Tıp Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

19.01.2021
Blog Başlık
Programın Amacı: Sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümü ve gereksinimlerinin karşılanması için gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanılan aygıt ve biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları ile geliştirilmesini, üretilmesini ve kullanılmasını sağlayan kişileri yetiştirmek.
 
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıpla birlikte, biyoloji, fizik, kimya, makine, elektrik elektronik ve bilgisayar gibi alanlarda dersler okutulmaktadır.
 
Gereken Nitelikler:
 
-Tıp Mühendisliği mesleğini icra etmek isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikler şunlardır;
– İş disiplinine,
– Analitik düşünme becerisine sahip,
– Yenilikçi ve yaratıcı düşünme becerisi olan,
– Matematik, fizik ve biyoloji konularına ilgili,
– Göz ve el koordinasyonuna sahip,
– Sabırlı, dikkatli, tedbirli ve sorumluluk sahibi, ayrıntılara dikkat eden,
– Ekip çalışmasına yatkın olup aynı zamanda bireysel olarak da çalışabilen,
– Yeniliklere ve gelişmelere açık,
– Laboratuvara ait araç ve ekipmanların kullanımına özen gösteren,kişiler olmaları gerekir.
 
Çalışma Ortamı ve Koşullar: Tıp mühendisleri yoğun ve stresli çalışma koşulları altında çalışmak zorunda kalabilirler. Koku ve gürültüye maruz kalabilirler. Çalışma şartları gereği her zaman bulaşıcı hastalık riski altındadırlar. Kendilerinin de bulaşıcı hastalık taşımaması gerekmektedir. Zaman zaman tıbbi robotların kullanımı için ameliyatlara da katılmaları gerekebilmektedir. Radyoloji alanında da çalışmaları olduğundan radyasyona maruz kalabilirler.
 
Çalışma Alanları: Ülkemizde sağlık sektöründe tıbbi malzeme ve cihazların tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi alanlarında önemli eksiklikler vardır. Bunlar arasında ameliyathane, yoğun bakım ve hastanenin diğer departmanlarında kullanılmak üzere kalp pilleri, elektrodlar, ve diyaliz makinesi gibi vücut teması bulunan cihazların üretilmesi ve geliştirilmesi; vücut içine tamamen implant edilen ortopedi implantları, kardiovasküler ve sinir sistemine yönelik rejeneratif tıpta kullanılabilecek biyomalzemeler ve yapay organların tasarımı ve üretilmesi; biyosensör tasarımı ve üretimi; tıbbi görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesine yönelik olarak radyolojik görüntüleme ve radyasyon onkolojisi sistemlerinin tasarlanması ve üretilmesi; fizyolojik sistemlerin sayısal olarak incelenmesi için gelişmiş bilgisayar programlarının yazılımı; medikal simülasyon modellerinin tasarlanması yer alır. Sektörün gerekliliği olarak yoğunlukla hastanelerde, tıbbi laboratuvarlarda, üniversitelerde, tıbbi görüntüleme ve tanı merkezlerinde, medikal cihaz ve malzeme üreten şirketler, ilaç endüstrisi, sağlık merkezleri gibi yerlerde istihdam edilebilirler.
 
Özel yurtlarda kalan erkek öğrencilerin giriş çıkış saati daha esnektir.