Hayran olunan Japonya Eğitim Sistemi

09.02.2021
Blog Başlık

1.Önce ahlak ve terbiye sonra bilgi.

Japon okullarında, öğrenciler 4. sınıfa (10 yaş) gelene kadar hiçbir sınava tabi tutulmuyorlar. Sadece küçük küçük testler yapılıyor. İlk 3 yılın amacı öğrencilerin bilgisini ya da öğrenme yeteneklerini test etmek değil, iyi ahlaklı olmalarını sağlamak ve karakterlerini geliştirmek. Öğrenciler, başkalarına saygılı olmayı, hayvanlara karşı kibar olmayı ve doğayı öğreniyorlar. Bunların dışında cömertlik, merhamet ve empati duygusu da öğretiliyor.

2. Eğitim yılı her sene 1 Nisan’da başlıyor.

Dünyanın her yerinde okullar Eylül ya da Ekim ayında açılırken Japonya’da Nisan’da başlıyor. Okulun ilk günü onlar için aynı zamanda kiraz çiçeklerinin açtığı gün anlamına geliyor. Akademik yılları 3 dönemden oluşuyor: 1 Nisan – 20 Temmuz, 1 Eylül – 26 Aralık, 7 Ocak – 25 Mart. Japon öğrencilerin yaz mevsiminde 6 hafta, kış ve baharda ise 2 hafta tatilleri oluyor.

3. Birçok japon okulunda temizlik görevlisi çalışmıyor çünkü öğrenciler temizlik görevini yerine getiriyor.

Japonya’da öğrenciler sınıfları, kantinleri ve hatta tuvaletleri bile kendileri temizlemek zorundalar. Her yıl öğrenciler küçük gruplara bölünüyor ve iş bölümü yapıyorlar.  Japon eğitim sistemine göre bu hem öğrencilere temiz olmayı, hem grup olarak çalışmayı hem de birbirlerine destek olmayı öğretiyor.

4. Japonya’da okullarda yenen yemek herkes için aynı oluyor ve sınıflarda yeniyor.

Çünkü öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmelerini istiyorlar. Devletteki ilkokul ve liselerde yemekler bir uzman tarafından hazırlanıyor. Bütün öğrenciler, yemeklerini kendi sınıflarında öğretmenleri ile birlikte yiyor.

5. Okul sonrası yapılan Atölye çalışmaları Japonya’da oldukça popüler.

Daha iyi bir gelecek için Japonya’daki öğrenciler genelde hazırlık okullarına ya da okul sonrası atölye çalışmalarına katılıyorlar. Bu sınıflar genelde akşamları oluyor.

Dar gelirli öğrenciler yurtlarda ücretsiz kalabilmektedir.