Çocuğum Ergen, Nasıl Davranmalıyım?

27.01.2021
Blog Başlık
 ÇOCUĞUM ERGEN NE YAPMALIYIM?
 
Karar alma ve uygulama aşamasında onun yerine kararlar almak yerine karar alma sürecinde ve uygulamada yardımcı olunmalı.
Söylediklerimiz ve uyguladıklarımız arasında çelişkiye yol açabilecek farklılıklar olmamalı. Unutmayalım ki genç kendilerini söylenenleri değil, gördüklerini daha çok öğrenir ve uygularlar.
Aile ile ilgili karar alma ve uygulama mekanizmasına katmak hem aidiyet duygusunun güçlenmesi hem de kendini ifade edebileceği özgür ortam yaratma anlamında verimli ve önemlidir. . Değer verildiği duygusunu güçlendirir.
Ebeveyn, “ben senin yaşında iken…” tarzındaki nasihatlerden uzak durmalı. Bu tarz nasihatler genelde ergenle olan iletişimi olumsuz etkiler.
Ebeveynin ergene yönelik dengeli ve tutarlı bir disiplin anlayışı olmalıdır. Konulan kuralların sayıca abartılı, aşırı sert ve anlamsız olmamasına dikkat edilmeli.
Ebeveynin ergeni, akranlarının yanında kesinlikle eleştirmemesi gerekir. Çünkü bu dönemde ergen için akranları çok önemlidir.
Ergen yanlış bir şey yaptığında kişiliği değil, davranışı eleştirilmeli.
Ebeveynin, ergeni akranlarıyla kıyaslamaması gerekir. Unutulmamalıdır ki, yapılan bu tür kıyaslar faydadan ziyade zarar getirmektedir.
Bazı durumlarda ebeveynin ergenle çatışmaya girmeden, ergen için önemli olan kişilerle (özellikle okuldaki öğretmenleriyle) görüşmesi ve onlardan destek alması faydalı olacaktır.
Kuralların öğretilmesi ve uygulanmasında tutarlı, açık ve kararlı tutumunuz en önemli faktörlerdir.
Sevildiği mesajını düzenli, tutarlı ve140227091721-dream-college-620xa abartmadan verin.
Ebeveyn çocuğunun yaşadığı duygusal süreçlerle kesinlikle şakayla bile olsa dalga geçmemelidir.
Aile ve ergen arasında zaman zaman sorunlar çıkması normaldir. Paniğe kapılmaya, aşırı tepki göstermeye gerek yoktur.
Sabırlı ve soğukkanlı olmak diğer bir konudur. Ergenlik dönemi geçicidir, sabır gösterilen ergenler ailelerine karşı öfke ve nefret duygularını daha az yaşarlar.
Sonradan kabul edebileceğiniz şeylere baştan hayır demeyin.
Sıkıcı, öğüt veren konuşmalardan kaçının, çocuklarınızın söylediklerini anlamaya çalışın.
Gençlerdeki olumsuz davranışlardan önce olumlu davranışları görmeye çalışarak, hem iletişimi güçlendirin hem de bu sayede olumlu davranışları pekiştirin.
Bu dönemde yaşayacağınız aşırı baskıların ve cezalandırmaların genci arkadaş grubuna iteceğini unutmayın.
Çocuklarınızın kendi sorumluluklarını üzerinize almayın. Unutmayın sorumluluklarını ne kadar önce üstlenirse o derece de sorumlu bireyler yetiştirebilirsiniz.
Bir önemli hususta yaptığı her olumsuz davranışını ergenlik döneminde diye hoş karşılamayın, çocuğunuzun ergenlik dönemini kendi lehine kullanmasına fırsat vermeyin.
 
Ergenlik dönemini sağlıklı bir şekilde atlatmak amacıyla yurtlarda kalan öğrencilere  konferanslar düzenlenmektedir.