Cedar Point Work and Travel Tecrübesi
07.01.2021
1. Eğlence parkında çalışmaya nasıl karar verdim?
Work and Travel’da çalışabileceğim iş seçenekleri arasında can kurtaranlık, eğlence parkındaki işler, markette reyon görevlisi, kasiyer ve garsonluk vardı. Açıkçası tam nedenini bilmemekle birlikte, geri kalanlardan daha keyifli olacağından her zaman aklımda eğlence parkında çalışmak vardı.
Danışmanım Ceyda Hanımla İngilizce mülakat yaptıktan sonra İngilizcemin uygun olduğunu ve bana elinde Cedar Point eğlence parkında işler olduğunu söyledi. Bana pozisyonların isimlerinin, açıklamalarının, saatlik ücretlerinin, haftalık konaklamanın olduğu bir sayfa yolladı. Benim gittiğim sene için geçerli olan pozisyonlar ve saatlik ücretler aşağıdaki gibi idi.
2. Pozisyonlar, saatlik ücretleri ve haftalık minimum çalışma saati :
Saatlik ücretler gördüğünüz gibi çok düşük fakat konaklamanın diğer Work and Travel işlerine göre çok ucuz olması bu durumu nötürledi. Ayrıca ilk aldığımız paycheck’te farkettiğimiz üzere, bize saatlik 9.25$ (vergiler hariç) ödediler.
3. Pozisyonlar hakkında detaylı bilgi vereyim.
Lifeguard
Cedar Point’in içinde bulunan su parkında (havuzlar, kaydıraklar vs) can kurtaranlık yapmak.
Food and Beverage
Cedar Point’in içinde bulunan yüzlerce büyüklü küçüklü yiyecek ve içecek satış noktalarında, ayrıca çalışanların yemek yediği Best Day Bistro’da çalışırlar.
Ride Operator
Parkın temelini oluşan oyuncakların operasyonunda çalışırlar. Ride’lar için boy kontrolü insanların güvenlik kontrolü ve ride’ın çalıştırılması.
Security Traffic
Sezon açıldıktan sonra günlük ziyaretçi sayısı 45000 ‘leri bulan bu parkın tabi ki devasa bir otopark ihtiyacı bu otoparkta araçların akışının sağlanması park çevresindeki yollarda yaya-araç geçişlerinin kontrol edilmesi,aynı zamanda parkı girişinde bulunan yolun gidiş geliş şeritlerinin kontrolleri vs.
Wardrobe Clerk
Pozisyonlara göre olan üniformlardan herkese 2 takım verilir.Ve çalışanları çamaşır yükünden kurtarmak için oluşturulan Wardrobe departmanından her çalışan günde maksimum bir takımı temizi ile değiştirebiliyor. Bu pozisyon wardrobe departmanında çalışanlara temiz kıyafet verilmesi, çamaşır yıkama, ütüleme gibi işlerle uğraşır.
4. İşe kabul ediliş ve evrak süreci
Danışmanım Ceyda Hanımla işe karar verdikten sonra sıra Skype üzerinden işverenle yapacağımız görüşmeye geldi. Ben Ride Operator pozisyonunda çalışmak istediğimi belirttim. Ceyda Hanım bunu not aldığını ama işverenin görüşmede İngilizce seviyenize, o anki ihtiyaca göre başak bir iş teklif edebileceğini ve esnek olmamız gerektiğini söyledi. İş verenle görüşme sırasında genel bir sohbetten sonra karşımdaki yetkili bana hangi pozisyonda çalışmak istediğimi sordum ve Ride Operator dedikten sonra kabul etti. Ama size sormadan kendisi de teklif edebilir.Bunu da göz ardı etmemek gerek.
Evrak sürecine geldiğimizde ise pasaport, kimlik, transkript dışında Amerika’dan gelecek olan çalışma izni vs gibi evrakları danışman firmanız temin ediyor. Zaten bu süreçle ilgili her zaman size yardımcı oluyorlar.Bu konuda şüpheniz olmasın.
5. Vize süreci
İş verenle mülakat yaptıktan sonra ve evrak süreci tamamlandıktan sonra danışmanınız vasıtasıyla vize randevusu alacaksınız ve vize randevusuna gideceksiniz. Bu konuyla ilgili internette bir sürü kaynak mevcut. Umarım herkes vizesini sorunsuz şekilde alır.
6. Konaklama
Cedar Point’te benim olduğum sene Cedars ve Commons olmak üzere iki ayrı konaklama imkanı mevcuttu. Bir de bunun haricinde Bay Side denen konaklama imkanı da vardı.Ancak bizim ayrılmamıza yakın Commons Kampüsüne yeni binalar yapmaya başladılar ve Cedars’daki arkadaşları Commons’a taşımaya başladılar. Cedars için yıkılacak diye bir söylenti vardı ama ben her ikisinden de bahsedeceğim.
Commons Kampüs
Öncelikle ben commons’ta kaldım. Burada erkek ve kız konaklaması ayrı şekilde konumlandırılmış.Fakat şu şekilde. Bir binada bir kat kız bir kat erkek gibi düşünebiliriz. Odalar 3 ya da 2 kişilik. Genelde bir normal yatak bir ranza şeklinde. Bütün odalarda pencere tipi klima var. Tuvalet ve duşlar her katta var ve ortak. Ancak parka yakın fakat yürüme mesafesinde değil ayrıca o yolda yaya yolu olmadığı için yürümek de yasak. Cedar Point’in sağladığı otobüslerle parkın saatlerine göre ayarlanmış genelde 15 dakikada bir olan klasik Amerikan okul otobüsleriyle 5 dakikada parka ulaşım sağlıyorsunuz.Ayrıca şehir merkezinde bulunan Walmart, AVM, spor salonu, Social Securtiy Office gibi yerlere düzenli olarak otobüsler kalkmakta. Aynı zamanda Commons kampüsünde ARC denen içinde langırt, bilardo, masa tenisi, televizyonların masa oyunlarının, kantinin ve küçük bir marketin bulunduğu bir bina var. Günlük ücreti 7$ yani haftalık 47$ gibi bir ücret oluyor.
Cedars Kampüs
Yıkılması konuşulan Cedars ise parkın hemen dışında. Odanızdan çıktığınızda 2dk içinde parkın içindesiniz. Oda ve tuvalet şartları büyük ihtimalle Commons ile aynı. Her odada klima yok. Yapı olarak daha eski. Günlük ücreti 6$ yani haftalık 42$.
Bay Side
Bay Side ise Commons kampüsün yanında bulunmakta. Klasik apartman dairesi gibi düşünebilirsiniz. Kendi mutfağı, tuvaleti, salonu var. Bir evde kaç kişi kalıyor net bir bilgim yok. Günlük ücreti 9$.
7. Cedar Point’te beni neler bekliyor?
Bence bu yazıdaki en önemli kısımlardan birisi bu. Gittiğinizde sizi ne bekliyor? Kurumsal bir şirket olduğundan oryantasyon training kısımları nasıl işliyor? Ve aklınıza gelebilecek diğer sorular.
Öncelikle Cedar Point Ohio eyaletinin Sandusky şehrinde ve bu şehirde maalesef havalimanı yok. Bu yüzden gidecek olan arkadaşlar buraya en yakın olan Cleveland Hopkins Havalimanı’nı kullanabilirler. Buradan Cedar Point arası 60 mil civarı bir uzaklıkta. İsterseniz UBER, isterseniz tren, isterseniz otobüs kullanabilirsiniz. Biz UBER kullanmıştık ve yaklaşık 65$ gibi bir miktar ödemiştik.
Cedar Point’e ulaştığınızda yapmanız gereken parka gitmeden önce hemen hangi konaklama türünde kalmak istiyorsanız oraya gitmek ve eğer uygun oda varsa kaydınızı yaptırmak ve odanıza yerleşip oda arkadaşlarınızla tanışmak. Kayıt sırasında 100$ depozito alınıyor ve bu depozito siz ayrıldıktan sonra eğer hiçbir şeye zarar vermediyseniz ayrıldıktan sonraki ilk paycheck’te hesabınıza yatıyor.
Odanıza yerleşip dinledikten sonra, Commons Kampüs’ün karşısında bulunan Cedar Point Training Center’a gitmeniz gerekiyor. Buraya gittiğinizde size bir tarih veriyorlar maksimum bir iki gün sonrasına ve o tarihte gidip doldurmanız gereken evrakları dolduruyorsunuz. Sizin Türkiye’den getirdiğiniz evrakları kontrol ediyorlar. Herkese banka hesabı için anlaştıkları bankadan debit kart veriyorlar ve o kartı adınıza nasıl tanımlayacağınızı anlatıyorlar.Yani hesap açma işiyle de siz uğraşmıyorsunuz. Evrak işi bittikten sonra parka, konaklama kampüslerine girişinde, iş başlangıç ve bitişlerinde okutmanız gereken ayrıca Cedar Point çalışanlarına özel indirimlerden yararlanabileceğiniz ID kartınızı çıkartıyorlar ve Cedar Point hakkında genel bir oryantasyonda yapıyorlar. Ardından size parkın içinde bulunan çalışacağınız pozisyonun bağlı olduğu departmana hangi tarihte gitmeniz gerektiğini söylüyorlar. Yani konaklamaya yerleştiğiniz tarih ile çalışmaya başlama tarihiniz arasında 4-5 günlük bir süre olabilir.Parkın içinde bulunan departmanınıza gittiğinizde ise işinize özel eğitim başlıyor. Ben Ride Operator olduğum için dünyadaki bütün eğlence parklarının bağlı olduğu iRoc standardına göre eğitim verip bununla ilgili ufak bir sınav yaptılar. Departmanda eğitiminizi tamamladıktan sonra size iş başını nerede saat kaçta yapacağınızı söylüyorlar ve yukarıda daha detaylı bahsettiğim gibi Wardrobe departmanına gidip kaydınızı oluşturup, üniformalarınızı, kemer şapka vs alıyorsunuz.
Ride Operator’lük özelinde ise eğitimden önce bize üç soru sordular :
Hızlı çalışmayı sever misiniz?, Yüksekten korkuyor musunuz? Çocuklarla çalışabilir misiniz?. Bu sorulara verilen cevaplara göre bizleri parkın içindeki oyuncaklara dağıttılar. Eğer büyük rollar coasterlarda çalışmak istiyorsanız hızlı çalışmayı seviyorum, yüksekten korkmam ve çocuklarla çalışmayı sevmiyorum cevaplarını vermeniz gerekiyor. İlk iş gününüzde ise çalışacağınız yerdeki supervisorlar size eğitim veriyorlar işe başlıyorsunuz.
8. Cedar Point’te yeme-içme
Öncelikle yeme-içmeyi iki gruba ayırmamız gerek. Çalışırken park içinde yiyebileceğiniz yemekler ve konakladığınız yer bulunan yemek yeme imkanları
Çalıştığınız sıra parkın içinde yeme-içme imkanları
Üniformalı ya da üniformasız yanınızda kimliğiniz olduğu sürece park içinde müşteriler için bulunan yemek noktalarından %20 indirimle yemek yiyebilirsiniz. Ama tahmin edebileceğiniz için buralarda fiyatlar indirime rağmen yüksek kalıyor.Bütün çalışanların tercih ettiği gibi siz de Best Day Bistro isimli çalışanlar için olan bistroda yemek yemeyi tercih edecekseniz.Burada her gün farklı olan ana menü de 3-4 çeşit ürünle birlikte karnınızı doyurabilirsiniz. Bu menünün fiyatı benim gittiği sene için 3.75$ idi. Tabi bu menün haricinde hamburger, tavuk parçacıkları, soğan halkası, patates kızartması kısaca aklınıza gelebilecek bütün fast food çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Bunların fiyatları ise 1-3$ arasında değişiklik gösteriyor. Ayrıca Best Day Bistro’da içecek sınırsız ve bedava.
Commons kampüsteki yeme-içme imkanları
Yukarıda belirttiğim gibi Commons kampüsün içindeki ARC’ta bulunan kantinden Best Day Bistro’ya benzeyen içeriklere benzer fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Ayrıca kampüse yürüme mesafesinde bulunan Mc Donald’s ve DQ Grill and Chill fast food restoranlarında da bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
9. Çamaşır yıkama hakkında
Kişisel çamaşırlarınızı Commons Kampüs’teki bazı binalarda ve bahçede bulunan Associate Housing Office’de bulunan çamaşır ve kurutma makinelerinde. Yıkama için 1,40$ , kurutma 1,40$ vererek yıkayabilirsiniz. Bunun için gerekli olan kartı yine Associate Housing Office’de bulunan makinelerden alabilir ve bakiye doldurabilirsiniz.
10. İnternetten alışveriş için kargo adresi hakkında tavsiyelerim.
Gününüzün çoğunu iş yerinde geçirdiğiniz ve kaldığınız yer -bir ev değil, yurt olduğu için- ilk gittiğimde internetten alışveriş sırasında problemler yaşayabileceğimi düşünmüştüm. Ama bunun için de bir çözüm geliştirmişler.
İnternet alışverişlerinizde kullanmanız gereken adresler birçok binada asılı. Herkes adresin başına ismini yazıp geri kalanı aynı yazıyorlar. İnternetten verdiğiniz siparişler ilk önce parka gidiyor ardından orada toplanan kargolar Commons kampüste bulunan Mail Room’a geliyor. Kargo Mail Room’a ulaştığında e-mail adresinize kargonuzun ulaştığıyla ilgili bir mail geliyor ve bir hafta içinde oradan gidip ID’nizle alabiliyorsunuz. Bir hafta sonunda ise kargolar geri yollanıyor.
Ş anlık Cedar Point ile ilgili özetleyebileceklerim bu kadar. Umarım herkes için verimli, bol kazançlı ve eğlenceli bir Work and Travel süreci olur.
Work and Travel ve Cedar Point özelinde sorularınız olursa aşağıdaki iletişim bilgilerinden bana ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Yurt dışına dil okuluna giden üniversite öğrencileri yurtlarda kalabilmektedir.