Work and Travel’a Kötü Başlamamanız için 10 Tavsiye

12.01.2021
Blog Başlık
Merhaba arkadaşlar, Work and Travel gibi büyük bir maceraya yelken açarken yanlış rüzgarlara kapılmayın diye sizlere birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
Her zaman söylediğim gibi başkalarının tecrübelerini yaşayarak tecrübe etmeye gerek yok. Ben birkaç olumsuzluk yaşadım umarım sizler yaşamazsınız.
İşte karşınızda WAT’a kötü başlamamak için 10 tavsiye..
 
1. Şirket seçimine özen gösterin.
Work and Travel’a öğrenci gönderen onlarca firma var ve WAT’a katılabilmenin ilk adımı işini bilen ve işinin gereğini yerine getirebilen bir firmayla sözleşme imzalamak olacaktır.
Şirket tercihinde karşı tarafın sizin sorularınıza vereceği cevaplara dikkat ediniz. Ayrıca karşı taraf size sadece Work and Travel’ın eğlenceli yanlarından bahsediyorsa orada bir durup düşünün derim. Çünkü sadece eğlence amaçlı değil aynı zamanda çalışmak için de Amerika’ya gideceğinizi unutmayın.
Bir şirket size çok ucuz bir fiyat verdi diye bu onu güvenilir veya iyi firma haline getirmez.
 
2. İş seçimine dikkat edin.
Kafanızda Amerika’ya gideyim de ne iş olsa yaparım gibi bir algı varsa bu algıyı iş bulmadan önce değiştirmenizi öneririm. Eğer çok zorda değilseniz yapabileceğiniz bir işi şeçmenizi öneririm. Aksi takdirde Amerika’ya ulaştığınızda yerine getirmekte zorlandığınız iş hem sizi hem de sizden sorumlu insanları negatif etkileyebilir.
İngilizce seviyeniz iyi değilse garson olarak çalıştığınızda müşterilerle iletişim problemi yaşamanız muhtemeldir ve bundan dolayı diğer garson arkadaşlarınızdan daha az bahşiş almanız sizi moral olarak ve çalışma isteği olarak olumsuz etkileyebilir.
Araştırmaya Work and Travel İşleri ile başlayıp Work and Travel’da En Çok Tercih Edilen 10 İş Türü ile devam edebilirsiniz.
 
3. Eyalet seçiminde mutlaka dikkatli olun.
Eğer büyük şehirler ve kalabalık yerlerde yaşamayı, çalışmayı seviyorsanız seçeceğiniz işin konumunun sizin hayallerinizdeki şehirlere uyumlu ve yakın olması son derece önemlidir.
Büyük şehir hayatı seven birisinin şehirden oldukça uzak olan doğal parklarda veya şehrin dışında bulunan ve ulaşım zorluğu olan bir yerde çalışması, bir zaman sonra kişinin bulunduğu çevreden sıkılmasına neden olacaktır.
Ya da küçük bir kasabada nehir kenarında balık tutarak zaman harcamak isterseniz seçiminizi bu doğrultuda bir şehre ve eyalete giderek yapmalısınız.
Work and Travel Lokasyonları sayfasında hangi eyalet/şehirleri tercih etmeniz veya etmemeniz gerektiği konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
 
4. Uçak seyahatiniz boyunca evraklarınızı kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutun.
Evraklarınızın aslını yolculuk boyunca yanınızda bulundurun ve kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutun. Her an evraklarınıza ulaşmanız gerekebilir. En önemli olan şey ise şüphesiz pasaportunuz olacaktır. Pasaport kontrollerinden geçtikten sonra pasaportunuzu çantanıza koyduğunuzdan emin olun. Siz de benim gibi pasaportunuzu tuvalette unutup hava alanında pasaport aramayın.
12 Adımda Work and Travel Bavul Hazırlığı içeriğinde de görebileceğiniz gibi Work and Travel evraklarınızı mutlaka el bagajınıza alın.
 
5. Bagaj hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler.
Bavulunuzu hazırlarken bazı eşyalarınızın özellikle el bagajı yerine bavula konulması gerektiğini unutmayın. Parfüm, deodorant ve benzeri ürünleri kesinlikle bavulunuza koyun yoksa ilk kontrolde çöpe atılacaklar.
23 kilo kuralının haricinde dikkat etmeniz gerekenler
Bavulunuzu diğer bavullardan ayırt etmek için üstüne farklı etiketler yapıştırabilir veya çekme koluna ip bağlayabilirsiniz. Bu aşamada daha önceki yurtdışı seyahatlerinizden kalan bagaj kuponlarını bagajınızdan sökmeniz iyi olacaktır. Aksi takdirde bagajınız çok farlı yerlere gidebilir. Work and Travel’a kıyafetsiz başlamak hiç de güzel olmasa gerek.
Yurtdışına İlk Kez Çıkacaklara 16 Önemli Tavsiye içeriğinde yurtdışı ve bavul hazırlığınızı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bulabiliriz.
 
6. Gideceğiniz yeri iyice araştırın.
İşiniz ve gideceğiniz yer belli olduktan sonra yapacağınız ilk şey gideceğiniz yeri iyi bir şekilde araştırmak olsun. İş yerinizin çevresindeki market, otel, restoran vb gibi mekanları araştırın.
Gideceğiniz yerin bir önceki yıla ait hava durumuna bakıp orada olacağınız aylardaki hava sıcaklığına dair fikir edinip yanınıza alacağınız elbiseleri ona göre seçiniz.
Soğuk bir yere gidiyorsanız sadece şortlar ve tişörtlerden oluşan bir bavul elbiseyle zorlanmanız muhtemel bir sonuçtur.
Yurtdışına Çıkarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? içeriği yurtdışı planlarınızı yapmanızda faydalı olacaktır.
 
7. Gittiğiniz eyaletteki yasalara göz atın.
”You better care about fifth meterial” Hepimizin filmlerde gördüğü üzere Amerikan polisleri bir hayli acımasız ve bizim yapabileceğimiz tek şey gitmeden önce haklarımızı öğrenmek olacaktır.
Örnek olması için söylüyorum bira ve benzeri ürünleri seviyorsanız gittiğiniz yerde belirli bir saatten sonra dışarıda alkol içilmesi yasak olabilir. Ya da araç kullanmayı seven biriyseniz DUR tabelalarında aracı tamamen durdurmadan yola devam etmeniz ceza yemenize neden olacaktır.
Buradan bir kaç yasaya bakabilirsiniz.
 
8. İş verenle daima iletişimde kalın.
İş verenle iletişim halinde kalmanız hem sizin açınızdan hem de iş veren açısından son derece iyi olacaktır. Gitmeden önce uçuş bilgilerinizi iş verene göndermeniz sizi karşılayacak birileri varsa önceden hazırlıklı olmaları için onlara kolaylık sağlayacaktır.
Eğer elinizde olmayan sebeplerden dolayı uçağı kaçırdığınızdan veya gidiş tarihinizdeki bir değişiklikten iş verenin haberi olmazsa muhtemelen havaalanında sizi kimse karşılamayacaktır. Ya da adınıza yapılmış rezervasyonlar geçerliliğini kaybedecektir. Tedbirli olmakta fayda var benden söylemesi.
 
9. Saat farkına dikkat edin mağdur olmayın.
Amerika ile Türkiye arasında en az 7 saat fark olmaktadır. Tabi ki bu saat farkı gideceğiniz eyalete göre değişmektedir. Gitmeden önce telefonunuza gideceğiniz yerin saatini eklemeyi unutmayın. Hatta ineceğiniz tüm hava alanlarındaki yerel saatlerin telefonunuzda ekli olduğundan emin olun. Bu sayede eğer aktarma uçuyorsanız bir sonraki uçağa kaç saatiniz olduğunu doğrudan bilmek çok işinize yarayacaktır. Buradan saat farklarına bakabilirsiniz.
Saat farkına dikkat etmeniz Work and Travel için Uçak Bileti Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Altın Bilgi arasındadır.
 
10. Sevis kaydı yapmayı unutmayın.
Amerika’ya indiğiniz bir iki gün içerisinde mutlaka Sevis kaydınızı oluşturun. Aksi takdirde Amerika’da çalışmanız için gerekli olan SSN’i alamazsınız ve iş veren tarafından programınız iptal edilir. Böyle bir durumda maalesef ülkemize geri dönmek zorunda kalırız. Bu durumu sanırım hiç birimiz istemeyiz.
Ayrıca, Work and Travel’a Bu Yazıyı Okumadan Başvurmayın! içeriğinde program öncesi yapmanız gereken diğer hazırlıkları okumanızda fayda var.
 
Özel yurtlarda barınan öğrenciler kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.