İkinci Öğretim Nedir?

05.07.2022
Blog Başlık

İkinci Öğretim Özellikleri ve Birinci Öğretimden Farkları Nelerdir?

İkinci öğretim ve birinci öğretim arasında farklar harç miktarı ve puandan ibaret değildir. İkinci öğretimin farkları bazı yönleriyle olumlu, bazı yönleriyle ise olumsuz olarak ortaya çıkar. Öğrenciler arasında yanlış bir kanı olarak ikinci öğretim öğrencilerinin maddi açıdan daha zengin oldukları düşüncesi oluşsa da bu düşüncenin tam tersine bazen maddiyatı uygun olmadığı halde puan açısından ya da çalışma düşüncesiyle ikinci öğretim tercih edenler çoğunlukta olmaktadır.

İkinci öğretimin birinci öğretimden farkları genel olarak şunlardır;

  • İkinci öğretim puanları birinci öğretime göre daha düşüktür. Bu nedenle kazanması birinci öğretime nispeten daha kolaydır.
  • Ders saatleri genellikle öğleden sonra başlamaktadır.
  • Gece öğretim programlarında eğitim görenler örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapamazlar. İkinci öğretim öğrencileri yalnızca Açıköğretim, Uzaktan eğitim ya da herhangi bir başka ikinci öğretim programlarına yatay geçiş yapabilirler.
  • Örgün öğretim öğrencileri hiç ücret ödemezken, ikinci öğretim öğrencileri için devlet üniversitelerinde yıllık harç ücretleri belirlenmektedir.
  • İkinci öğretim öğrencileri gündüz saatlerinde okulda pek fazla bulunmadıkları için çeşitli etkinliklerden uzak kalabilirler.

İkinci Öğretim Tercih Edilir mi?

Tercih süreçleri zamanında öğrencilerin en fazla düşündükleri sorulardan birisi ikinci öğretim tercih edilir mi oluyor. Avantajları ve dezavantajları bulunan  gece öğretimi öğrencileri her ne kadar düşündürse de birinci öğretimden aslında çok bir farkı da yoktur. En önemli farkları ücreti, ders saatleri ve puanlarıdır. Ayrıca bu öğrenciler katkı (harç) kredisine hak kazanamazlar. Onun dışında tercih etmeyi düşünenlerin en dikkat etmesi gereken noktalardan birisi de ulaşımdır. Akşam saatleri için okula ulaşım sıkıntısı yaşamamak adına ikinci öğretim tercihi yaparken buna da dikkat etmek gerekir. Özellikle sabah saatlerinde derse gitmeyi sevmeyenler ve uyku problemi olanlar için gece eğitimi mükemmel bir avantajdır.