Liselere Geçiş Sistemini (LGS) Tanıyalım

19.01.2021
Blog Başlık
2017- 2018 eğitim – öğretim yılında TEOG kaldırılarak “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” getirilmiştir. Yeni sistem ile üst düzey liselere merkezi sınavla, diğer liselere ise adrese göre yerleştirme yapılacak. Öğrencileri %10’u sınavla öğrenci alan okullara, geri kalan % 90’ı ise adrese göre yerleşecek.
 
Resmi ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ve geçici eğitim merkezlerinin (GEM) 8. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmesi amacıyla Bakanlıkça merkezi sınav yapılacak. Bu liselere merkezi sınav puanıyla (MSP) öğrenci yerleştirilecek.
 
Yönergede “ortaöğretim kayıt alanı”, eğitimde süreklilik ve coğrafi bütünlük esasına dayalı olarak öğrenci sayısı, okul türü, kontenjan ve donanımları göz önünde bulundurularak, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liselerin birbirleriyle eşleştirildiği ve tercihe bağlı olarak kayıt yapılabilecek farklı ortaöğretim kurumlarından oluşturulan alan olarak tanımlandı.
 
Merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları dışında, ortaöğretim kayıt alanı ve kılavuzla belirlenen usul ve esaslara göre öğrenci alan ortaöğretim kurumları sınavsız öğrenci alacak.
 
Sınavla Öğrenci Alacak Okullar Hangileri?
Fen Liseleri
Sosyal bilimler Liseleri
Proje Okulları
Anadolu Liseleri (Sadece bakanlıkça  belirlenen okullar sınavla alacak)   
Sınavla Öğrenci Alan Okul Listesi İçin Tıklayınız…
 
Sınav sayısal ve sözel iki bölümden oluşacak
 
Yönergeye göre, Ortaöğretime Geçiş Uygulaması kapsamında merkezi sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sözel bölümde, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil; sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimleri alanlarından sorular yer alacak. Sınav aynı gün içerisinde iki oturum halinde uygulanacak. Sınav tarihi, yeri, uygulanması ve diğer hususlar her yıl Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanacak kılavuzda belirtilecek. Sınav soruları, 8. sınıf Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil derslerinin öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerileri ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanacak.
 
Yurtlarda barınmak isteyen öğrenciler başvuru tarihlerini takip etmesinde fayda var.