Üniversite Bölümleri Ve Meslekleri

05.07.2022
Blog Başlık

Hangi Üniversite Bölümünü Seçmeliyim?

Öğrenciler, tercih aşamasında sık sık kendisine, arkadaşlarına, ailesine ve öğretmenlerine ‘hangi üniversite bölümünü seçmeliyim?’ sorusunu yöneltir. Seçeceğiniz üniversite bölümü doğrudan hayatınızı etkileyecektir. Bu nedenle önce kendi hayallerinizi ve ideallerinizi göz önünde bulundurmalısınız.

En iyi üniversite bölümleri binlerce öğrencinin hayalidir. Ancak sizin hayaliniz bambaşka olabilir. Aşağıda üniversite bölümleri ve meslekleri için detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz. İnceleme sonrasında meslek seçimi hakkında daha kolay karar verebilirsiniz.

En İyi Sayısal Bölümler ve Meslekleri

Sayısal bölüm meslekleri genellikle çocukluktan beri hayali kurulan meslekleri kapsar. Doktor, diş hekimi, mühendis vb. birçok meslek için sayısal bölümden öğrenci kabul edilir. En iyi sayısal bölüm meslekleri yüksek puan ve sıralama gerektirmektedir. Ancak ilerleyen yaşantınızda iş bulma ve maaş oranınız daha yüksek olacaktır. İşte en iyi sayısal bölüm meslekleri:

Tıp

Tıp Fakültesi’nde eğitim görmek son derece zor olmakla birlikte sıkı bir çalışma gerektirir. Öğrenciler, 6 yıl boyunca teorik ve uygulamalı eğitim görerek mezun olur. İlk üç yılda teorik sonraki üç yılda ise ağırlıklı olarak klinik eğitim dersleri vardır. Tıp mezunu olan öğrenciler Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girerek bir uzmanlık dalı seçer. İç Hastalıkları, Kardiyoloji, Göz Hastalıkları, Çocuk Sağlığı, Genel Cerrahi, Nöroloji vb. birimler bulunmaktadır.

Doktor olmak uzun yıllardır en iyi meslekler arasında kabul edilir. Günümüzde ve gelecekte de bu durumun değişmeyeceği yadsınamaz bir gerçektir. Tıp, yüksek maaş, saygınlık vb. sebeplerle en çok tercih edilen bölümler listesinde bulunur.

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Elektrik – Elektronik Mühendisliği son 15 – 20 yıl boyunca en fazla tercih edilen bölümler arasında bulunmaktadır. Çok sayıda öğrenci bu bölümü tercih ettiği halde, elektrik elektronik mühendisi ihtiyacı her geçen gün daha fazla artış gösteriyor. Elektrik elektronik mühendisi kısaca elektrik devresi bulunan her sistem, ekipman, aksesuar, alet vb. cihazlarla ilgili çalışır. Elektrik devresinin olduğu her cihaz için tasarım, üretim, geliştirme, bakım – onarım yapabilir.

Bu bölümü tercih eden öğrenciler 4 yıl boyunca lisans eğitimi görür. Mezun olan mühendisler yüksek maaşla dünyanın her yerinde iş bulabilir. Ancak iyi bir üniversitede okumak ve en az bir yabancı dil bilmeniz gerekir.

Bilgisayar Mühendisliği

Türkiye’de birçok üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Ancak sektöre artan talep ve teknoloji çağında yaşamamızın gerekliliği olarak eleman ihtiyacı da artıyor. Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler diferansiyel denklemler, mantıksal tasarım, yapay zeka, veri analizi, mikroişlemciler ve işletim sistemleri gibi derslerde eğitim alır. Analitik ve matematik düşünebilen, yabancı dil bilen ve teknolojiyle yakından ilgilenen herkes Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile çok iyi yerlerde çalışabilir.

Türkiye’de bilgisayar mühendisliği için Koç Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ en iyi üniversiteler arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de Mühendislik Fakültesi bulunan birçok üniversitede de bu bölümü görmek mümkündür. En iyi üniversiteler genellikle sadece İngilizce veya hem İngilizce hem de Türkçe olarak öğrencilerini yetiştirmektedir.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği, dünyanın en eski mühendislik disiplinlerinden biridir. Ayrıca en iyi sayısal bölüm meslekleri arasında bulunur. Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği alanında donanımlı bir eğitim verir. Ancak pek çok üniversitede endüstri mühendisliği bölümü vardır.

Endüstri Mühendisi maksimum verim için ekipman, sistem, cihaz, ürün vb. birçok alanda üretim ve geliştirme yapar. İşgücü, makine, enerji ve paranın olduğu her sektörde çalışabilir. Kısacası endüstri mühendisleri sadece bir sektöre bağlı kalmaz. Bu nedenle en karmaşık ve kompleks mühendislik disiplinlerinden biri olarak tanımlanabilir. Mezun olanlar kısa süre içinde iş bularak yüksek maaşla çalışır. Ayrıca çalıştığı kurumda en yetkili söz sahiplerinden biri olur.

Makine Mühendisliği

Makine Mühendisliği, yıllardır öğrencilerin en favori bölümleri arasındadır. Diğer mühendislik alanları gibi en iyi üniversite bölümleri ve meslekleri listesinde kabul edilir. Ancak bu bölümü iyi bir üniversitede okumadığınız takdirde iş bulma olasılığınız düşük olacaktır. Veya iş bulsanız bile maaşınız yeterli seviyede olmayabilir. En iyi üniversiteler üst düzey donanımlı eğitimleri ile öğrencilerini dünyanın her yerinde çalışabilecek nitelikte yetiştiriyor.

Makine mühendisleri savunma, otomotiv, ulaşım, havalandırma, tektstil, gıda üretim vb. pek çok sektörde çalışabilir. Ortalama bir notla mezun olan makine mühendisleri hemen hemen her fabrikada iş bulma şansı yakalar. Yüksek bir puanla mezun olanlar ise akademik kariyerin yanı sıra dünyanın en büyük şirketlerinde yönetici pozisyonunda çalışabilir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Moleküler Biyoloji ve Genetik, kısaca moleküllerin özellikleri, yapı, görevleri vb. konularında araştırma yapar. Bu sebeple araştırmayı, keşfetmeyi ve bilime ilgi duyan öğrenciler için en iyi sayısal bölüm meslekleri arasında bulunur. Gen aktarımı, yeni hastalık genlerinin araştırılması, kanser tedavileri, biyoteknoloji konuları, bölümün temelini oluşturuyor. Tıp ve diğer mühendislik disiplinleri ile iç içe olmakla birlikte temelde hastalıkların varoluş sebepleri araştırılmaktadır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik dersleri arasında genel kimya, genel biyoloji, moleküler hücre biyolojisi, programlamaya giriş, immünoloji vb. bulunur. Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları akademik araştırmalarına devam edebilir ve bilim dünyası için yeni keşifler yapabilir. Veya ilaç şirketleri, hastaneler, laboratuvarlar, tüp merkezleri, üniversiteler de iyi bir iş imkanı sağlar.

En İyi Eşit Ağırlık Bölümleri Ve Meslekler

En iyi eşit ağırlık bölümleri diğer alanlara oranla daha kapsamlıdır. Önü açık birçok bölüm ve meslek, eşit ağırlık öğrencileri için farklı avantajlar sağlar. Öğrenciler, seçtiği bölüme göre üniversitede yoğunlukla sayısal, sözel veya her iki alandan da dersler görebilir. En iyi eşit ağırlık meslekleri arasında birkaç bölüm ön plana çıkar. İş oranı, yüksek maaş, rahat bir yaşam ve çalışma ortamı vb. kriterler bu bölümlerin daha fazla tercih edilmesini sağlamıştır. Aşağıda eşit ağırlık bölümü ve mesleklerini inceleyebilirsiniz.

Hukuk

Hukuk, Türkiye’de ve dünyada en saygın ve prestijli bölümler arasındadır. Her geçen gün adalet ve hukuka duyulan ihtiyaç daha fazla artış göstermektedir. Dolayısıyla Hukuk Fakültesi mezunlarının iş bulamama oranı neredeyse yoktur. Mezun olan öğrenciler avukat, hakim, savcı, vali, kaymakam, icra müdürü, noter, idari müfettiş vb. birçok alanda iş bulabilir. Ayrıca hukuk bürosu açarak da çok iyi işler başarmak mümkündür.

Son yıllarda binlerce öğrenci en iyi eşit ağırlık bölümleri arasından Hukuk tercih ediyor. Dolayısıyla öğrenci ve mezun sayısı da bir hayli fazla. Ancak iş olanağının çok olması ve bireysel olarak da çalışma imkanı tanınması sayesinde kazançlı bir meslek olduğu söylenebilir. İyi bir dereceyle mezun olanlar da ortalama bir puana sahip olan mezunlar da Hukuk okumanın avantajlarından faydalanır.

Psikoloji

Psikoloji, gerek ilgi çeken alanı gerekse de iş olanağının fazla olması sayesinde en iyi eşit ağırlık bölümleri ve meslekleri listesinde yer buluyor. İnsan davranışları, duygu değişimleri, bilinç ve bilinçdışı yapılan hareketler vb. birçok konu Psikoloji alanına giriyor. Öğrenciler, dört yıllık örgün eğitimin ardından Psikolog olarak mezun ediliyor.

Psikoloji bölümü okuyanlar özel hastaneler, devlet hastaneleri, rehabilitasyon merkezleri, kreşler, cezaevleri vb. birçok yerde iş bulabilir. Veya yüksek lisans yaparak kendi kliniklerini açabilir. Psikolojinin alt dalları arasında Eğitim, Adli, Gelişim, Endüstri, Sağlık, Psikometri, Klinik vb. başlıklar vardır. Öğrenciler, lisans eğitimi süresi boyunca kendileri için en iyi alt bilim dalını bulacaktır.

Ekonomi

Ekonomi bölümü en fazla iş olanağı sağlayan eşit ağırlık bölümlerinden biridir. 4 yıllık lisans eğitimin ardından mezun olanlar ‘Ekonomist’ olarak adlandırılır ve sayısız iş imkanına sahip olur. Dünyanın en büyük şirketlerinden küçük firmalara kadar birçok yerde iş olanağı vardır. Örneğin yöneticilik, maliye, uzmanlık, pazarlama vb. birimlerde yetkili olarak çalışabilirler. Kamuda çalışmak isteyenler başta Merkez Bankası olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Ekonomi Bakanlığı, TÜİK vb. yerlere KPSS ile girebilir.

Ekonomistler freelance olarak da çalışma hakkına sahiptir. Günümüzde birçok ekonomist, danışmanlık hizmeti vererek çok iyi imkanlara sahip olmaktadır. Ekonomi okuyan öğrencilerin mutlaka kendini geliştirmesi, yabancı dil öğrenmesi, kurs ve seminerlere katılması gerekir. Bu sayede uluslararası birçok alanda da çalışabilirler.

İşletme

İktisadi Ve İdari Birimler Fakültesi çatısı altında yer alan İşletme, son yılların en fazla tercih edilen eşit ağırlık bölümlerinden biridir. Üniversite sınavından ortalama bir puan alan öğrenciler de yüksek puan alanlar da farklı üniversitelerde İşletme okuyabilir. İngilizce İşletme okumak isteyen öğrenciler Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ, TOBB Ekonomi Üniversitesi veya Galatasaray Üniversitesi’ni tercih etmelidir.

İşletme mezunları çalışma yerleri konusunda zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Turizm, inşaat, gayrimenkul, sigorta, bilgi ve iletişim, telekomünikasyon, finans, eğitim, sağlık vb. birçok sektörde çalışabilir. KPSS ile idari yargı hakimliği, müfettiş, denetleme uzmanı, mali müşavir vb. meslekler de tercih edilmektedir.

Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler bölümü: uluslararası müzakereler ve ticaret, uluslararası savaş, dış politika ve uluslararası işbirlikleri vb. konularda eğitim görmek için tercih edilebilir. Öğrenciler, ülkelerin siyasi, kültürel, ekonomik tarihlerini; bölgesel ve ülkeler arası siyaset; küreselleşme vb. konulara yönelik eğitim görmektedir. Uluslararası İlişkiler mezunu olanlar ‘uluslararası analist’ olarak tanımlanabilir.

Bölüm mezunları çok uluslu şirketlerde, sivil toplum kuruluşlarında veya kamu kurumlarının uluslararası birimlerinde çalışabilir. UNICEF, BM, OECD, NATO, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluşta çalışma olanakları vardır. Analitik düşünebilen ve en az bir yabancı dil bilen başarılı öğrenciler dünyanın en önemli kurumlarında iş bulabilir.

PDR Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık

Eşit ağırlık öğrencilerinin son yıllarda en fazla tercih ettiği bölümlerden biri de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık’tır. Öğrenciler, eğitim süreçleri boyunca sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, kaynak tarama, psikopatoloji, fizyolojik psikoloji vb. konularda ders alır. Rehber ve Psikolojik Danışman olanlar kişilerin hayatlarındaki sorunları dinleyerek çözüm önerileri sunar. Kısaca ‘yol gösterici’ olarak nitelendirilebilir.

Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü okuyanlar kamu ve özel sektörde çalışabilir. Okullar, kreşler, Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri, Milli Savunma Bakanlığı vb. geniş bir alanda iş seçeneği sunulmaktadır. Aynı zamanda diğer psikoterapi dallarında eğitim alanlar için daha farklı iş kapıları açılır. Bölümü İngilizce veya Türkçe olarak Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde okuyabilirsiniz.

En İyi Sözel Bölümler Ve Meslekleri

En iyi sözel bölümler iş olanağı açısından diğer alanlara göre daha şansızdır. Ancak akademik başarısı yüksek olan öğrenciler pek çok sektörde iş bulabilir. Öğrenciler en iyi sözel meslekler için üniversite hayatları boyunca kendilerini geliştirmelidir. Seminer, kurs ve konferanslara katılmak, üniversiteden dereceyle mezun olmak, KPSS’den yüksek puan almak veya öğrencilik döneminde iş olanağı oluşturmak en büyük seçeneklerdir. Aşağıda hayalleriniz ve geleceğiniz için en iyi sözel bölüm meslekleri hakkında detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz.

Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel Eğitim Öğretmenliği, sözel alanında en yüksek puanlı bölümlerden biridir. İş imkanı daha fazladır ve maaşları kısmen daha yüksektir. Bu bölümü seçen öğrenciler sabırlı ve hoşgörülü olmalıdır. Aksi takdirde meslek hayatları boyunca birçok problemle baş etmekte zorlanabilirsiniz. Özel Eğitim Öğretmenleri fiziksel, duygusal veya zihinsel engeli olan bireylere eğitim verir. Bu öğrenciler işitme engelli, görme engelli, zihinsel engelli veya otizmli olabilir. Öğrenciler, lisans boyunca özel eğitim, uygulamalı davranış analizi, zihin yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu, Braille okuma ve yazma vb. dersleri alır.

Özel Eğitim Öğretmenleri kamu ve özel sektörde rahatlıkla iş bulabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan özel ve devlet okulları, rehberlik ve araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları en fazla istihdam sağlayan yerlerdir.

Okul Öncesi Öğretmenliği

Okul Öncesi Öğretmenleri, altı yaşından küçük çocukların zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimlerini destekler. Bölümde 0 – 6 yaş arası çocuklarla ilgili detaylı eğitim verilir. Okul Öncesi Öğretmenliği dersleri arasında eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, psikoloji, erken çocukluk döneminde eğitim, çocuk sağlığı ve ilkyardım bulunur. Dersler genel anlamda çok zor olmamakla birlikte öğrencilerin aktif katılımı söz konusudur.

Okul Öncesi Öğretmenliği ataması en yüksek olan bölümlerden biridir. Öğretmenler, MEB’e bağlı kreş ve anaokullarında veya sivil toplum kuruluşlarında, çocuk bakım evlerinde çalışabilir. Aynı zamanda bir anaokul / kreş açıp işletme hakları da vardır.

İlahiyat

İlahiyat Fakültesi’nde öğrenciler İslam dinine dair detaylı bilgileri öğrenir. Son yıllarda en fazla tercih edilen bölümlerden biri olmakla birlikte Türkiye’de çok sayıda fakülte bulunmaktadır. İlahiyat öğrencileri Kur’an-ı Kerim okuma ve tecvid, din psikolojisi, tefsir tarihi, din sosyolojisi, çağdaş İslam hukuku, hadis tarihi vb. derslerde eğitim görmektedir. İlahiyat bölümünde öğrenciler Türkçe, İngilizce veya Arapça olarak eğitim alabilir. Bazı üniversitelerde zorunlu hazırlık sınıfının olması nedeniyle eğitim süresi beş yıldır.

İlahiyat mezunları, birçok alanda iş bulabilir. Vaiz, imam, Kuran kursu hocası, Diyanet İşleri’nde memurluk vb. alanlarda çalışma hakları vardır. Ancak kamu kurumlarında çalışmak için KPSS’ye girmeleri gerekir. Yüksek lisans yapan İlahiyat öğrencileri il ve ilçelere müftü veya müftü yardımcısı olarak atanabilir. 

Türkçe Öğretmenliği

Türkçe Öğretmenliği, pek çok öğretmenlik branşına oranla atama konusunda daha şanslıdır. Bu nedenle öğrenciler için en iyi sözel meslekler arasında bulunur. Bölümün amacı Türkçe’nin en güzel şekilde öğretilmesi ve dilin doğru kullanılmasıdır. Türkçe Öğretmenliği bölümünde okuyan öğrenciler Türk dili, eski Türk edebiyatı, sınıf yönetimi, eğitim sosyolojisi, bilimsel araştırma yöntemleri vb. derslerde eğitim görür.

Türkçe Öğretmenliği mezunları ortaokul (5, 6 ve 7. Sınıflar) düzeyine ders verebilir. KPSS ile atamaları yapılabilir veya özel okullarda çalışabilir. Ayrıca dershaneler, etüt merkezleri, kurslar vb. yerler de Türkçe Öğretmenlerinin istihdam edildiği yerler arasında bulunur.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Yemek yapmaya ilgisi olan öğrenciler için en iyi sözel bölüm hiç şüphesiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları’dır. Öğrenciler yemek yapma, yiyecek ve içeceklerle ilgili bilimsel bilgilere sahip olur. Ayrıca teorik ve uygulamalı eğitimlerle öğrenciler desteklenir. Derslerin büyük çoğunluğu mutfaklarda geçer. Gastronomi ve Mutfak Sanatları dersleri arasında temel pastacılık, şarap bilimi, yiyecek üretimi, dünya mutfak kültürleri, ziyafet yönetimi vb. yer almaktadır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları yemek yapılan her yerde iş bulabilir veya birebir yemek dersleri verebilir. Bunun yanı sıra mutfak şefi, aşçı şef, sous şef, yemek yazarlığı vb. farklı iş alanlarında da çalışma hakları vardır. Mezun olanlar kendi deneyimleri ve hayallerine göre yemeğin olduğu her yerde çok iyi işler yapabilir.

Türk Dili Ve Edebiyatı

Türk Dili Ve Edebiyatı sözelde en yüksek puanlı bölümler arasında yer alıyor. Öğrenciler, bu bölümde Türk dilinin geçmiş dönemlerini, edebiyat dönemlerini ve tarih içindeki dil / edebiyat değişimiyle ilgili geliştirilir. Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileri eski Türk edebiyatı, Osmanlıca, eleştiri kuramları, Türk Halk Edebiyatı, Türk Dil tarihi, edebi sanatlar vb. derslerde eğitim görmektedir. Mezun olan öğrenciler ‘Türkolog’ unvanını almaya hak kazanır.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü için kısa bir süre önce pedagojik formasyon verilmekteydi. Ancak son dönemde bu uygulama kaldırıldı. Mezun olan kişiler okutman, editör, metin yazarlığı, yazar veya lise / ortaokul sınıfı için öğretmenlik yapabilir. Bunun yanı sıra Türk Dil Kurumu’da belirli dönemlerde Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünden KPSS ile alım yapmaktadır.

En İyi Dil Bölümleri Ve Meslekleri

Öğrenciler, en iyi dil bölümleri ve meslekleri arasından seçim yapmak için Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girmelidir. YKS’nin son oturumu olan bu sınav sonucunda öğrenciler dil bölümleri arasından tercih yapabilir. İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça ’ya ait sınavlar arasından öğrenciler dilediği dili seçmekte özgürdür.

İngilizce Öğretmenliği

Türkiye’de altmıştan fazla İngilizce Öğretmenliği bölümü bulunmaktadır. İngilizce’nin artık evrensel bir dil olması ve iş olanağının daha çok olması sayesinde sıklıkla tercih edilir. İngilizce Öğretmenliği bölümü dört yıldır ancak bazı üniversitelerde bir yıl hazırlık sınıfı zorunludur. Öğrenciler, bu bölümde İngilizceyi tam ve kusursuz bir biçimde öğrenebilir.

İngilizce Öğretmenliği mezunları, MEB’e bağlı tüm okullarda KPSS puanına göre çalışabilir. Ayrıca tercümanlık, çeviri, editör vb. meslekler de oldukça yaygındır.

Mütercim – Tercümanlık

Mütercim – Tercümanlık bölümünde öğrenciler sadece yeni bir dil öğrenmez. Edebiyat karşılaştırmaları, farklı dillerin kültürü ve tarihi, kültürlerarası iletişim ve yaşam vb. konularda öğrenciler yetiştirilir.

Mütercim Tercümanlar farklı diller arasında kolayca çeviri yapabilir. Televizyon kanalları, medya kuruluşları, spor kulüpleri vb. haricinde her sektördeki şirket mütercim tercümanlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla iş olanağı oldukça çeşitlidir. Aynı zamanda kendi bürolarını açarak da tercümanlık veya çeviri yapabilirler.

Arapça Öğretmenliği

Arapça Öğretmenliği, son birkaç yılda düşük puanlarla ataması yapılan nadir bölümlerdendir. İmam Hatip okullarının çoğalmasıyla birlikte Arapça öğretmenlerine duyulan ihtiyaç da artıyor. Bölüm derslerinden bazıları: Arap kültür tarihi, Arapçanın yapısı, belagat sanatları, Arap öykücülüğü, karşılaştırmalı Arapça ve Türkçe dilbilgisidir.

Arapça Öğretmenleri KPSS ile kolayca atanabilir veya özel okullarda çalışabilir. Ayrıca çeşitli basın yayın kuruluşlarında çeviri, editörlük, danışman vb. görevlerde de iş bulabilirler.