalaması

Üniversiteler yatay geçiş şartları arasında not ortalamasını kendileri belirler. Genellikle en düşük not ortalaması 4.00 üzerinden 3.00 ya da 3.50 arasında değişiklik gösterir. Burada önemli olan yatay geçiş ayrılan kontenjan sayısıdır. Çünkü kontenjan sayısı düşükse not ortalaması en yüksek olan öğrenciler daha şanslı olacaktır.
 

Geçiş Süresi

Başvuru en erken öğrencinin 1. öğretim yılını tamamlaması ile birlikte yapılabilir. Öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için ilk yılın bitirilmesi gerekir. Ayrıca hazırlık bu bir yıllık süreçten sayılmaz. Ön lisans programlarında ilk yarıyıl ya da son yarıyılda başvuru yapılamaz. Lisans programlarında ise ilk yıl için ya da son yıl için başvuru yapılamamaktadır.

 

Başvuru Zamanı

Her üniversite kendi yatay geçiş başvuru tarihini belirler ve resmi web sitesi üzerinden yayınlar. Yatay geçiş başvuruları genellikle yaz aylarında yapılmaktadır.

Başvuru Sayısı ve Öğrenci Sayısı

Her öğrenci 2 kez başvuru yapılabilir. İlk başvurusu reddedilen öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrardan başvuru yapabilir. Bir bölüme ne kadar yatay geçiş öğrencisi alınacağı o bölümün kontenjan sayısına bağlıdır. Yaklaşık 100 kişilik kontenjana sahip bir bölüme 5 öğrenci alınabilir. Yatay geçiş kontenjan sayıları üniversiteler tarafından belirlenir.

Not: Kaydını dondurmuş olan öğrencilerin yatay geçiş hakkı kaybolmaz. Fakat bir öğrenci disiplin cezası aldıysa başka bir bölüme geçiş için başvuru yapamaz.

Yatay geçiş yapmanın bazı zorlukları bulunmaktadır. İntibak olarak adlandırılan alt sınıflardan ders alma durumu ile karşılaşılabilir. Üniversitenin senatosu tarafından belirlenen intibak programı çerçevesinde öğrencinin hangi yarıyıldan başlayacağı ya da hangi dersleri alması gerektiği belirlenir. Son olarak yatay geçiş durumunda öğrencilerin yabancı dil sorunu ile karşılaşabileceğini de belirtelim. Öğrenci yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olarak direkt olarak bölümüne geçebilir. Eğer başarısız olursa hazırlık eğitimi görmek zorunda kalacaktır. Bu tamamen o bölümün hazırlık şartı olup olmamasına ve üniversitenin şartlarına bağlıdır.