Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir Hakkında Bilgi

02.12.2020
Blog Başlık
Programın Amacı
Enerji kaynaklarının her çeşidinin (konvansiyonel enerji, yenilenebilir enerji, hidrojen enerji, bio-enerji, nükleer enerji) tespiti, üretimi, işletilmesi, iletimi ve dağıtımı konu­ larında eğitim vermektir.
 
Enerji Sistemleri Mühendisliğinin, özellikle Avrupa Birliği' ne uyum süreci çerçevesinde ve serbest piyasa ekonomisinde hem yurtiçinde hem de yurtdışında ihtiyaç duyulacak en önemli mühendislik alanlarından biri olduğu günümüzde tartışılmaz bir gerçektir . Enerjide dışa bağımlılığın en alt seviyeye indirilmesi, ulusal ve çevre dostu enerji kaynak­ larının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacak enerji stratejilerinin belirlenmesi ve devlet politikası haline getiril­ mesinde, Enerji Sistemleri Mühendislerine büyük görevler düşmektedir. Bu nedenle Enerji Sistemleri Mühendisliği çok büyük önem taşımaktadır .
 
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Programda lisans eğitimi süresince; genel fizik,genel kimya, ekonomi, nümerik analiz, bilgisayar, nükleer enerji, hidrolik enerji, mühendislik ekonomisi,teknik elektrik gibi dersler okutulmaktadır. Yüksek lisans düzeyinde; yenilenebilir enerji kaynaklarının incelenmesi, yenilenebilir enerji sistemlerinin modellenmesi, simülasyonu, analizi ve tasarımı, enerji sistemlerinin optimizasyonu, enerji depolama yöntemleri hakkında eğitim alınabilmektedir.
 
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler; Bölümden mezun olanlara "Enerji Sistemleri Mühendisi " unvanı verilir .
 
Çalışma Alanları
Enerji Sistemleri Mühendisleri,enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcıolarak çok geniş iş alanları bulacaklardır.Mezunların çalışabileceği mevcut kuruluşlar şunlardır . Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Bor Enstitüsü, Elektrik işleri Etüd idaresi (EİE), Elektrik Üretim A .Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik  İletim A.Ş .(TEIAŞ),Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Devlet Su işleri (DSİ), Türkiye Kömür işletmeleri (TKI), Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO), Türkiye Boru Hatları Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Türk Petrol Rafineleri A.Ş. (TÜPRAŞ), Türkiye Atom  Enerjisi Araştırma  Kurumu (TAEK) sayılabilir
 
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:
-Analitik düşünme gücüne sahip olması
-Teknolojiye ilgi duyması ve yakından takip etmesi
-Araştırmacı ve dikkatli olması
-Yaratıcı olması
-Fizik konularına normalin üstünde ilgi duyması ve akademik yeteneğe sahip olması gerekmektedir
 
Devlet yurtları olsun özel yurtlar olsun gerekli imkanları sağlayarak öğrencilere destek vermektedir.