Amerika’da İkinci İş Arama Derdine Son | Work and Travel İşleri

13.01.2021
Blog Başlık
Amerika’da da çok para kazanmak isteyen Work and Travel öğrencilerinin en büyük kaygılarından biri olan ikinci iş konusuna değineceğim. Hemen ardından ise ”Amerika’da kendi işinizin patronu olup nasıl daha fazla para kazanabilirsiniz?” sorusunu cevaplayacağım.
Evet, arkadaşlar Amerika Birleşik Devletleri’nde Work and Travel sezonu için geri sayım başladı. Bir çoğunuz ilk defa ABD’ye geleceği için elimden geldiğince basit, anlaşılır ve kısa bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Önce birkaç soru ile başlayalım :
 
Gideceğimiz yer yoğun mudur?
İkinci iş bulabilir miyiz?
Geçimimizi sağlayabilir miyiz?
Travel için para arttırabilir miyiz?
Bu soruların her gün kafanızı tırmaladığını tahmin edebiliyorum. Bu makaleyi okuduktan sonra Amerika’da ikinci iş arama derdiniz kalmayacak. İşleri saymadan önce Amerika’daki tip kültüründen biraz bahsetmek isterim.
 
Amerika’da bahşiş (tip) kültürü
Bahşiş, Amerika’da hizmet sektöründe zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle garsonlar, delivery, housekeeper ve buna benzer işlerde çalışan arkadaşlar bahşiş ile muazzam miktarlarda dolar kazanabilirler. Çünkü Amerika’da hizmetiniz ne kadar güzel olursa o kadar çok tip gelecektir. Ve biraz da şanslı iseniz $10 lık siparişe $50 bahşiş bile alabilirsiniz. Biz bu pastanın Delivery diliminde rol alacağız.
 
Peki Work and Travel’da ikinci iş olarak ne tür işler var? Neler yapacağız?
İster bisiklet ile isterseniz de araba ile yemek sipariş teslimatı (food delivery) yaparak kazancınızı iki katına arttırmakla kalmayacak aynı zamanda kendi işinizin de patronu olacaksınız. Kendi schedule’nızı (haftalık mesai programı) kendiniz belirleyip istediğiniz saat aralıklarında çalışabileceksiniz. Amerika’ya sonradan gelip yerleşenlerin %90’lık kesimi kesinlikle delivery işlerinde çalışmışlardır. Çünkü herhangi bir restoran veya mağazada çalışarak kazanacağınız paranın 2-3 kat fazlasını esnek (flexible) çalışma saatleri ile kazanabilirsiniz. Eğer statü değişikliği hakkında bilgi almak istiyorsanız bu linkten ilgili makaleyi okuyabilirsiniz.
 
Amerika’da istemediğiniz kadar özgürce çalışabileceğiniz (Independent Contractor) çeşitli işler var. Bunlardan en popüler olanlarını aşağıya iliştiriyorum :
Work and Travel’da ikinci iş olarak özgürce çalışabileceğiniz işlerin listesi
Doordash
Postmates
Grubhub
Ubereats
Caviar
 
Amerika’da delivery (teslimat) işleri
Şimdi bu işin çalışma prensibinden bahsedeyim kısaca. Amerika’da Delivery (teslimat) işleri telefon uygulamaları üzerinden yapılıyor. Tek yapmanız gereken aşağıda vereceğim linklerden kayıt olup hesabınızın onaylanmasını beklemek.
Hesabınız onaylandığında telefondan delivery app’ini açarak çevrimiçi olduğunuzda ekranınıza siparişler gelmeye başladığını göreceksiniz. Aşağıdaki gördüğünüz ekran görüntülerinden de anlayacağınız üzere restoran ve müşterinin ev adresi ekranda gözüküyor. Siz uygulama üzerinde aşamaları tamamladıkça navigasyon sizi yönlendirecektir.
 
Dar gelirli öğrenciler dil okuluna gitmek isterlerse çeşitli sosyal yardımlar verilmektedir.