Kodlamaya Yeni Başlayacak Çocuklar İçin Siteler

21.01.2021
Blog Başlık
Code.org
Code.org Bill Gates,Mark Zuckerberg gibi isimlerin de destekçisi olduğu kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. 7 yaş üzeri çocukların bilgisayar programlamaya başlaması için geliştirildi. ”Her okuldaki her çocuğun bilgisayar bilimlerini öğrenmek için fırsatı olmalıdır.” sloganıyla yola çıkıyor. Okullarda öğretmenler tarafından da kullanılabiliyor. Çok basit adımlarla başlanılan derslerde giderek seviye artırılabiliyor.
 
Scratch
MIT Media Lab tarafından 2003’de geliştirilen Scratch, çocuklara bilgisayar programlamanın mantığını öğreten en çok kullanılan programlardan biridir. Scratch ile animasyonlar,hikayeler,çizgi filmler, oyunlar yaratabilirsiniz. Ve bunları herkesle paylaşabilirsiniz.
 
CodeCombat
CodeCombat çevrimiçi programlayı öğrenebileceğiniz bir oyundur. Oyuna giriş yaptığınızda hangi programlama dilini öğrenmek istediğinizi belirliyorsunuz ve oyuna başlıyorsunuz. Yazdığınız kodlarla ilerleyen oyunda sağda kod yazmanız için bir alan bulunuyor ve size önerilerde de bulunuyor. Kendiniz oynayabileceğiniz gibi çevrimiçi çoklu oynama seçeneği de bulunuyor.  Eğlenerek öğreneceğiniz sitelerden bir tanesi de bu.
 
Kodu Game Lab
Kodlama öğrenmeyi kolaylaştıran en eğlenceli uygulamalardan biri olan görsel bir programlama dili Kodu Game Lab, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Çocukların kendi oyunlarını tasarlayıp kodlayacakları program şuan için sadece Windows 7 veya 8 bilgisayarlarda çalışmaktadır.
 
Bitsbox
Çocukların Javascript ve HTML dillerini eğlenceli bir şekilde öğrenerek, yaptıkları uygulamaları kendi tablet ve telefonlarında çalıştırarak arkadaşları ile paylaşabiliyorlar. Çocukların sürükle bırak yolu ile Android telefonlar için kendi uygulamalarını hazırlamasını sağlıyor. Çocuklar yaptıkları uygulamaları isterlerse Google Play’e de yükleyebiliyorlar.
 
 
Tynker
Çevrimiçi dersler, alıştırmalar, seviyelere göre dersler sunuyor. İnteraktif öğrenme modülleriyle çocuklar rozetler kazanıyor ve ilerliyorlar. Kendi oyunlarını oluşturabiliyorlar. Lightbot 4-8 yaş için de seçeneği bulunan programda çocuklar bir karakter aracılığı ile yönlendirmeler yapıyor, bulmacaları çözerek ilerliyorlar. Karakteri verilen görevler doğrultusunda ilerleten çocuklar sağ sol ileri geri komutlarını kullanarak istenilen hedefe ulaşmaya çalışıyorlar.
 
CodeAcademy
JavaScript,HTML,PHP, Ruby, Python gibi dilleri öğrenebileceğiniz dersler bulunuyor. Üye olup giriş yaptığınızda bu dersler belirli bir eğitim müfredatıyla karşınıza çıkıyor. Bu müfredata göre sırayla konuları tamamlıyorsunuz. Yazağınız tüm kodları eğitim içerisinde yazıyorsunuz ve hatalarını görebiliyorsunuz, sorularınızı sorabiliyorsunuz. Bir çok üniversite ve eğitim kuruluşu ile ortaklığı olan herkesin erişimine açık internet üzerinden dersler sunuyor.
 
TechRocket
Tech Rocket çevrimiçi öğrenme platformlardan bir tanesi olarak yer alıyor. Çocuk ve gençlere yönelik kod yazma,oyun tasarlama,grafik tasarım gibi ders içerikleri bulunuyor. Ücretli olarak sunulan derslere üye olarak ulaşabilirsiniz. All Can Code Programlayı çocuklara yönelik bir macera oyunu ile anlatan program.Çocuklar kendileri için geliştirilen bu oyunu oynarken hem programlamanın mantığını öğreniyor hem de eğlenceli vakit geçiriyor. Mobil uygulamaları da bulunuyor.
 
Erkek yurtlarında barınan üniversite öğrencileri çeşitli sportif aktivitelere katılabilmektedir.