Work and Travel’dan Sonra Başvurulan Change Of Status Nedir?

07.01.2021
Blog Başlık
Öncelikle Edumag.net ekibini böyle bir platform kurdukları için teşekkür ederim. Amerika’ya gelmeden önce gerekli bilgileri aldığım ve halen daha takip ettiğim nadir sitelerdendir.
 
Neyse daha fazla uzatmadan sadede gelelim.
Başlıktan da anlayacağınız üzere Work and Travel J1 vizemiz bittikten sonra Amerika’da nasıl yasal kalınır ondan bahsedeceğim.
Not: İşlemler kesinlikle yasaldır. Amerikan Hükümeti’nin sağlamış olduğu ve her yıl binlerce kişinin başvuruda bulunduğu bir süreçtir.
Öncelikle kendinize bir yol haritası belirlemeniz gerekiyor.
İngilizce, para, eğlence vs. kriterlerinizi belirleyip ona göre bir seçim yapmak zorundasınız. Aksi takdirde planlamadığınız sorunlarla karşılaşmanız an meselesidir. Seçimden kastettiğim nokta yaşamaya devam edeceğiniz eyalet ve seçeceğiniz dil okulu veya üniversite. Ve bütün bunları vizeniz bitmeden en az 1 ay öncesinde tamamlamış olmanız sizin açınızdan iyi olur.
 
Dil okuluna nasıl kayıt olurum?
Bir çoğumuz metropol şehirlere uzak dil okullarının olmadığı bölgelerde WAT yapmak zorunda kalıyoruz. İmkanı olanlar internet üzerinden bulduğu dil okuluna şahsen gidip kayıt yaptırabilir. Böyle bir imkanı vakti olmayanlar ise telefon ile iletişime geçerek online bir şekilde kayıtlarını yaptırabilirler. Kendimden örnek vermem gerekirse vizem bitmeden 1.5 ay öncesinde internet üzerinden bulduğum bir dil okulu ile iletişime geçtim ve gerekli belgeleri tamamladım. Daha sonrasında doldurmam gereken formları bana posta yoluyla gönderdiler bende gerekli belgeleri ekleyerek USCIS (US Citizenship and Immigration Services)’e gönderdim.
 
Gerekli Belgeler !
Okulun sizden isteyeceği çoğu belge zaten Amerikaya gelirken yanınızda taşımanız gereken belgeler olacak. DS2019 – Pasaport gibi. Sizin ayrıca ihtiyacınız olan evraklar şunlardır.
– Form I-539
– Form I-20
– Sponsor
– Niyet Yazısı
 
CHECKLIST
Form I-539
Form I-20
Form I-94
Transkript
Pasaport fotokopisi
Vize fotokopisi
Niyet mektubu
DS2019
Sponsor banka dökümü
Sponsor belgesi
Money order
İkametgah (ingilizce tercüme edilmiş)
İş yerinden alınan son paycheck fotokopisi
SEVIS makbuzu.
 
Ve En Önemli Kısım : Ücretler
Okul ücretine girmeyeceğim çünkü aylık 400$ dan 5000$’a kadar okullar var. Bu sizin tercihiniz olacak.
Fee for Change of status:
$370 : J-1 to F-1 Change of Status. Money Order for U.S. Department of Homeland Security. (Devlet)
$370 : J-1 to B-2 Change of Status. Money Order for U.S. Department of Homeland Security. (Devlet)
$85 x 2 : Her change of status dosyası için Biometric Fingertips adı altında devlete ödenmesi gereken ücret. (Devlet)
$350 : SEVIS Fee for U.S. Department of Homeland Security. (Devlet) (online ödeme yapabilirsiniz.)
Okula başlamadan önce vizenizi değiştirmek için devlete ödeyeceğiniz yaklaşık miktar : $1260 (okulun kayıt ücretlerine göre değişiklik gösterebilir)
 
Belgeleri Gönderdik. Sonra ?
Vize Süreci
USCIS’e belgelerimizi gönderdiğimiz günden itibaren genel olarak 4-6 ay içerisinde açıklanıyor. Fakat bu süreç bazen 9 ay’a kadar sürebiliyor. Bu süre içerisinde bazı okullar sizden para kazanmak için okula başlamanız gerektiğini söyleyecekler fakat öyle bir zorunluluğunuz yok isterseniz vizeniz gelene kadar bekleyebilir vizeniz onaylandıktan sonra okulunuza başlayabilirsiniz. Genelde bu süre içerisinde çalışıp okul için para biriktirmeye devam ediliyor.
 
Vize Onaylandı !
Vizemiz onaylandıktan sonra okula başlamak zorundayız arkadaşlar. Okula devam etmediğimiz takdirde kaçak durumuna düşeriz ve yukarıda anlattığım prosedürlerin hepsi boşa gider. Okullar genelde 3+1 aylık dönemlerden oluşur. 3 ay kursun ardından 1 aylık tatiliniz olur. Okula ücret ödeyip devamsızlığınızı %80 in altına düşürmediğiniz sürece vizenizi istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.
Statü Değişikliğine Başvurduktan Sonra Amerika Sınırlarından Dışarıya Çıkmak
Mümkündür fakat geri gelmek mümkün değildir. Çünkü siz sadece statünüzü değiştirmiş olacaksınız. Pasaportunuza vize damgası vurulmadığı için tekrar Amerika’ya gelmek isterseniz yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekecek. En büyük dezavantajıdır.
Umarım yardımcı olmuşumdur. Daha anlatılacak çok şey var ama daha fazla uzatmak istemiyorum. Ayrıca süreç ile ilgili sorularınızı özelden sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Herkese başarılar diliyorum. Görüşmek Üzere.
 
Yurt Müdürlüğüne başvurarak gerekli evrakları elden vermeniz gerekecektir.