En Yüksek Taban Puanlı 20 Bölüm

05.07.2022
Blog Başlık

Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi yükseköğretim kurumları en yüksek taban puanları ile dikkat çekiyor. Aşağıda en yüksek taban puanlı bölümler ve üniversitelerini inceleyerek tercih döneminiz için en iyi kararları verebilirsiniz.

En Yüksek Taban Puanlı Bölümler

En yüksek taban puanlı bölümler genellikle sayısal alanlarından oluyor. Tıp, mühendislik, hukuk, pilotaj, görsel tasarım vb. bölümler uzun yıllardır yüksek puan alan öğrenciler tarafından tercih ediliyor.

Aşağıda en yüksek taban puanlı 20 bölüm, üniversite ve şehirlerini inceleyebilirsiniz:

Tıp

Tıp programı uzun yıllardır en yüksek taban puanlı bölüm olarak öne çıkıyor. 2020 yılında 554 puanla seçilen Tıp programı, Türkiye’de pek çok devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunuyor. Tıp Fakültesi’nde eğitim görebilmek için sayısal alan puanınızın yüksek olması gerekir. Tıp Fakültesi’nde altı yıl eğitim gören öğrenciler mezun olduğunda ‘tıp doktoru’ unvanını almaktadır. Altı yıllık eğitim süresince teorik ve pratik eğitimler verilir. Son senede ise öğrenciler intörn (stajyer) olarak klinik eğitim almaktadır.

Tıp bölümü en zor ve en yorucu programlar arasındadır. Öğrenciler, Kardiyovasküler ve Solunum Sistemi, Neoplazi ve Hematopoetik Sistem Hastalıkları, Halk Sağlığı, Adli Tıp, Gastrointestinal Sistem ve Metabolizma gibi derslerde eğitim görmektedir. Tıp Fakültesi mezunları hastanede asistan doktor olarak çalışmaya başlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek branş (uzmanlık alanı) seçmek mümkündür. Kulak Burun Boğaz, Kadın Doğum ve Hastalıkları, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı, Genel Cerrahi, Dahiliye, Dermatoloji, Nöroloji, Kardiyoloji, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi vb. uzmanlık bölümleri seçilebilir.

Taban Puanı Yüksek Olan Tıp Fakülteleri

Bünyesinde tıp fakültesi bulunduran üniversitelerin sayısı yüzü aşmış durumdadır. Aşağıda en yüksek puanla seçilen tıp fakültesi ve üniversitelerini inceleyebilirsiniz:

 Üniversite      Şehir Taban Puan Eğitim Dili
İstanbul Medipol Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 554 İngilizce
Koç Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 553  İngilizce
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 549  İngilizce
İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi  Devlet İstanbul 545  İngilizce
İstanbul Medipol Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 544  Türkçe
Hacettepe Üniversitesi  Devlet Ankara 540  İngilizce
Hacettepe Üniversitesi  Devlet Ankara 535  Türkçe
Yeditepe Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 535  İngilizce
İstanbul Üniversitesi  Devlet İstanbul 530  Türkçe
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu)  Vakıf Ankara 529  Türkçe
Ankara Üniversitesi  Devlet Ankara 528  Türkçe
İstinye Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 527  İngilizce
Başkent Üniversitesi (burslu)  Vakıf Ankara 526  İngilizce
Ege Üniversitesi  Devlet İzmir 526  Türkçe
Marmara Üniversitesi  Devlet İstanbul 525  İngilizce
Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi (burslu)  Vakıf İstanbul 525  Türkçe
Başkent Üniversitesi (burslu)  Vakıf Ankara 524  Türkçe
Gazi Üniversitesi  Devlet Ankara 523  Türkçe
Dokuz Eylül Üniversitesi  Devlet İzmir 521  Türkçe

Yukarıda yer alan özel üniversite tıp bölümlerinde burslu veya %50 indirimle eğitim görebilirsiniz. En iyi tıp bölümleri genelde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bulunuyor.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği, uzun yıllardır sayısal alanda yüksek taban puanıyla öğrenci alımı yapıyor. Türkiye’de neredeyse her üniversitede bilgisayar mühendisliği lisans programı var. Ancak en iyi üniversiteler 500 tam puan ve üstü alım yapmaktadır. Bu üniversitelerde eğitim görmek ilerde iş bulma oranınızı arttırırken yurtdışında çalışma imkanı da sunar.

Bilgisayar Mühendisliği, bilgisayar ekipmanları, donanım ve yazılım alanında geliştirmelerin yapılmasını sağlayan bir mühendislik disiplinidir. Bilgisayar ve dijitalleşmenin olduğu her ortamda üst düzey yönetici olarak çalışabilirler. Aynı zamanda yazılım veya program geliştirebilir, çeşitli algoritmaların üzerinde çalışma imkanı bulabilirler. Bilgisayar Mühendisliği tercih eden öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından mezun olur.

Bilgisayar Mühendisliği bölümünde algoritma, olasılık ve istatistik, bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi, elektronik devre, programlama dili, ayrık matematik, işletim sistemleri, yazılım mühendisliği vb. dersler bulunur. Uzun yıllardır en iyi sayısal bölümler arasında yer almakla birlikte istihdam oranları yüksektir.

En İyi Bilgisayar Mühendisliği Üniversiteleri

Bilgisayar mühendisliği en iyi üniversiteler ve taban puanlarını aşağıda inceleyebilirsiniz:

Üniversite     Taban Puanı Eğitim Dili
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 546 İngilizce
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 545 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 543 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 538 İngilizce
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 531 İngilizce
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 530 İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 529 Türkçe
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 520 İngilizce
Galatasaray Üniversitesi Devlet İstanbul 520 Fransızca
Yeditepe Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 516 İngilizce
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 516 İngilizce
Yıldız Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 507 Türkçe
           

Elektrik – Elektronik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği taban puanları her geçen sene yükselmeye devam ediyor. Elektrik Elektronik Mühendisliği, elektrik ve elektronik haberleşme aletleri üzerine çalışılan bir mühendislik disiplinidir. Bir projenin tasarım aşamasından son ana kadar her alanda elektrik elektronik mühendisleri çalışır. Elektrik elektronik mühendisleri, haberleşme teknolojileri ve elektriğin olduğu her alanda ya da sanayi ve otomotiv sektöründe çalışabilir. Pek çok mühendislik alanına göre sektörleri daha geniştir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği, dört yıllık bir lisans programıdır. Lisans süresince matematik, programlama dili, C programlama dili, kimya, fizik, cebir, diferansiyel denklemler, devre analizi, mikroişlemciler vb. derslerde eğitim alınır. Bu nedenle bölüm dersleri genellikle matematik ağırlıklıdır.

En yüksek taban puanlı bölümler arasında yer alan Elektrik Elektronik Mühendisliği, günümüzde en fazla tercih edilen bölümlerden biridir. Mezun olanlar enerji dağıtım şirketleri, hastaneler, elektrik santralleri, fabrikalar ve telekomünikasyon şirketleri gibi pek çok yerde iş bulabilir. Öte yandan yurtdışında iş olanağı da oldukça fazladır.

En İyi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Üniversiteleri

En iyi elektrik – elektronik mühendisliği üniversiteleri diğer lisans bölümlerinde olduğu gibi üç büyük şehirde konumlanmıştır. Vakıf üniversiteleri, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü için çok sayıda burslu ve indirimli kontenjanlar açmaktadır.

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 545  İngilizce
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 542  İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 541  İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 531  İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 526  Türkçe
İstanbul Teknik Üniversitesi* Devlet İstanbul 526  İngilizce
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 525  İngilizce
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 505  İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 499  İngilizce

*İstanbul Teknik Üniversitesi ‘Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’ lisans programıyla alım yapmaktadır.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği, birçok mühendislik disiplinini bünyesinde barındırır. Türkiye’de iyi bir üniversitede endüstri mühendisliği okuduğunuz takdirde iş bulma olasılığınız oldukça yüksektir. Aynı zamanda iş kolu kapsamı oldukça geniştir. Bölümün mottosu ‘minimum maliyet ve maksimum verim’dir. Makine, insan ve malzemenin yer aldığı her yerde endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulur. Endüstri mühendisliği, kısaca üretimden itibaren her aşamanın sorunsuz yönetilmesini sağlar.

Endüstri Mühendisliği bir lisans programıdır ve dört yıllık eğitimin ardından öğrenciler ‘Endüstri Mühendisi’ olarak mezun olur. Neredeyse her sektörde endüstri mühendisleri çalışabilir. Bankacılık, otomotiv, sanayi, savunma sanayi, yazılım, bilişim ve her sektörden firma, endüstri mühendislerine ihtiyaç duymaktadır.

Endüstri mühendisliği dersleri genellikle sayısal ağırlıklıdır. Ancak pek çok mühendislik disiplinine göre dersleri ve eğitimi kısmen daha kolaydır. İşletmenin temelleri, fizik, maliyet muhasebesi, diferansiyel denklemler, iş hukuku, ergonomi vb. derslerde eğitim görülmektedir. Diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi son sene staj yapmak zorunludur.

Endüstri Mühendisliği En İyi Üniversiteler

Endüstri mühendisliği en iyi üniversiteler taban puanları ve şehirlerini aşağıda inceleyebilirsiniz. Türkiye’de pek çok vakıf üniversitesi ücretli endüstri mühendisliği bölümü açmaktadır. Aynı şekilde pek çok devlet üniversitesinde de endüstri mühendisliği programı bulunuyor. Bu nedenle en iyiler arasında tercih yapmak geleceğiniz için daha iyi bir yatırım olacaktır.

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 538 İngilizce
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 537 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 528 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 520 İngilizce
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 519 İngilizce
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 513 İngilizce
TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 510 Türkçe
Galatasaray Üniversitesi Devlet İstanbul 509 Fransızca
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf Ankara 509 İngilizce
Yıldız Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 495 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 495 İngilizce
Türk – Alman Üniversitesi Devlet İstanbul 484 Almanca

Hukuk

Hukuk en iyi eşit ağırlık bölümleri ve en yüksek taban puanlı bölümler arasında yer alıyor. Türkiye’de hukuk fakültesinde eğitim görebilmeniz için 125 bin sıralamadan daha geride olmamanız gerekir. Aksi takdirde hukuk fakültelerinde eğitim alamazsınız. Hukuk fakültesi mezunları, Türkiye’de çok geniş bir alanda istihdam edilebilir. Hukuk bölümü, işsizlik oranlarının en düşük olduğu alanlar arasındadır. Bu nedenle her yıl en yüksek taban puanlı bölümler arasına girmektedir.

Hukuk Fakültesi mezunları kendi bürolarını açarak avukat olabilir veya hâkimlik & savcılık sınavlarına girerek meslek hayatları için farklı bir yolu tercih edebilir. Noter, icra müdürlüğü, anayasa mahkemesi, Sayıştay vb. birçok kamu kurumunda Hukuk fakültesi mezunlarına ihtiyaç duyulur. Mezunlar ilgili formasyonlarla hem kamuda hem de özel sektörde çok geniş bir iş olanağına sahiptir.

Hukuk bölümü dersleri arasında medeni hukuk, anayasa hukuku, Roma Hukuku, psikoloji, etkili konuşma ve hitabet, idare hukuku, genel kamu hukuku, tüketici hukuku, banka hukuku, arabuluculuk vb. yer alır. Hukuk fakültesi mezunları, avukat olabilmek için bir yıl; hakim & savcı olabilmek için ise iki yıl zorunlu staj yapmalıdır.

En İyi Hukuk Fakülteleri

En iyi hukuk fakülteleri güçlü akademik kadro ve öğrencilere sunulan ek imkanlarla ön plana çıkıyor.

                         Üniversite    Şehir   Taban Puan Eğitim Dili
Galatasaray Üniversitesi Devlet İstanbul 530 Fransızca
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 523 Türkçe
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 519 Türkçe
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 512 Türkçe
Yeditepe Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 500 Türkçe
Koç Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 497 Türkçe
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf Ankara 493 Türkçe
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 492 Türkçe
Ankara Üniversitesi Devlet Ankara 467 Türkçe
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 466 Türkçe
İstanbul Üniversitesi Devlet İstanbul 464 Türkçe
İstanbul Bilgi Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 463 Türkçe
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 459 Türkçe
Marmara Üniversitesi Devlet İstanbul 451 Türkçe

Makine Mühendisliği

Makine Mühendisliği, mekanik sistemlerin üretiminden bakımına kadar her aşamasıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Günümüzde hala en çok tercih edilen mühendislik disiplinleri arasında bulunur. Dijitalleşme ve makine çağının getirisiyle birlikte makine mühendisleri neredeyse her sektörde çalışma imkanı edinebilir. Ayrıca yabancı dilinizi geliştirdiğinizde ve uluslararası geçerliğe sahip bir diploma sahibi olduğunuzda dünyanın pek çok ülkesinde çalışma fırsatınız da olacaktır. Dolayısıyla makine mühendisliği günümüzde halen popülerliğini korumaktadır.

Makine Mühendisleri, makinelerin tasarımı, üretimi, işletimi ve bakımından sorumludur. Makinelerin verimli ve güvenli çalışabilmesi makine mühendislerinin çalışma stiliyle doğrudan ilgilidir. Modern çağdaki pek çok alet ve makine, makine mühendislerinin çalışmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu nedenle istihdam oranları da yüksektir. Pek çok firma ve sanayi alanı makine mühendislerine ihtiyaç duyar.

Uzun yıllardır en iyi sayısal bölümler arasında yer alan makine mühendisliği, çevre sorunları ve malzeme kullanımı gibi konularla da doğrudan ilgilenir. Makine mühendisliği dersleri arasında bilgisayar destekli teknik resim, kontrol sistemleri, istatistik, içten yanmalı motorlar, termodinamik, akışkanlar mekaniği vb. yer almaktadır. Bölüm dersleri diğer mühendislik bilimleriyle iç içedir.

En İyi Üniversiteler Makine Mühendisliği

Makine mühendisliği en iyi üniversiteler ve taban puanlarını aşağıda inceleyebilirsiniz:

Üniversite   Şehir  Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 533 İngilizce
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 530 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 526 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 517 İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 511 Türkçe
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf Ankara 502 İngilizce
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 500 Türkçe
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 496 İngilizce
Koç Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 498 İngilizce
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 488 İngilizce
Türk – Alman Üniversitesi Devlet İstanbul 482 Almanca

Moleküler Biyoloji Ve Genetik

Moleküler Biyoloji ve Genetik son yılların en gözde lisans programları arasında bulunuyor. Çok disiplinli bir bölüm olması sayesinde Biyoloji, Fizik, Kimya, Tıp vb. bilimlerle ilişkilidir. Tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara kadar her şey Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünün konusudur. Transkripsiyon ve translasyonun temel süreçleri, genetik çeşitlilik, virüs ve bakteriler, gen hastalıkları vb. konular Moleküler Biyoloji ve Genetik programının temelini oluşturur.

Moleküler Biyoloji ve Genetik dersleri arasında genel biyoloji, genel fizik, genel kimya, mikrobiyoloji, viroloji, moleküler genetik, immünoloji, kanser biyolojisi vb. yer alır. Aynı zamanda öğrenciler eğitim boyunca birçok deney ve gözleme de şehit olur. Mezunlar hastanelerde, araştırma merkezlerinde, tüp bebek merkezlerinde, laboratuvarlarda çalışabilir.

Moleküler Biyoloji ve Genetik En İyi Üniversiteler

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü sayısal puan türünde alım yapmaktadır. Aşağıda moleküler biyoloji ve genetik en iyi üniversiteler ve şehirlerini inceleyebilirsiniz:

Üniversite   Şehir  Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 535 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 517 İngilizce
Koç Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 501 İngilizce
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 499 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 488 İngilizce
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 478 İngilizce
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 478 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi Vakıf Ankara 473 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf Ankara 465 İngilizce
Başkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 462 Türkçe
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Devlet İzmir 456 İngilizce
Biruni Üniversitesi Vakıf İstanbul 453 İngilizce

Diş Hekimliği

Türkiye’deki en prestijli ve saygın mesleklerden biri de diş hekimliğidir. Senelerdir en yüksek puanlı bölümler arasında yer alan diş hekimliği pratik, teorik ve klinik eğitimlerden oluşur. Akademik tıp disiplini olan diş hekimliği bölümünde, öğrenciler beş yıl eğitim görür. Beş yıllık eğitimin son bir yılında öğrenciler stajyer olarak çalışır. Öğrenciler, mezun olduktan sonra Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) ile meslek hayatlarında önemli bir başarıyı elde eder.

Diş hekimliği dersleri arasında protetik diş tedavileri, oral biyoloji, dental anestezi, kardiyoloji ve koruyucu diş hekimliği, diş hekimliği radyolojisi, iç salgı ve boşaltım sistemleri bulunur. Genellikle ilk iki yılda fakültede görülen dersler, sonraki yıllarda hastanelerde yapılır. Diş Hekimliği bölümü mezunları kamu ve özel sektörde çalışabilir.

En İyi Fakülteler Diş Hekimliği

Diş hekimliği bölümü sayısal puan türüyle alım yapmaktadır. Bölüm puanları oldukça yüksektir ancak her sene tüm kontenjanlar dolar. Diş hekimliği en iyi üniversiteler ve taban puanlarını aşağıda inceleyebilirsiniz:

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Yeditepe Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 519 İngilizce
İstanbul Üniversitesi Devlet İstanbul 505 Türkçe
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 503 Türkçe
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 497 Türkçe
Başkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 495 Türkçe
İstanbul Medipol Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 493 İngilizce
Başkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 493 İngilizce
İstanbul Üniversitesi Devlet İstanbul 492 Türkçe
Ege Üniversitesi Devlet İzmir 491 Türkçe
Marmara Üniversitesi Devlet İstanbul 490 İngilizce
Ankara Üniversitesi Devlet Ankara 490 Türkçe

Psikoloji

Son yılların en gözde bölümleri arasında psikoloji yer alıyor. Eşit ağırlık puan türüyle alım yapan Psikoloji, üniversitelerin Fen – Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunmaktadır. Öğrenciler, dört yıllık lisans eğitimi sonrasında ‘psikolog’ unvanını almaya hak kazanır. Bölümün temel amacı insanın ruh ve davranışlarını incelemektir. Zihinsel işlevler, sosyalleşme ve bilinç ya da bilinç dışı davranışlar psikoloji bölümünün temel konularını oluşturur.

Psikoloji mezunları pek çok kamu kuruluşunda ve özel sektörde çalışabilir. Kendi kliniğini açmak isteyen psikologlar ‘klinik psikoloji’ alanında yüksek lisans yapmalıdır. Bölüm dersleri arasında deneysel yöntemler, beyin ve davranış, bilişsel ve sosyal gelişim, gelişim psikolojisi, kişilik psikolojisi, sosyal psikoloji yer alır.

Psikoloji En İyi Üniversiteler

Psikoloji bölümü genel olarak yüksek puanlara sahiptir.. Aşağıda psikoloji taban puanları ve eğitim dili bilgilerini inceleyebilirsiniz:

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Vakıf Ankara 504 İngilizce
Koç Üniversitesi Vakıf İstanbul 502 İngilizce
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 492 İngilizce
Özyeğin Üniversitesi Vakıf İstanbul 479 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 474 İngilizce
İstanbul Bilgi Üniversitesi Vakıf İstanbul 472 İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Vakıf İstanbul 468 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi Vakıf İstanbul 467 İngilizce
Yeditepe Üniversitesi Vakıf İstanbul 466 İngilizce
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 446 Türkçe

Pilotaj

Pilotaj bölümünde modern uçakları kullanabilmek için pilotlar yetiştirilir. Sivil Havacılık kurallarına uygun olarak yetiştirilen pilotlar, dünyanın pek çok noktasında iş bulabilir. Yüksek maaş ve saygın bir meslek olması nedeniyle son yıllarda binlerce öğrencinin gözdesi haline gelmiştir. Pilotaj bölümünde teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Pilotaj bölümünden mezun olanlar ‘pilot’ unvanını almaya hak kazanır ve havacılık sektöründe çalışabilir.

Teorik derslerini başarıyla geçen adaylar Sivil Havacılık Kurumu’nun düzenlediği sınavdan da en az 75 puan almalıdır. 75 puan alan öğrenciler, uygulamalı derslere geçiş yapar. Simülatör üzerinden başlanan uçuş çalışmaları, sonrasında gerçek uçaklarla devam eder. Uçuşlar sırasında deneyimli pilotlar veya bölüm hocaları, öğrencilere eşlik eder.

Pilotaj En İyi Üniversiteler

Son yıllarda özellikle vakıf üniversitelerinde pilotaj bölümleri açılmaya başlanmıştır. Bölüm, sayısal puan türündeki başarıya göre öğrenci alımı yapmaktadır. Pilotaj en iyi üniversiteler ve diğer bilgileri aşağıda:

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Özyeğin Üniversitesi Vakıf İstanbul 532 İngilizce
Eskişehir Teknik Üniversitesi Devlet Eskişehir 523  İngilizce
KTO Karatay Üniversitesi (burslu) (yüksekokul) Vakıf Konya 521 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) (yüksekokul) Vakıf İstanbul 520 İngilizce
Atılım Üniversitesi (burslu) (yüksekokul) Vakıf Ankara 515 İngilizce
Türk Hava Kurumu Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 514 İngilizce
İstanbul Okan Üniversitesi Vakıf İstanbul 513 İngilizce
Girne Amerikan Üniversitesi (burslu) (yüksekokul) Vakıf KKTC 506 İngilizce
Antalya Bilim Üniversitesi (burslu) (yüksekokul) Vakıf Antalya 502 Türkçe
Girne Üniversitesi Vakıf KKTC 501 İngilizce
Özyeğin Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 332 İngilizce

Fizik

Fizik bölümü Türkiye’de sıralamanın çok uç noktalarda yer aldığı programlardan biridir. 2020 yılında Koç Üniversitesi 539 puanla alım yaparken Kırıkkale Üniversitesi 225 puanla öğrenci alımı gerçekleştirmiştir. Fizik bilimi doğa, gökyüzü, madde, atom, yıldız, atom altı parçacıkları vb. birçok konuda araştırma yapar.

Fizik bölümü sayısal alandan öğrenci almaktadır. Mezunlar akademisyen olmayı veya bilim adına çalışmayı tercih etmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Fizik bölümü mezunlar pedagojik formasyon ile fizik öğretmeni veya fen bilgisi öğretmeni olarak çalışabiliyordu. Ancak günümüzde pedagojik formasyon kaldırıldı.

Fizik bölümü dersleri arasında termodinamik, kuantum fiziği, elektromagnetik teori, nükleer fizik, atom ve moleküler fiziği bulunur. Lisans eğitimi süresince teorik ve uygulamalı derslerle öğrenciler geliştirilir.

Fizik Bölümü En İyi Üniversiteler

Fizik bölümü en iyi üniversiteler genellikle İngilizce eğitim vermektedir. İngilizce eğitim veren üniversitelerde bir yıllık hazırlık sınıfı okumak zorunludur.

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 539 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 525 İngilizce
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 504 İngilizce
Koç Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 499 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf Ankara 498 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 472 İngilizce
Yeditepe Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 424 İngilizce
İzmir Ekonomi Üniversitesi (burslu) Vakıf İzmir 371 İngilizce
İzmir Teknoloji Enstitüsü Devlet İzmir 342 İngilizce

Yapay Zeka Mühendisliği

Yapay Zeka Mühendisliği bölümü ilk defa 2019 yılında açıldı. Günümüzde yapay zeka kavramının hayatımızda büyük bir alanı kaplamasıyla birlikte bu yönde yeni bir iş kolu da doğdu. Yapay Zeka Mühendisliği bölümü şu an için birkaç üniversitede yer alıyor. Ancak ilerleyen yıllarda daha fazla üniversitenin bu bölümü açması bekleniyor. Yeni bir bölüm olmasına rağmen taban puanı en yüksek bölümlerden biri.

Yapay Zeka Mühendisleri, dijitalleşme ile birlikte modern dünyanın her alanında iş bulabilir. Yapay zekanın kullanıldığı otomotiv, sağlık, haberleşme ve telekomünikasyon, enerji, giyilebilir teknoloji vb. pek çok alanda yapay zeka mühendisleri çalışabilir.

En İyi Yapay Zeka Mühendisliği Üniversiteleri

En iyi yapay zeka mühendisliği üniversiteleri şu an için oldukça sınırlı. Sadece Hacettepe Üniversitesi, TOBB ETÜ ve Bahçeşehir Üniversitesinde bölüm bulunuyor.

                     Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 525 İngilizce
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 512 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 507 İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf Ankara 493 İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ücretli) Vakıf Ankara  451 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 448 İngilizce
Bahçeşehir Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 357 İngilizce

İşletme

İşletme bölümü eşit ağırlık puan türünde alım yapmaktadır. En fazla tercih edilen bölümler arasında yer alır ve Türkiye’de pek çok üniversitede İşletme bölümü vardır. İş dünyasına hizmet veren her işletme, firma ve şirketin kuruluşu, gelişimi, yönetimi, pazarlaması vb. her alanında İşletme mezunlarına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle her yıl binlerce öğrenci işletme bölümünü tercih eder.

İşletme mezunları kamu kurumlarında ve özel sektörde pek çok yerde çalışabilir. Kamu kurumlarında çalışmak için KPSS’den 80 puan civarında bir başarı göstermek gerekir. Sayıştay denetçiliği, kaymakam, mali hizmetler uzman yardımcılığı vb. unvanlarla işletme mezunları iş bulabilir. Özel sektörde ise bankacılık, gayrimenkul, yatırım, finans kuruluşları, pazarlama ve tanıtım şirketleri, turizm, inşaat vb. alanlarda çalışmak mümkündür.

İşletme En İyi Üniversiteler

Türkiye’de işletme programlarının bir hayli fazla olması nedeniyle üniversite tercihi geleceğinizi şekillendirebilir. İşletme en iyi üniversiteler devlet ve vakıf kuruluşlarıdır, bu yükseköğretim kurumlarında eğitim görmek CV’niz için en etkili faktörü oluşturabilir.

                                  Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 510 İngilizce
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 507 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 496 İngilizce
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 494 İngilizce
Galatasaray Üniversitesi Devlet İstanbul 489 İngilizce
Koç Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 482 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Devlet Ankara 474 İngilizce
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 472 Türkçe
Bahçeşehir Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 453 İngilizce
İstanbul Bilgi Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 435 İngilizce
MEF Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 434 İngilizce

Uçak Mühendisliği

Uçak Mühendisliği bölümü uzay ve havacılık ekipmanlarının ihtiyaç duyduğu mühendisleri yetiştirir. Başta uçak olmak üzere havacılık ekipmanlarının tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi, bakım ve onarımı uçak mühendisliğinin alanıdır. Uçağın aerodinamik sistemi, uçuş güvenliği vb. konular da uçak mühendisliği ile ilişkilidir.

Uçak mühendisleri, havacılık sektöründe rahatlıkla iş bulabilir. Son yılların en gözde meslekleri arasında yer alması nedeniyle puanları oldukça yüksektir. Ancak yüksek maaş, kolay istihdam ve zevkli bir bölüm olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda ücretli uçak mühendisliği bölümleri puanı daha düşüktür. Uçak Mühendisleri havacılık sanayisinde, askeri kurumlarda, sivil havacılık sektörlerinde çalışabilir.

Uçak Mühendisliği dersleri arasında uçak mühendisliği ve tasarım, mukavemet, sayısal analiz, uçuş mekaniği, olasılık ve istatistik, hava uzay malzemeleri vb. bulunur. Öğrenciler, zorunlu staj ile de eğitim görür.

Uçak Mühendisliği En İyi Üniversiteler

Uçak mühendisliği sayısal puan türüyle alım yapıyor. Türkçe eğitim ağırlıklıdır ancak bazı üniversiteler eğitim dili olarak İngilizceyi seçmiştir. Uçak mühendisliği en iyi üniversiteler aşağıda:

Üniversite   Şehir Taban Puanı Eğitim Dili
İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet İstanbul 519 Türkçe
Türk Hava Kurumu Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 500 İngilizce
 Necmettin Erbakan Üniversitesi (burslu) Vakıf Konya 462 Türkçe
 İstanbul Gelişim Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 461 Türkçe
 Erciyes Üniversitesi Devlet Kayseri 457 Türkçe
 Girne Üniversitesi (burslu) Vakıf KKTC 435 İngilizce
Türk Hava Kurumu Üniversitesi (ücretli) Vakıf Ankara 352 İngilizce
İstanbul Gelişim Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 328 Türkçe
İstanbul Gelişim Üniversitesi (%25 indirimli) Vakıf İstanbul 326 Türkçe
Girne Üniversitesi (%50 indirimli) Vakıf KKTC 283 İngilizce

Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler, disiplinler arası bir bölümdür. Hukuk, siyaset bilimi, tarih, coğrafya, ekonomi vb. pek çok bilim dalıyla yakından ilişkilidir. Dolayısıyla uluslararası İlişkiler bölümü ülkeler arası anlaşmalar, dış politika, küresel ilişkiler vb. birçok konuyla yakından ilgilidir. İlişkilerin düzenlenmesi, politikanın temelleri, geçmişte yaşanan ve gelecekte yaşanması muhtemel olaylar gibi pek çok alan uluslararası ilişkinin temellerini oluşturur.

Uluslararası İlişkiler bölümü dersleri arasında siyasi tarih, siyaset bilimi, anayasa hukuku, kamu hukuku, iktisat, mikro / makro iktisat, politika analizi, uygarlıklar tarihi, sosyoloji vb. yer alır. Bölüm mezunları uluslararası analist olarak anılmaktadır. Bölüm mezunları sivil toplum kuruluşları, çok uluslu şirketler ve kamu kurumlarında çalışabilir.

Uluslararası İlişkiler En İyi Üniversiteler

Uluslararası ilişkiler bölümü en iyi üniversiteler genellikle vakıf kuruluşlarıdır. Öte yandan devlet üniversiteleri de yüksek puanlarla alım yapmaktadır. Uluslararası ilişkiler bölümü, eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci alır.

Üniversite   Şehir Taban Puanı Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 499 İngilizce
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 485 İngilizce
Galatasaray Üniversitesi  Devlet İstanbul 481 Fransızca
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 470 İngilizce
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (burslu) Vakıf Ankara 456 İngilizce
İstanbul Bilgi Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 430 İngilizce
Koç Üniversitesi (%50 indirimli) Vakıf İstanbul 413 İngilizce
Kadir Has Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 410 İngilizce
Hacettepe Üniversitesi Devlet Ankara 392 İngilizce

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri, yüksek puanlı bölümler arasında yer almasına rağmen çok fazla popüler değildir. Birçok öğrencinin henüz bu bölümden haberi yoktur. Dolayısıyla popülerliğini son yıllarda kazanmaya başlamıştır. Yönetim Bilişim Sistemleri işletme ve yazılım ağırlıklı derslere sahiptir. Bilgi yönetimi, insan ve teknolojinin bir arada olduğu her yerde yönetim bilişim sistemlerine ihtiyaç vardır.

Yönetim bilişim sistemleri bölümü eşit ağırlık puan türüyle alım yapmaktadır. Bölüm dersleri arasında yeni iletişim teknolojileri, işletme, işletme analitiği, sistem analizi ve tasarımı, marka yönetimi, veri tabanı programlama, veri madenciliği vb. bulunmaktadır. Dört yıllık lisans eğitiminin ardından öğrenciler Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı olarak pek çok sektörde iş bulabilir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı KPSS ve özel sektörde çalışabilir. KPSS’de atanmak için 85 civarında bir puan almak gerekir. Özel sektörde ise bankacılık, finans kuruluşları, hastaneler, haberleşme, enerji, sanayi vb. çeşitli alanlarda istihdam oranı yüksektir.

Yönetim Bilişim Sistemleri En İyi Üniversiteler

Yönetim bilişim sistemleri en iyi üniversiteler son yıllarda her dönem yükselen puanlarıyla dikkat çekiyor. Aşağıda bölüme dair taban puan, eğitim dili, üniversite şehri ve burs oranları gibi pek çok bilgiyi inceleyebilirsiniz.

                            Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 486 İngilizce
Özyeğin Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 486 İngilizce
Yeditepe Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 450 İngilizce
İstanbul Bilgi Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 440 İngilizce
Kadir Has Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 423 İngilizce
Marmara Üniversitesi Vakıf İstanbul 399 İngilizce
İstanbul Medipol Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 398 İngilizce
Yaşar Üniversitesi (burslu) Vakıf İzmir 395 İngilizce

İlahiyat

İlahiyat bölümü sözel puan türüyle alım yapmaktadır. Son yıllarda yüksek puanlarıyla dikkat çeken İlahiyat bölümü, temel anlamda İslamiyet’i ele alır. Toplumu din konusunda aydınlatmak üzere bilim insanları yetiştirilir. İlahiyat bölümünde Türkçe, Arapça veya İngilizce eğitim görülebilir. Genelde Arapça eğitim verilir ve öğrenciler bir yıl hazırlık sınıfında okur. Dolayısıyla eğitim süresi beş yıldır.

İlahiyat bölümü dersleri arasında din psikolojisi, tefsir tarihi, Kur’an-ı Kerim okuma, çağdaş islam hukuku, hadis tarihi, Hz. Muhammed’in hayatı vb. yer alır. İlahiyat bölümü mezunları KPSS, DHBT gibi sınavlarla kamu kurumlarında çalışmak mümkündür.

En İyi İlahiyat Üniversiteleri

En iyi İlahiyat üniversiteleri ve bölüm puanlarını aşağıda inceleyebilirsiniz:

                          Üniversite   Şehir Taban Puanı Eğitim Dili
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 516 Türkçe
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 450 Türkçe
Marmara Üniversitesi Devlet İstanbul 436 Arapça
Marmara Üniversitesi Devlet İstanbul 420 İngilizce
Marmara Üniversitesi Devlet İstanbul 404 Türkçe
İstanbul Üniversitesi Devlet İstanbul 402 İngilizce
Ankara Üniversitesi Devlet Ankara 402 İngilizce
Uludağ Üniversitesi Devlet Bursa 369 Türkçe
Necmettin Erbakan Üniversitesi Devlet Konya 361 Türkçe

Medya ve Görsel Sanatlar

Medya ve Görsel Sanatlar bölümü, birçok sanatla yakından ilişkilidir. Fotoğrafçılıktan animasyon tasarlamaya kadar çok kapsamlı bir bölümdür. Görsel ve medya sanatlarının üretimi, pazarlanması ve medya sektörünün geliştirilmesi için çalışmalar yapılır. Medya ve Görsel Sanatlar bölümü Türkiye’de çok az üniversitede yer almasına rağmen puanları oldukça yüksektir.

Sözel puan türüyle alım yapılır ve öğrenciler dört yıl boyunca eğitim görür. Medya ve Görsel Sanatlar bölümü dersleri arasında  medya tarihi, ekonomi, sanatta yaratıcı düşünce ve estetik, tipografi, ekonomi, temel sanat tarihi, iletişim, metin yazarlığı, renk ve harmoni, dünya sineması vb. yer alır.

Medya ve görsel sanatlar mezunları medyanın her alanında iş bulabilir. Freelance çalışabilir veya kendi atölyelerini kurabilir.

Medya ve Görsel Sanatlar En İyi Üniversiteler

Medya ve Görsel Sanatlar bölümü çok yönlü bir akademik disiplindir. Bölüm mezunları için çok sayıda istihdam olanağı vardır.

                        Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 492 İngilizce
Koç Üniversitesi (%50 indirimli) Vakıf İstanbul 406 İngilizce
İstanbul Medipol Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 359 Türkçe
Koç Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 323 İngilizce
İstanbul Medipol Üniversitesi (%50 indirimli) Vakıf İstanbul 246 Türkçe

Karşılaştırmalı Edebiyat

Karşılaştırmalı Edebiyat, en yüksek DİL puanıyla alım yapan bölümdür. Bu bölümde birçok kültüre ait edebi eserler karşılaştırılır. Ayrıca birçok üniversitede İngilizce hazırlık zorunludur. Öğrenciler, Batı dillerine ait eserleri, Mitolojik ögeleri ve kültürlere dair en önemli olayları öğrenir. Roman, şiir, tiyatro, öykü vb. edebi eserler incelenir ve öğrencilerin son sınıfta staj yapması zorunludur.

Karşılaştırmalı edebiyat bölümü dersleri arasında edebiyatta temel kavramlar, mitoloji, Batı kültür tarihi, Türk edebiyatı, imge bilim, Ortadoğu kültürü ve edebiyatı, Amerikan kültürü ve edebiyatı, popüler kültür vb. yer alır. Dil puan türünde en fazla tercih edilen bölümlerden biridir. Bölüm öğrencileri, bölüme girdikleri yabancı dil haricinde ekstra bir dil daha öğrenir.

Karşılaştırmalı Edebiyat En İyi Üniversiteler

Karşılaştırmalı edebiyat en iyi üniversiteler genellikle vakıf üniversiteleridir. Aynı zamanda köklü devlet üniversiteleri de bu bölüm için kontenjan açmaktadır.

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Koç Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 521 İngilizce
Koç Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul 473 İngilizce
İstanbul Bilgi Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 467 İngilizce
İbn Haldun Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 444 İngilizce
Koç Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 407 İngilizce
Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet İstanbul 366 Türkçe
Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Devlet Eskişehir 354 Türkçe
Selçuk Üniversitesi Devlet Konya 297 Türkçe
İstanbul Bilgi Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul  224 İngilizce

Çeviribilim

Çeviribilim bölümü DİL puan türünde en yüksek ikinci puana sahiptir. Bölümün amacı alanında uzman ve kaliteli eğitim alan çeviri uzmanları yetiştirmektir. Çeviribilim bölümünde dile dair köken ve etimolojik geçmişte detaylı olarak incelenir. Bu sayede öğrenciler ilgili dile dair her ayrıntıyı öğrenebilir. Çeviribilim öğrencileri, sadece dili öğrenmekle kalmaz. En önemlisi o dile dair kültür ve edebi eserler de incelenir.

Çeviribilim dersleri arasında etimoloji, çevirmenler için etkili konuşma, çevirmenler için bilişim teknolojileri, edebiyat çevirisi, politika bilimi, eşzamanlı çeviri, ardıl çeviri vb. yer alır. Bölüm mezunları çok uluslu şirket ve kuruluşlarda; medya sektöründe; sivil toplum kuruluşlarında çalışabilir. Akademik hedefleri doğrultusunda ilerleyebilir veya serbest çevirmen olarak freelance çalışma imkanından faydalanabilir.

Çeviribilim En İyi Üniversiteler

Çeviribilim son yılların en yeni ve gözde dil bölümleri arasında yer alıyor. Bu bölümü seçmek isteyen öğrenciler dil puan türünden en az 305 puan almalıdır.

Üniversite   Şehir Taban Puan Eğitim Dili
Boğaziçi Üniversitesi Devlet İstanbul 498 İngilizce
Yeditepe Üniversitesi (burslu) Vakıf İstanbul 470 İngilizce
Yeditepe Üniversitesi (%50 indirim) Vakıf İstanbul  362 İngilizce
Yeditepe Üniversitesi (ücretli) Vakıf İstanbul 305 İngilizce
Bartın Üniversitesi Devlet Bartın 321  İngilizce
Sakarya Üniversitesi Devlet Sakarya 303 Almanca