İyisiyle Kötüsüyle Work and Travel Tecrübesi

07.01.2021
Blog Başlık
Selamlar millet. Bu yazımda size Work and Travel maceramı, yaşadığım iyi ve kötü şeyleri hatta heyecandan bayılacağımı düşündüğüm zamanları bile anlatacağım.
 
İlk olarak nasıl Work and Travel programına katıldığımı anlatmakla başlayayım. Bir gün ablam beni aradı ve ailemizle görüştüğünü benim Amerika’ya gitmem için onları ikna ettiğini söyledi. İşin aslına bakarsanız Work and Travel o ana kadar benim içi bir hayal ya da yapmak istediğim şeylerden birisi değildi. Sonrasındaki süre zarfında bu durumu düşünürken birkaç arkadaşımla ciddi bir karar alıp İzmir’e Ağustos 2016 da bir acentaya kayıt olmaya gittik.
 
Work and Travel’da hangi işi tercih ettim?
Arkadaşlarım ve ben farklı yerlere gidecektik onların işi neredeyse Ekim, Kasım aylarında belli olmuşken benim işim ancak Mart ayında kesinleşti ve tercih hakkım yoktu çünkü acenta beni çok oyalamıştı ve artık Amerika’ya gidiş biletimin bu olduğunu biliyordum ve Pittsburgh, Pensilvanya’da Sandcastle Waterpark’ta saatliği 8 dolar olan ve konaklaması aylık 75 dolar olan cankurtaranlık işini kabul ettim.
 
Eksik evrak da ne demek?
Daha sonra vize günü geldi çattı ve tarih 27 Nisan’dı. 28 Nisan’daki uçağıma ve aynı gün içerisindeki vize görüşmeme hazırlanmak için valizimi toplarken evraklarımı kontrol ettim fakat ne olduysa öğrenci belgem ve transkriptim yoktu. Tabii ki çok fazla panik yapmadan hemen bağlı olduğum acentayı aradım ve durumu belirttim.
Islak imzalı evrak olması gerektiği için bana yine de görüşmeye gidip eksik evraktan dolayı birkaç gün müddet tanınabileceği olanağından bahsettiler. Vizeyi alamayacağıma kanaat getirip e-devletten çıkarttığım öğrenci belgem ve okulun sisteminden imzasız çıkarttığım transkriptimle Amerika konsolosluğundaydım.
 
Vize başvurusunda neler yaşadım?
Sıra Türk polislere geldiğinde benden transkriptim ve ds formum istendi. Sonrasındaki gerekli parmak izi işlemlerinden sonra transkriptimi geri aldım, sıraya girdim ve bekledim. Sıra bana geldiğinde görevli benden sadece transkriptimi ve pasaportumu istedi ve tedirgin bir şekilde uzattım.  Bana kısaca bir kaç soru sordu ve onlar da ”nereye gidiyorsun, ne iş yapacaksın, haklarını biliyor musun” sorularından ibaretti ve kısaca ”pittsburgh pensilvanya, lifeguard, yes” cevaplarını vermiştim. Birkaç dakika işlem yaptı ve elime kağıdı verdi fakat ben diğer başvuran öğrencilere hala farkında olmadan bu kağıdın ne olduğunu soruyordum. Evet vizeyi almıştım ve artık Amerika’ya gidiyordum.
Uçak yolculuğunun ardından valizimi aradılar.
Yaklaşık 600 dolara Paris aktarmalı Pittsburgh uçuşuyla dönüşte yine Paris aktarmalı San Francisco biletimi aldım ve hazırlıklara başladım. Gün gelip uçağa bindim ve Pittsburgh havalimanındaki görevlilere bize uçakta doldurttukları formu verdim ve sınır görevlisini geçtim. Sonrasında benim valizimi aradılar. Sebebini sonradan düşündüm de üzerimdeki para miktarını biraz fazla yazdığımı fark edip kağıdı düzeltemeden sınır görevlisine vermiştim ve sanırım sebep buydu.
Work döneminde birkaç kez Travel yaptık.
İş verenim beni aldı kalacağım yere götürdü ve artık çalışmaya hazırdım. Birkaç gün sonra eğitim aldım ve çalışmaya başladım. Yaklaşık 3.5 ay süren çalışma serüvenimde birçok insan tanıyıp birçok etkinlik yaptık. Hatta bir keresinde iki araba yola çıkıp Niagara Şelaleleri’ne gittik. Başka bir günde ise çalıştığımız yer 3 günlük sezon bitimi tatili verdiğinde tamamı Amerika’lı arkadaşlarımdan oluşan ekinimle beraber New York şehrinde 3 günlük bir macera yaşadık.
Kötü hava şartları çalışma düzenimi bozdu.
Neyse iş durumuna geri dönersek kötü hava şartları nedeniyle çalıştığımız yer düzenli olarak erken kapanmaya başlayınca mesai saati konusunda sıkıntı çekmeye başladık. Bağlı olduğumuz şirketin ayrı bir yapısı olan Kennywood Park’ta ride operator’lük işi aldık ve mesai saatlerimizi dengeledik.
 
Travel vakti gelirken neler yaptım?
Travel kısmına çıkmadan önce beraber WAT’a başvurduğum arkadaşlarımla plan yaptık ve onlarla Chicago’da buluşacaktım. Onlarla buluşacağım güne kadar 5 gün vaktim vardı ve Washington D.C ile New York’a gitme kararı aldım.
 
New York’ta nasıl bedava konakladım?
Sadece 1 günde gezip neredeyse her yerini gördüğüm D.C’de o akşam Airbnb coach’umda konaklayıp ertesi gün New York’taki Coachsurfing’den bulduğum bir eve gittim. Çok cana yakın birisiydi ve bana çok yardımcı olmuştu. Evinin Manhattan’da olması her yere kolaylıkla ulaşmamı sağladı.
Araç kiralamada yaşadığımız sorun ve iç burkan harcamamız.
Sonrasında Chicago’ya uçtum ve arkadaşlarımla buluşup orada 2 gün geçirdikten sonra Los Angeles’a geçtik. Arkadaşlarımın anlaştığı araba kiralama şirketinde sebebini anlayamadığımız bir sorun çıktıktan sonra aynı gün içerisinde 1100 dolara 8 günlük araç kiraladık (rezervasyonlu olduğumuz yerde 8 günlük 600 dolar civarındaydı). Biraz içimiz burkuldu ama olsundu.
 
Las Vegas’ta doğum günü kutlamak mı!
L.A’de 3 gün geçirdikten sonra Vegas’a geçtik ve doğum günümü orada kutladık. MÜKEMMELDİ! Vegas’tan bir gün çıkıp Hoover Dam ve Death Walley’i gördükten sonra tekrar Vegas’a geri döndük ve ertesi gün Grand Canyon’a gittik.
Vegas’tan San Francisco’ya yolculuk yorucuydu.
Tüm günümüzü orada geçirdikten sonra 12 saatlik ve yaklaşık 1800 km’lik San Francisco yoluna çıktık ki bu gerçekten yorucuydu. San Francisco’da geçirdiğimiz 2 günden sonra uçağıma atlayıp Türkiye’ye döndüm ve artık her şey bitmişti…
 
4 Aylık Amerika macerası sonunda neler oldu?
Yaklaşık 4 ay farklı bir ülkede yaşayıp neredeyse ciddi bir süre oranın kültürüne adapte olmaya çalışırken bir anda kendi kültürüne geri dönmek kültür şoku yaşatmadı desem yalan olur.
Bu yazıyı okuyan ve hala WAT yapmamış her bir bireye tavsiyem kesinlikle yapın. İyisiyle kötüsüyle her anlamda değer ve hiç bir zaman bunu yaptığınız için pişman olmazsınız. Sözlerimin sonuna gelirken özlediğim Amerika’yı tekrar görmek dileğiyle. Sizlere hoşçakalın diyorum dostlar.
 
Kız yurtlarında kalan üniversite öğrencileri hafta sonları çeşitli etkinliklere katılabilmektedir.