Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Hakkında Bilgi

23.11.2020
Blog Başlık
Bölüm Hakkında Genel Bilgi
Afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir.
 
Programın en başta gelen avantajı ülkemizde acil yardım ve afet yönetimi konusunda ciddi bir eleman yetersizliğinin bulunmasıdır. Bu bağlamda programı tamamlayan uzmanların önemli bir eksiği dolduracağı düşünülebilir.
 
Bu bölümün amacı, dört yıllık lisans öğrenimi kapsamında her türlü sağlık kuruluşu ile itfaiye teşkilatı bünyesinde “uzman” ve “yönetici” pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmektir.
 
Gelişmiş ülkelerde uygulanan “tek numarayla tüm acil yardım hizmetlerinin karşılanması” itfaiye teşkilatları tarafından yönetilmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliği'ne girmek için imzalamış olduğu anlaşmalar ile  bu doğrultuda hazırladığı uyum yasalarının bir kısmı da bu konuyu kapsamaktadır. Bu hizmeti vermek için çağdaş donanımlı ve iyi eğitilmiş “Acil Yardım Uzmanı ve Afet Yöneticileri”ne ihtiyaç duyulduğundan bu mesleğin iş olanakları bu doğrultuda paralellik gösterecektir.
 
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, AAT, Arama­ Kurtarma, Acil Yardım, itfaiyecilik ve Afet Yönetimi konularını içeren çok yoğun ve pratik uygulamalı bir eğitim programını kapsamaktadır.
 
Sahip Olunması Gereken Özellikler
• İnsanlara yardım etmekten hoşlanması
• Ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilmesi
• Bedence sağlam ve güçlü kişiler olması
• Dikkatli, temiz, titiz, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü olması
• Başkaları ile iyi iletişim kurabilmesi
• Liderlik özelliklerine sahip olması
• Ekip çalışmasına açık olması gerekir.
 
Mezun Olunca Kazanılacak Ünvan
Programı tamamlayanlara “Acil Yardım ve Afet Yöneticisi” ünvanı verilir.
 
Çalışma Alanları
5902 nolu 29.5.2009 kabul tarihli ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’ isimli yasanın öngördüğü şekilde şu kamu teşekküllerinde görev yapabilir:
 
· Adı geçen başkanlığın merkez teşkilatında, başkanlık altında çalışan daire başkanlıklarına bağlı olarak başkanlığın gerekli gördüğü durumda kuracağı belirtilen çalışma gruplarında,
· İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde
· Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde
· Belediyeler başta olmak üzere kamu teşkilatlarında ilgili merkezlerde (112 ambulans merkezlerinde, itfaiyelerde vb) koordinatör ve yönetici olarak
· Özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde afet yönetimiyle ilgili alanlarda (İlgili kanunun 15. maddesi gereği Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının sözleşme ile araştırma, etüt ve proje yaptıracağı belirtilmiştir)
· Üniversitelerde ilgili bölümlerde öğretim görevlisi ve bilim insanı olarak
· Uluslar arası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda
· Kar amacı gütmeyen kuruluşlar başta olmak üzere çeşitli kurumlarda halkın afet konusunda bilinçlendirilmesi için eğitim verilmesi ve afet olması durumunda hasar kontrol ve rehabilitasyon konularında planlama ve çalışma yapmak.
 
Özel Koşul Var Mı
Var.Tercih Klavuzundan bakabilirsiniz.
 
DGS İle Geçiş Var Mı
Var
 
Okul ile yurtların yakınlığını göz önünde bulundurarak tercih yapmanızda fayda var.