VMware workstation (Sanallaştırma Teknolojisi) nedir, ne işe yarar?

08.02.2021
Blog Başlık

VMware workstation, fiziksel olarak kullandığımız bilgisayarımızın üzerine bir veya donanımın gücüne ve zenginliğine bağlı olarak birden fazla işletim sistemini sanal bir şekilde çalıştırmamıza olanak sağlayan, x86 veya x64 sistemler üzerine kurulabilen bir sanallaştırma programıdır.

Fiziksel olarak kullandığımız bilgisayarımızın donanım kaynaklarının bizim belirlediğimiz miktarını sanal işletim sistemine paylaştırarak, fiziksel bilgisayarımıza sanal olarak bir işletim sistemi kurmamıza olanak sağlar.

VMware workstation ya da başka bir deyişle Sanallaştırma teknolojisi ne işe yarar, avantajları ve kolaylıkları nelerdir.

Bu program ile birden fazla soruna çözüm üretebiliriz, sadece sorunlar ile baş etmek değil bunun yanı sıra zamandan da tasarruf ederiz. Örneğin;

  1. İlk olarak, internette gezinirken çoğu zaman risk barındırdığını düşündüğümüz linkler olur, böyle bir zamanda bu işlemi program sayesinde kurduğumuz işletim sistemi ile gönül rahatlığıyla tıklayabilir, açabilir, kontrol edebiliriz. Sonuç olarak kaybedeceğimiz tek şey sadece sanal bir sistem olacaktır.
  2. Bilgisayarımıza indirmek istediğimiz veya indirmemiz gereken bir dosya ya da program olabilir, bu işlemi öncelikle sanal işletim sistemimizde test edip bunun sonucunda işlemi iptal eder veya fiziksel bilgisayarımıza kurulumunu yapabiliriz.
  3. Windows kullanan bir arkadaşımızı düşünelim, Linux işletim sistemini merak ediyor fakat bu işletim sistemini fiziksel bilgisayarına kurmaktan çekiniyor, çünkü Windows bildiğimiz gibi kolay kullanışlı ve eğlenceli bir işletim sistemidir. İşte VMware sayesinde Linux işletim sistemlerine olan merakını giderecek ve deneyimleme fırsatı bulacaktır.
  4. Bütçe dostudur. Zamandan ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlar.
  5. Yapacağımız işlemlere ve kullanım şeklimize göre buna dair örnekleri çoğaltabiliriz.

Konuyla ilgili görüşlerinizi, eleştirilerinizi, itiraz yada takdirinizi yorum bölümünde paylaşmaktan çekinmeyin!

Devlet yurtlarında barınmak isteyen öğrenciler başvuru tarihlerini takip etmesinde fayda var.