Unutmamak İçin Nasıl Çalışalım!

15.01.2021
Blog Başlık
Sevgili arkadaşlar, başarılı olabilmeniz için dersi derste öğrenmeniz gerekmektedir. Dersi derste öğrenebilmek için yapmanız gereken üç şey var: Öğretmeninizin anlattıklarını iyi dinleyin, not tutun ve derse hazırlıklı gelin. Bu konunun öneminin daha iyi kavranması için yapılan bir araştırmayı aktaralım. Bu araştırmanın bulgularına göre, ortalama bir akademik başarıya sahip olan bir öğrenci okuduğunun % 20’sini hatırlayabilmektedir. Eğer yeni bilgi önce okunur daha sonra da dinlenir ise hatırlama oranı % 40’a çıkmaktadır. Okunduktan sonra dinlenilen yeni bilgi, aynı zamanda yazılırsa hatırlama oranı % 60’a çıkmaktadır.
 
Bu araştırmadan da anlaşılacağı gibi biz öğrenirken ne kadar fazla duyu organımızı kullanırsak öğrenme oranı da artmaktadır.  Sadece okunan ya da dinlemeyle öğrendiğimiz bilgilerin kalıcılığı çok fazla olmamaktadır. Önemli olan öğrendiğimiz bilgileri belli bir süre sonra da hatırlayabilmektir.
 
 Nasıl Çalışalım?
 
Derslerde not tutun, kendiniz çalışırken özet çıkarın ama notlarınız ve özetleriniz kitabın aynısı olmasın. Kendi cümlelerinizle, mümkün olduğu kadar kısaltarak not tutun. Notlarınızda renkli kalemler ve şekilleri kullanarak görselliği artırın. Konuyu okuduktan sonra kendi kendinize anlatın. Ders çalışırken ve not tutarken zihin haritalarını kullanın. Böylece öğrendiğiniz konuları uzun süre sonra da hatırlayacak ve aynı konulara sürekli çalışmak zorunda kalmayacaksınız. Sevgili öğrenciler amacımız çok çalışmak değil, verimli çalışarak çok öğrenmek ve hedeflerimize ulaşmak.
 
Yurtlarda ders çalışan öğrenciler toplu olarak biraraya gelerek genel tekrar derslerini yapmaktadır.