Work and Travel Mağduru Olmayın!

06.01.2021
Blog Başlık
Work and Travel programı aslında birçok insanın düşündüğü gibi dört dörtlük harika bir program değildir. Program sizlere fırsatlar sunar ve bu fırsatlardan yararlanmak tamamen sizin elinizdedir.
 
Ne yazık ki birçok Work and Travel danışmanı programı anlatırken öğrencilere muhteşem gelir elde edip, İngilizce seviyesinin çok ilerleyeceğini, ortamdan ortama girip süper eğleneceğini ve hatta Amerika’nın dört bir yanını gezip, alışverişin dibine vuracağını belirtip, adayları hayali bir dünyaya sürüklemekte.
 
Öncelikle Work and Travel programına katılacak olan kişi ilk etapta şunları bilmesi gerekmektedir.
 
1. Work and Travel programına gittiğinizde büyük şehirlerden daha çok küçük kasabalara yerleşirsiniz.
Gidip görebileceğiniz en büyük kasabalar genel olarak su veya eğlence parklarının olduğu şehirler ve sahil kenarı küçük kasabalardır. En büyükleri için bile 10.000-15.000 nüfuslu yerler diyebiliriz. Hatta öyle lokasyonlar vardır ki 200-300 kişinin yaşadığı bölgelerde bile Work and Travel yapabilirsiniz ve bu çok avantajlı da olabilir.
2. İlk etapta çalışmaya gidersiniz.
Amerika’da çalışmak aslında Türkiye’ye oranla çok daha kolaydır fakat hayatı boyunca hiç çalışmamış birisi için çok zor bir durum haline gelebilir.
3. Öğrenci ne istediğini iyi bilmelidir.
Önceliği para kazanmak ise çok fazla efor sarf etmesi gerektiğinin farkında olmalıdır ve genel olarak Work and Travel’da çok iyi para kazandırabilen lokasyonlarda Türk katılımcı sayısı da fazla olduğundan dolayı İngilizce öğrenmeyi diğer lokasyona oranla daha arka plana atacaktır.
Öğrenci hiç unutamayacağı harika bir yaz tatili geçirmek istediği takdirde, maddi kazancı arka plana atmak zorunda kalkacaktır. Türk öğrencilerin olmadığı bir lokasyona gitmek isterse de genel olarak muhtemelen maddi kazanımı daha düşük olan bir bölgeye gidecektir.
Yani Work and Travel’a katılmadan önce ne istediğinizi iyi bilmelisiniz. Maddi kazanım – İngilizce seviyesi – Amerikan Kültürü – Ortam – Seyahat – Alışveriş vb. gibi faktörler arasından seçimler yapıp nokta atışı tercih yapmalıdır. Ne yazık ki bunların hepsinin bir arada olacağı bir lokasyon bulmak çok zordur.
4. Öğrenci iş seçmemelidir.
Hem maddi hem de manevi anlamda programdan faydalanmak isterseniz kesinlikle girişken, çalışkan ve ısrarcı olmalısınız. Bu sayede hem çevre hem de kazanım elde edebilirsiniz.
5. Work and Travel programında şans çok önemlidir.
Örnek vermek gerekirse; ben çok çalışkanımdır fakat tesiste benden daha çok çalışkan ve dili daha yeterli olan başka öğrenciler de vardır. Mesai almak isterim fakat onlar daha mantıklı seçenekler olduğundan dolayı menajer onları tercih edebilir veya tam tersi tesiste çalışanlar çok tembel insanlar olabilir. Bu sayede tüm mesai bana kalabilir. Kimse birlikte çalışacak olduğunuz insanların ruh halini önceden bilemez. Bunun gibi yüzlerce örnek gösterebilirim.
6. Gideceğiniz yeri iyi araştırın.
Daha önce gitmiş-gelmiş kişilerle irtibat kurun. Sosyal olun ve araştırın.
Bir sonraki yazımda ; Work and Travel iş seçimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında yazacağım.
 
Yüksek gelirli öğrenciler daha çok özel yurtları tercih etmektedir.