Work and Travel Yapmak için 10 Harika Neden

07.01.2021
Blog Başlık
Amerika’dan döner dönmez Work and Travel yapmak hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istedim. Work and Travel’ı ilk kez duyan ve Amerika’ya gitmekte kararsız kalan birçok kişiden biri sen olabilirsin. Bu yüzden bu programa neden katılman gerektiğini aşağıda anlattım.
 
1. Ana dili İngilizce olan insanlarla tanışıp dilini daha iyi geliştirme şansın var.
Amerika’da İngilizceni geliştirmek hiç zor olmayacak. Ana dili İngilizce olan birçok insanla tanışacak ve pratik yapmak için sürekli yeni bir fırsat bulacaksın. Bu yönden, Erasmus’tan daha avantajlı olduğu kesin! Çünkü Erasmus’ta herkes kendi aksanıyla kendi İngilizcesini geliştirmeye çalışıyor. B ile V harflerinin telaffuzlarını karıştıran İspanyollar ile her kelimeyi melodik bir şekilde seslendiren İtalyanlardansa, anadili İngilizce olanlardan en doğru telaffuzu/en uygun kelimeyi ve en uygun cümle kalıplarını öğrenmeyi kim istemez?
2. ABD aşırı ucuz ve sen de buraya para kazanmaya geliyorsun.
Amerika’da para kazanmaya başladıktan sonra sana da artık birçok şey daha ucuz gelecek. Türkiye’de yüksek fiyatlara mal olan birçok marka ürünü (telefon, laptop, kulaklık, kıyafet, ayakkabı vb) kolaylıkla satın alabilirsin. Zaten kendi alın terinle kazandığın parayla aldığın her şey çok değerli, çok sevilesi <3
3. Çılgın partiler seni bekliyor!
Kim parti sevmez ki, di mi ama?  Cankurtaran olarak geliyorsan her ay gerçekleşen cankurtaranlara özel partileri kaçırma! Amerikan ev partileri de bu açıdan en büyük eğlencelerinden biri olacak. Sabahları işe gitmek için kalkarken “Yeter ulan! Bir daha partiye gitmicem. Tek istediğim şöyle yayıla yayıla uzanmak!” desen de akşam kendini dans pistinde koparken bulman aşırı mümkün. Tecrübe konuşuyor 
4. Evet belki de Amerika’ya istediğin zaman gelebilirsin.
Önünde niicee yıllar var gezip tozabileceğin belki de. Peki neden bunu henüz öğrenciyken aracı şirkete sırf burada “amelelik” yapmak için dolarlar ödeyerek yapasın ki? Çünkü hiçbir şey için endişelenmene gerek yok: Nasıl giderim, vizeyi alabilir miyim, nereye gitmeliyim, ucuza uçak bileti nasıl bulurum, ya hasta olursam veya bi kaza gelirse başıma (sağlık sigortası), kalacak yeri nasıl bulurum, gezmek için parayı nereden temin ederim, tek başıma nasıl yaparım… oyh! Sadece şirkete 2100$-2300$ ver toplamda ve bırak her şeyi senin yerine onlar düşünsün. Senin tüm yapacağın da yaz tatilinin tadını çıkarmak olsun 
5. Kısaca çalışma şartları ve hakların hakkında bilgi sahibi olup çalışırken edindiğin tecrübeler yanına kar kalacak.
Tüm birikimini kendi ülkenle kıyaslayıp bazı konularda farklılık yaratabilirsin. Mezun olmadan iş hayatını öğrenmiş olacaksın. İnan bana, WAT yaparken edindiğin tecrübeler sana başarılı bir iş hayatı için rehberlik edecek! Kendi ayaklarının üzerinde durmanın verdiği haklı gurur ise paha biçilemez!
6. Dünyanın öbür ucuna geliyorsun!
Her şey kelimenin tam anlamıyla farklı! İnsanlar, sistemler, gelenek görenekler, yazılı ve yazılı olmayan kurallar… Tam bir kültürel şok! Uzaylı gibi hissetmeyi bir daha nasıl tadacaksın?     Toplamda 19 ülke görmüş biri olarak söyleyebilirim ki; daha önce kendimi bir ülkede hiç bu kadar yabancı hissetmemiştim.
7. Gerçek özgürlüğü iliklerine kadar hissedeceksin!
En mükemmel his  Seni yargılayacak bir toplum ya da aile bireyleri olmadan nasıl bir kişiliğin var? İstediğini yapabildiğin, istediğin kişi olabildiğin ve kimsenin garip karşılamadığı “Peh! Sadece bir turist. Kendi ülkesinde bu davranış normal olmalı” diye tınlamadığı bir yer hayal et. Peki sen gerçekte kim olduğunu keşfetmeye hazır mısın?
8. Bir dünya meydan okuma seni bekliyor!
Kendi ayakların üzerinde durman lazım burada. Çamaşırlarını yıkayacak, yemeğini/ temizliğini yapacak kimse olmayacak. Sorumluluk alma zamanı! Üstesinden gelebilir misin? Ne kadar güçlüsün? Kimse kolay olacak demedi, değil mi?   Hadi sınırlarını keşfetme zamanı!
9. Bu programla Amerika’yı daha uzun süre gezebilirsin!
Amerika’yı keşfetmek için yeterli paran ve zamanın olacak. Ben Güney hariç (kasırga çıktı şansıma), Batı-Doğu ve Kuzeyi gezdim. Üzerine Meksika’ya bile gidebildim. Ne büyük şans!
10. Sonuncu ve en önemlisi; zamanla ailen gibi olacak ve sonsuza kadar sürecek muhteşem dostluklar kazanacaksın!
Tüm zorlukların üstesinden birlikte geldiğinizde kardeşten farkınız kalmayacak. Ev arkadaşları ve iş arkadaşlarınızdan ziyade çok fazla Amerikalıyla da iletişimde olacaksınız. Her zaman iletişimde kalacağınız bu dostluklar sürekli dil pratiği için de paha biçilemez!
 
Devlet yurtlarına kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler başvuru tarihlerini takip etmesinde fayda var.