Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?

05.07.2022
Blog Başlık

Üniversite tercihleri nasıl yapılır adım adım anlatım için yazımız içeriğini okuyabilirsiniz Üniversiteye giriş sınavlarının açıklanmasıyla üniversite tercihleri nasıl yapılır soruları sorulmaya başlandı. Tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ve belgelere ihtiyaç bulunmaktadır.

 

Üniversite Tercihleri İçin Hangi Bilgilere İhtiyaç Var?
  1. Üniversite adayının tercih etmeyi düşünmüş olduğu yükseköğretim programları puan türleri (TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL gibi)
  2. Adayın bu puan türleri içerisindeki puanları ve başarı sırası
  3. Tercih edilmesi planlanan programların varsa Özel Koşulları.
  4. Tercih edilmesi planlanan programların geçmiş senelerdeki ve bu sene kontenjanı arasındaki farklar
  5. Üniversite tercihleri yapılırken adayların işlemlerini kaydetmek için giriş yapması gereken https://ais.osym.gov.tr adresi için kimlik numarası ve ÖSYM şifresi.

 

Üniversite Tercihi Adımları
  • TYT sınavına girmiş olan öğrenciler https://ais.osym.gov.tr adresinden şifreleri ile giriş yaparlar.
  • Sadece TYT sınava giren adaylar tablo-3 üzerinden sadece ön lisans bölümlerini tercih ederken, AYT ve YDT sınavına giren öğrenciler tablo-4 üzerinden lisans bölümlerini tercih edebilirler.
  • Tercih yapacak olan her aday öncelikle girmek istediği programı tablo-3 ve Tablo-4’ten bulup tercih sırasına koymalıdır.
  • Üniversite tercihleri sırası çok önemlidir. Yanlış sıra ile tercih yapmak istediğiniz yerlere gidememenize neden olur.
  • Adayların tercih listesine toplamda   24 adet program yazma hakkı var.  Fakat tercih alanlarının tamamının dolu olması zorunlu bir durum değildir. Örnek olarak aday tercih listesinde yalnızca dört programı bulundurmak istiyorsa sadece bu dört programı yazabilir.
  • Üniversite adaylarının girmek istedikleri programların tercih listesi üzerindeki sırasını belirlerken, dikkatli davranması ve de bunlar hakkında çok bilgi sahibi olması gerekir. Kılavuz üzerinde Tablo-3’te gösterilen ön lisans ve Tablo-4’te gösterilen lisans programlarının koşulları belirtiliyor. Okul türü, yaş, alan, sağlık, cinsiyet ve benzeri tüm koşulların tam olarak karşılanamayacağı programlar kişilerin tercih listesine yazılmamalı. Bir programın gerektirdiği tüm koşullar dikkate alınmadan tercih yapılırsa tercihlerin sorumluluğu adaya aittir. Adayların tercih edilen bu programların şartlarını taşıyıp taşımadığı ÖSYM tarafından kontrol edilmez. Yerleştirme öncesinde yapılan kontrollerde, üniversite adaylarının koşullarını tam olarak taşımadığı belirlenen tercihler geçersiz sayılır.  Koşullar taşınmadığı zaman puanı adayın o programa yetse bile öğrenci kabul etmez. Bu sebeple bu koşulların mutlaka okunması gerekiyor.
  • Sadece ÖSYM üzerinden yapılan işlemler kabul edilir.
  • ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden tercih listesi dolduran üniversite adaylarının işlemini, ekranda yazan uyarılara göre sonlandırması gerekiyor. Tercih ekranı üzerinde “2021- YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” ifadesini gören tüm adaylar, tercih listesinin ÖSYM’ye ulaştığından kesinlikle emin olabilir.
  • Peki üniversite tercihleri sonrası değişiklik yapılabilir mi? Tercih bildirimi sonrası üniversite adayları, son gün akşamına kadar https://ais.osym.gov.tr adresinden değişiklik yapabilir. Fakat tüm tercih listesi iptal edilemez. Ayrıca adayların tercih bilgilerinin kesinlikle kontrol etmesi ve de yazıcıdan tercih listelerinin çıktısını alıp saklanması gerekiyor. Bu adımların hepsini tamamlayan adaylar, tercih işlemlerini sonlandırmış sağılacaktır. Tercih için belirlenen tarihler sonrası kesinlikle tercih işlemi yapılmayacaktır.