Ne Olursa Olsun, Sizin de Work and Travel Hikayeniz Olsun!

11.01.2021
Blog Başlık
Üniversitemin ilk yıllarıyla beraber başlayan hikayem koca bir 4 yılın sonunda gerçekleşti. Garantici ve gerçekçi bir aileye sahip olduğum için, değil Amerika’ya gitmek, onlardan ayrı İzmir’de 4 yıl boyunca tek başıma okumam bile bir mucizeydi. Ve benim onları Work and Travel hikayeme başlamama ikna etmem de ne kadar zor oldu anlayabiliyorsunuzdur!
 
1. Work and Travel’daki ilk günlerim çok heyecan vericiydi.
Yukarıdaki araba önündeki fotoğrafım Amerika’daki ilk günüme ait bir fotoğraf. Yani sokağımın beni nasıl bir festivalle karşıladığını anlatmamın en gerçekçi notu diyebilirim. Cıvıl cıvıl bir ortam. İnsanlar saygılı, her gün bir başka yerde başka bir aktivite…
 
2. Work and Travel’a başlamak kolay olmuyor.
Tabi öncelikle başa sarmam gerekecek. Hangi aşamalarla bu yoldan geçtiğimi ve aslında zor görünen birçok şeyin aslında nasıl kolay olduğunu söylemem gerekiyor. Belgelerinizi ve uçak biletinizi kaçırmadığınız müddetçe her şey kolay aslında.
 
3. WAT için Ocean City’e gittim.
Ben Maryland eyaletinin Ocean City turistik bölgesinde geçirdim koca bir yazımı. ”Tek başıma yaptığım bir seyahatte nasıl aktarma yapıcam?, Nasıl derdimi anlatıcam?, Ya bavulum kaybolursa?, Beni kim alacak?, Nasıl gidicem, yapıcam…” bu soru silsilesi uzar da gider.
 
4. Panik yok! Amerika’ya varışınız sizi zorlamayacak.
O kadar soru işaretleriyle dolu gidip bomboş geliyorsunuz ki inanın bu telaşa değmiyor. Washington DC havaalanına indim. Danışmanımın bana önerdiği ve daha önce o bölgeye gitmiş arkadaşlarla iletişim kurduğum için ve bölgeye gitmek için neler yapmam gerektiğini biliyordum.
 
5. Siz yine de tedbiri elden bırakmayın.
Beni havalanında nasıl bir servisin alacağını ve bir ev bulana kadar ne yapmam gerektiğini adım adım biliyordum çünkü o arkadaşların kafasının etini zaten yemiştim.
 
6. Jetlag ve yerleşme işleri bittiğine göre, napıyoruz?
Ocean City’ye vardığımda tek yaptığım yatağa yatıp jet lag etkisinden kurtulmak oldu. Sırasıyla iş yerime gittim, evimi buldum, yerleştim ve şöyle dedim: Başlıyoruz!
 
7. Daha ne kadar farklı şeyler yaşayabilirim ki?
Dolu dolu bir yaz ve yabancı arkadaş kitlesiyle muhteşem bir sezon geçirdim. Kimi zaman özledim, kimi zaman umursamadım, kimi zaman 2 gün uyumadım, kimi zaman yandım, kimi zaman kahkahalar attım. Ama hiçbir zaman keşke demedim!
 
8. Work and Travel yaparız da gezmez miyiz?
Tabi ki de koca bir yaz tek bölge ile sınırlı kalmadı; Chicago, Boston, New York, Miami ve Washington DC derken gezmelere doyamadım.
 
9. Amerika’da telefon satın almadan da olmazdı.
Özgürlükler ülkesi Amerika’ya gidiyorsunuz ama unutmayın özgürlüklerin eyaletlerine göre sınırlandırıldığı bir ülkedir aslında burası. Kuralları yer yer değişen ve hepsine her nasılsa uyum sağladığınız bir ülke.
 
10. Benim WAT amacım dil öğrenmekti.
Peki bizim asıl amacımız gezmek miydi? Çok mu çalışmaktı? Veya alışveriş mi yapmaktı? Hiçbiri.. Benim Work and Travel amacım İngilizce öğrenmekti, istediğimi aldım da.
 
11. Peki diğerlerinin İngilizcesi nasıl etkilendi?
Tertemiz bir İngilizce öğreniyorsunuz merak etmeyin. Hiç dil öğrenemedim diyenler bile Burger King kuyruğunda kavga ettiklerine şahit oldum ben. Yani hikayelerim, biriktirdiğim anılarım ve sabahlara kadar anlatılır boyutta.
 
12. Ne kadar çalıştığınızı kimse sorgulamıyor.
Work and Travel işleri ise en merak edilenlerdendir belki de. Ama onu da merak etmeyin diyeceğim. Çünkü kimse İngilizcesi yetersiz olmadığı sürece işsiz kalmıyor. Üstelik kimse size ”niye bu kadar çok çalışıyorsunuz” da demiyor.
 
13. Work and Travel’da çok para kazanmak mı, doyasıya gezmek mi?
4 farklı işte çalışanların kazandığını, tek bir işle kazanan arkadaşlarım da oldu. Hiç gezmeden 10 bin TL ile geri dönen arkadaşlarım da oldu.
 
14. Eyaletlere göre kurallara uyum sağlamalısınız.
Özgürlükler ülkesi Amerika’ya gidiyorsunuz ama unutmayın özgürlüklerin eyaletlerine göre sınırlandırıldığı bir ülkedir aslında burası. Kuralları yer yer değişen ve hepsine her nasılsa uyum sağladığınız bir ülke.
 
15. Travel kısmıma öncelikle Ocean City ile başladım.
Ocean City şehri ile travel’a başlayacak olursak; aşırı eğlenceli, aşırı sosyalleşebileceğiniz ve paranızı kat be kat geri kazanabileceğiniz bir şehir. Tiplere (bahşiş) boğulacağınız ve aynı anda 3 işte çalışabileceğiniz (tabi yerse) bir bölge ve çalıştığınız işler çoğunlukla çoğu aktivitenizi karşılıyor. Türk patronlar bulabilirsiniz dikkatli olun! Hiçbir Türk ”bir Amerikalı’dan daha güvenilirdir” anlamına gelmez. Aynı dili konuşuyor olmanız farklılık yaratmasın benim naçizane fikrimce tam aksine iletişim kurmamanızı öneririm.
 
16. Travel kısmında dil geliştirmeye odaklandım ve arkadaşlarımla yakın çevreyi gezdik.
Programımın travel kısmını gezmeye ayırmak yerine dilimi geliştirmeye var olan arkadaş çevremle eğlenme yollarına baktım. Bazen araba kiraladık Virginia’ya, bazen Delaware (vergi almayan cennet şehir), bazen Philadelphia, bazen de Washington’ı gezdik durduk.  Fakat bana yeter mi, yetmedi.
 
Erkek öğrenciler yurtlarda barınmaktan ziyade ev ortamında yaşamayı tercih etmektedir.