Work and Travel Programı Ne Değildir?

18.01.2021
Blog Başlık
Work and Travel programını en doğru biçimde sizlere anlatmak ve Amerika’ya doğru beklentilerle gitmenizi sağlayabilmek adına bu programın “ne olmadığı”na dair sizleri bilgilendirmek istedik, çünkü WAT programı, bilinçli olarak değerlendirildiğinde muhteşem fırsatlarla dolu bir deneyim olacaktır!
 
Work and Travel Programı bir dil kursu veya yaz okulu programı değildir!
Yaz okulu veya dil kursu programları tamamen istekleriniz doğrultusunda organize edilir ve ödediğiniz ücretle orantılı olarak belli servisler hizmetinize sunulur ve siz sadece kurs veya gezi programınızı tamamlar, ülkenize dönersiniz. Work and Travel Programı ise bir çalışma dönemi ve bu dönemin sonunda yapılan tatilden oluşan, kişisel gelişiminize önemli katkılar sağlayacak kültürel bir değişim programıdır.
Bu programa katılan adaylar ABD’de çalışma deneyimi kazanmak, bunu yaparken de aynı zamanda da kendi giderlerini karşılayarak Amerika’da kendi ayakları üzerinde kalarak yaşamak ve tatil yapmak isteyen üniversiteli öğrenciler olmalıdır.
En az maliyetle Amerika’da yaz döneminde çalışıp, sonrasında seyahat etmenin ve farklı programlarla kazanılması güç birikimler elde etmenin mümkün olduğu ve yine diğer programlarla karşılaştırıldığında vize alımının en kolay olduğu programdır.
Work and Travel Programı bir turistik gezi programı değildir!
Work and Travel isminden de anlaşılabileceği gibi ilk önce “Work” ve ardından “travel” bölümlerinden oluşan programdır. Programın %80’ini oluşturan “work” kısmında işvereniniz sizi turist olarak değil, bir çalışanı olarak görecektir. İşveren için, yaz döneminde aynı iş yerinde çalışan Amerikalı bir üniversite öğrencisinden farkınız yoktur.
Öğrenci işvereninin beklentilerini göz önünde bulundurmalıdır ve çalışan olarak sorumluluklarını bilmelidir. Çalışma saatleri içinde işveren öğrencinin kendisine verilen işi yapmasını ve aldığı saat ücretinin hakkını vermesini bekler. Bu nedenle öğrencinin çalışma saatleri içinde İngilizce geliştirme ve eğlenme beklentilerini minumumda tutması gerekir.
Ayrıca isteyen öğrenciler, program bitiminde toplam program süresini aşmayacak şekilde 25 güne kadar Amerika’da seyahat ve eğlence amaçlı da kalabilirler.
Work and Travel Programı İngilizce öğrenmek için değil, İngilizce pratiği yapmak içindir.
Work and Travel Programı’na katılabilmek için en az orta seviyede konuşma İngilizce’sine sahip olmalısınız. Program size İngilizce’nizi geliştirebilmeniz için pratik yapma fırsatı vermektedir. İngilizce’nizi çoğu zaman çalışırken değil, yabancı WAT öğrencileriyle ya da Amerikalılar ile arkadaş olup, onlarla sosyal hayata katılarak geliştirebilirsiniz.
Work and Travel Programı, sadece İngilizce geliştirmek veya sadece eğlenmek amaçlı gidilmesi uygun bir program değildir.
Günde ortalama 8 saat çalışan öğrenci, günün geri kalan kısmında gezebilir, eğlenebilir, yeni arkadaşlar edinerek; İngilizcesini sosyal yaşam içinde zaten geliştirebilir ve İngilizcesinin gittiği güne göre gelişme gösterdiğini gözlemler.
Work and Travel programı temelde bir macera programıdır, her zaman her şey mükemmel gitmeyebilir.
Work and Travel Programı’nda ilk günler adaptasyon problemi yaşayabilirsiniz; bulunduğunuz çevreye, Amerikalıların iş disiplinine, yemek kültürüne uyum sağlama konusunda ilk haftalarda zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, programa katılan hiçbir öğrenci ilk haftalarda uyum sorunu yaşamadığını ve hiç zorluk çekmediğini iddia etmez, ancak yaşanabilecek tüm sıkıntılara rağmen istisnasız her öğrencinin ortak söylemi “iyi ki gitmişim” olur.
Her ne kadar; yaşadığınız sorunlarla ilgili olarak gerek danışmanınızdan, gerekse Amerika’da hizmet veren sponsor firmanızdan destek alacak olsanız da, problemlerle karşılaştığınızda kendi kendinize problemi çözme yollarını aramalı, bu programın aynı zamanda bir kişisel gelişiminize katkı sağlayan ve kendi ayaklarınızın üzerinde durmanızı gerektiren bir program olduğunu unutmamalısınız.
 
Hafta sonları yurdun konferans salonunda düzenlenecek olan toplantıda konu hakkıda detaylı bilgi almakta fayda var.