KİŞİSEL GELİŞİM İÇİN 9 ADIM

04.02.2021
Blog Başlık

İnsan kendini anlamaya ve tanımaya çalışırken güzel ve keyifli bir keşfetme sürecine girer. Hedefleri doğrultusunda başkalarıyla güzel ilişkiler geliştirir. Bir yerlerde keşfedilmemiş gizli potansiyellerini ortaya çıkarır. Aslında kalbin ve aklın yol göstericiliğinde bir ba

 

KİŞİSEL GELİŞİM İÇİN 9 ADIM NEDİR?

1-KENDİNİ TANIYIN (Sorgulamak)

Yaşamda mutlu olmak adına birçok şey yaparız. Çoğu kendimizi iyi hissetmek içindir. Lakin insan kendini tanımıyorsa mutlu etmek için yaptıklarımız aslında bizi daha çok mutsuz eder. Bu yüzden insanın kendini tanıması hayatını mutlu yaşaması için çok önemlidir. Kendinize sorun. Sorgulayın.

》Ne ile ilgilenirken, uğraşırken zamanın akıp gittiğini fark etmeden mutlu bir birey gibi hissediyorsun? Ne yapmak seni mutlu ediyor?

》Mutsuzken bile ne yaptığında mutlu oluyorsun?

》Bir gün değiştirebilecek bir gücün olsa hayatında neyi değiştirmek isterdin?

2- KİTAP OKUYUN

Kitap okumak kişisel gelişimin basamağı gibidir. Her okuduğunuz kitap bir basamaktır aslında. Kitap okuyun. Kendini geliştirmenin en güzel yoludur kitap okumak. Genelde birçok zevklerinizi, yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı kitaplardan fark edersiniz. Başka dünyalar size bambaşka dünyalar verir.

3- ÖZGÜVEN SAHİBİ OLUN

Özgüven insanın en temek ihtiyacıdır. Özgüven başarı ve mutluluğun bir anahtarıdır. Yüksek bir özgüvene sahip biri kendisiyle barışıktır, riskler alır ve geleceği için pozitiftir. Gelişim için kendine güven gereklidir.

》 Hayır deyin. İstemediğiniz bir olay, davranış, söz, fiil karşısında çekinmeden hayır demeyi bilin.

》İddialı olun. Bir şeylerin en iyisini yapabilecek gücün sizde olduğuna inanın.

》Çözüme odaklanın. Herhangi bir sorun da sorunun kendisine duyduğunuz önem sizin için bir engeldir. Sorunun kendisine odaklanmak yerine bir çözüm noktası arayışına girin.

》Kendinizle barışık olun. Güzel bir vücuda ihtiyacınız yok. Kendinize baktığınızda siz mutluysanız bir sorun yoktur.

》Kendinizle gurur duyun.

》 Korkmaktan, utanmaktan korkmayın.

》 Dik durun.

4- DİL ÖĞRENİN

Yabancı dil öğrenmek kişisel gelişim kavramının olduğu alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Dl öğrenmenin birçok faydası vardır. Örneğin dil öğrenmek bir önceki maddede bahsettiğimiz özgüvenin gelişmesinde rol oynar. Çevre de saygınlık kazanmanıza yardımcı olur. Birçok önemli bilgiler aslında yabancı dil ile yazılır. Ve yabancı dil öğrenmek sizin bu kaynaklara ulaşmanızı sağlayarak ufkunuzu genişletir. Çevrenizi geliştirir. Farklı kültürde insanlarla tanışmanızı sağlar.

5-YENİ HOBİLER EDİNİN

Herkesin yetenekli olduğu bir alan vardır. Resim çizmek, kitap yazmak, günlük tutmak, çiçek yetiştirmek, spor aktiviteleri, el işleri… gibi birçok alanda hobi edinin. Yeteneğiniz olan aktivite üzerinde uzmanlaşmaya çalıştıktan sonra bambaşka aktivitelere fırsat verin. Böylelikle hemen her konuda yetenekten ziyade bilgi edinmiş olur ve kendinizi geliştirmede önemli bir adım atmış olursunuz.

6-ERKEN UYANIN

Erken uyanmak gün içerisinde birçok aktiviteye ve işe yer vermek demektir. Gününüzü güneşin doğuşuyla başlatın. Güne erken başlayanların daha başarılı olduğu bilinir. Çünkü kendilerine ve hayata ayırdıkları zaman uykudan daha önemlidir.

7-NEGATİF BARINDIRAN İNSANLARDAN UZAKLAŞIN

Her gününü negatif geçiren, mutsuzluğunu dağıtan, suratsız, gergin yani negatif olan kişileri hayatınızdan uzaklaştırın. Yaşam enerjisi demek kendinizi geliştirmek için gereken güç demektir. Bu gücü emen insanlardan bir an önce uzaklaşın.

8-NAZİK OLUN

Aslında kişisel gelişim de en olması gereken madde etrafınızdakilere olan tavrınızdır. Nazik olun. Kalbinizin en ıssız yerlerinde bile kalp kırmamayı bilin. İyi niyet iyiyi çağırır. Bir kimseye olan nazikliğiniz sonucu o kişinin hissiyatına varabilmek kendi kişisel varlığınıza attığınız en büyük adımdır.

9-YAZIN

Duygularınızı, hislerinizi, düşüncelerinizi yazın. Öfkenizi, nefretinizi, üzüntünüzü veya gerginliğinizi insanlara yönlendirmek yerine kâğıda kaleme yönlendirin. İster şiir ister kitap ister günlük, isterseniz de sözler yazarak kendinizi anlatabilir ve geliştirebilirsiniz.

Devlet yurtlarında kişisel gelişime yönelik seminerler düzenlenmektedir.