Work and Travel: Vergi İadesi Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Şey

12.01.2021
Blog Başlık
Work and Travel yapacakların belki de en çok merak ettiği sorulardan biri de vergi iadesidir. Amerikan vatandaşı olmasak bile orada çalışırken de, alışveriş yaptığımızda da vergi ödüyoruz.
 
Bu vergiler nedir?
Öncelikle her eyaletin kendine göre farklı bir vergi miktarı ve kuralları var. Yani gittiğiniz yere ve çalıştığınız yere göre farklı vergiler ödeyebilirsiniz.
Work and Travel, J-1 öğrencileri iki tür vergi ödemek zorundalar. Bunlardan birincisi Federal Income Tax ( Federal gelir vergisi): Bu vergi türü her eyalette standart olan bir vergidir. Çalışırken, haftalık veya aylık alacağınız paycheck’te yani maaşınızdan, kazandığınız miktarın %10 ile %15 arası vergi kesilir.
İkinci vergi türü de State Income Tax (Eyalet gelir vergisi) : Bu vergi türü ise eyalete göre farklılık gösterir. Genellikle toplam maaşınızdan %5 ile %8 arasında kesilir. Her yerde olmamakla birlikte, çalışacağınız yere bu vergi hakkında sorabilirsiniz.
Ben Teksas’ta çalışıyordum ve 2 haftada bir maaş alıyordum. Maaşlarımı paycheck olarak alıyordum ve onda her şey ayrıntılı yazıyordu. Daha sonra bu paychekleri bankaya gidip bozduruyor ve paraya çeviriyordum.
Görüldüğü gibi 2 haftada 800 dolar civarı kazandıysam, 90 doları Federal Income Tax’e gidiyor. Yine aynı şekilde 530 dolar kazandıysam, 50 doları vergiden kesiliyordu.
Eğer çalıştığınız yerde maaşlarınızı benim gibi elden almayacak ve bunun gibi paycheckler almazsanız, ne kadar vergi kesildiğini göremeyebilirsiniz. Beklediğinizden az maaş geldiğinde, nereye gitti bu para dememek için, iş yerinize kesilen vergiler hakkında danışmanızı öneririm.
 
Peki bu vergileri geri alabiliyor muyuz?
Çalıştığınız süre boyunca kesilen vergileri, anca Amerika’dan döndükten sonra geri alabiliyorsunuz. Tax Refund denilen sistemle bu vergilerin büyük bir kısmını almanız mümkün.
Vergi iadesine başvurmak için son maaş çekinizin bilgi kısmı gerekiyor ama genelde son maaşları Travel yapmaya başladıktan sonra almak zorunda kalıyoruz, yani son maaş çekini elden almıyoruz ve elimizde olmuyor. Bu nedenle çalıştığınız şirket siz döndükten 2-3 ay sonra, W-2 formunuzu yolluyor. W-2 formu, çalıştığınız süre boyunca tüm kazandığınız parayı, ödediğiniz tüm vergileri gösteren bir form ve onunla vergi iadesine başvuru yapabiliyorsunuz.
 
Vergi iadesi için nereye başvurmalıyım?
Vergi iadesi almanızı sağlayan bir çok firma var. İlk olarak Amerika’dan döndüğünüzde kendi Work and Travel şirketinizle konuşabilirsiniz. Onların anlaşmalı bir Tax Refund (vergi iadesi) şirketi varsa siz hiç işlem yapmadan onlar bunu halledebilir. Ya da kendiniz araştırıp güvenilir firmalardan birine başvuru yapabilirsiniz. Tabi bu aracı firmalar bu işlemleri bedava yapmıyorlar. Alacağınız paraya göre bir komisyon ve Amerika’dan Türkiye’ye para transferleri için 50-100 dolar arası kesinti yapıyorlar. Siz döndüğünüzden itibaren bir çok firma size ‘’vergi iadesi için bizi seçin’’ tarzında mailler atmaya başlayacaktır. Bu işlemi yaparken başvuru yapacağınız firmayı iyice araştırmalısınız. Daha önce vergi iadesi alanların yorumlarını okumalısınız. Firmanın güvenilir olması parayı alabilmeniz açısından çok önemli.
Ben W-2 formum geldikten sonra ilk olarak kendi şirketimle gidip konuştum. Alacağım vergi 380 dolar civarı ve az bir miktardı. Bu yüzden kendim başvurmamın bana daha az maliyetli olacağını söylediler. Bende en bilinen ve bana en güvenli gelen Tax Back firmasına başvurdum.
Yapılması gereken işlemlerin hepsi zaten sitede Türkçe ve açıklayıcı olarak anlatılmış. Yine de firmayla iletişime geçip ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra size ne kadar kesinti olacağını ve ne kadar para alabileceğinizi hesaplıyorlar. Sizin onayınızı aldıktan sonra işlerinize başlıyorlar. Tabi parayı alabilmeniz 4-5 ay hatta daha fazla sürebiliyor. Parayı daha sonra verdiğiniz banka hesabına yatırıyorlar. Bu şekilde ödediğiniz vergilerin hepsini olmasa da, büyük bir kısmını geri alabiliyorsunuz.
Az vergi iadeniz olsa bile, Doların neredeyse Türk lirasına göre 3-4 katı olduğunu düşünürsek elinize uğraşmaya değecek paralar geçecektir. O yüzden Amerika’dan döndükten hemen sonra iyice araştırıp bu işlemlere başvurmanızı öneririm.
 
Amerika’da yaptığımız alışverişlerde kesilen vergileri geri alabiliyor muyuz?
Amerika’da alışveriş yaptığımızda eyaletlere göre %8 oranında vergi kesiliyor ama maalesef bu vergileri Avrupa ülkelerinde ki gibi geri alamıyoruz. Havaalanlarında Tax Free ofisleri yok ve böyle bir sistem kullanılmıyor. Ama siz yine de aldığınız telefon, elektronik veya yüklü miktarda yaptığınız diğer alışveriş fişlerinizi saklayın. Eğer New York gibi büyük şehirlerden dönüş yapacaksanız yine bir şansınızı deneyebilirsiniz veya ülkeden çıkarken gümrük memurlarına bu fişleri damgalatıp, Türkiye’de şansızını deneyebilirsiniz.
 
Dil okuluna giden üniversite öğrencileri genellikle yurtlarda konaklamaktadır.