Yurtdışında Üniversite Okumak

05.07.2022
Blog Başlık

Yurtdışında üniversite okumak size birçok kapıyı da açacaktır. Başta yeni bir dil öğrenmek, farklı bir kültürü kucaklamak, özgüveninizi geliştirmek ve CV’nize güzel bir ekleme yapmak gibi sayısız avantaj sağlayacaktır. Yurtdışında üniversite okumayı düşünüyorsanız ve hangi adımdan başlayacağınızı bilmiyorsanız içeriğimiz kapsamlı bir rehber görevi taşıyacaktır.

Neden Yurtdışında Üniversite Okumalısınız?

Türkiye’de üniversite mezunu işsizlerin sayısı her geçen gün yükseliyor. Bu doğrultuda kendi uzmanlık alanında çalışma şansı elde edebilen kişilerin sayısı da çok az. Büyük bir işsizlik ordusuna katılmamak için kendinizi geliştirmeniz ve farklı alanlarda başarı göstermeniz gerekir. Yurtdışında üniversite eğitimi tam da bu anlamda size farklı iş olanakları sunar.

Uluslararası geçerliliği olan bir üniversitede eğitim almanız hem yurtdışında hem de Türkiye’de iş bulma olasılığınızı yükseltecektir. Aynı zamanda yurtdışında üniversite eğitimi aldığınızda çalışma, vatandaşlık veya oturum gibi haklardan da faydalanabilirsiniz.

Yurtdışında üniversite okumak sadece iş anlamında değil, kendiniz için de yapabileceğiniz en avantajlı yatırımlardan biridir. Yeni insanlarla tanışmak ve farklı bir kültürde hayata alışmak özgüveninizi arttırır. Global bakış açısına sahip olurken geniş bir iş ağından da faydalanabilirsiniz. Üstelik yurtdışındaki üniversitelerin büyük çoğunluğu okurken kendi alanınızda çalışmanız için de birçok seçenek sunar. Bu da hayata erken atılmanız, iş ve sosyal alanda kendinizi daha fazla geliştirmenizi sağlayacaktır.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları Ve Dezavantajları

Yurtdışında üniversite okumanın avantajları ve dezavantajları öğrencilerin en fazla merak ettiği konular arasındadır. Aşağıda her iki konuya yönelik farklı bakış açılarını inceleyerek kendiniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları

Yurtdışında üniversite okumanın avantajları kişinin eğitim, çalışma ve sosyal alandaki başarısına göre farklılık gösterir. Ancak küçük bir genellemeyle her öğrencinin başarılı ve mutlu sonuçlar aldığı görülebilir. Yurtdışına çıkarken sadece gezip görmeyi veya yeni insanlarla tanışmayı hedefliyorsanız eğitim ve iş anlamında başarılı olma ihtimaliniz düşecektir.

Yurtdışında üniversite eğitimi alırken kendinizi sosyal alanda da geliştirirseniz tüm avantajlar önünüze serilecektir. İşte yurtdışında üniversite okumanın avantajları:

  • Prestijli eğitim kurumlarından faydalanırsınız, (Türkiye’deki üniversitelerin büyük bir kısmı uluslararası geçerliliğe sahip değildir)
  • Onlarca farklı kültürden yeni insanlarla tanışırsınız,
  • Avrupa’daki üniversitelerin büyük bir kısmı üç yıl lisans eğitimi verir bu durum da Türkiye’deki bir üniversiteye göre bir yıl daha erken hayata atılmanızı sağlar,
  • Almanya, Hollanda, Fransa vb. ülkelerde eğitim aldığınızda tüm Avrupa’yı özgürce gezebilirsiniz,
  • Üniversiteden sonra eğitime devam etmek istediğinizde yüksek lisans, doktora vb. fırsatlardan daha kolay faydalanırsınız,
  • Birçok ülke farklı uyruktan üniversite mezunları için çalışma veya oturum hakkı tanır,
  • İngilizcenizi ana dil seviyesine getirirken ikinci bir yabancı dili de kolayca öğrenebilirsiniz,
  • CV’nize göz alıcı bir avantajınızı ekleyerek iş bulma sürenizi kısaltırsınız,
  • Eğitim aldığınız ülkede farklı müzeleri, doğal güzellikleri ve tarihi mekanları görerek kendinizi farklı bir alanda geliştirebilirsiniz,
  •  Üst düzey bir eğitim alma fırsatınız olur,
  • Farklı bir yaşam deneyimi ile unutulmaz anlara imza atarken özgüveninizi de geliştirirsiniz,
  • Yurtdışında üniversite eğitimi aldıktan sonra Türkiye’deki üniversite mezunlarına göre kazancınız daha yüksek olur,
  • Uluslararası geçerliliği bulunan bir diploma, bir veya iki yabancı dil, farklı kültürden insanlarla kaynaşma sonucunda çok daha geniş bir alanda iş bulabilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Dezavantajları

Yurtdışında üniversite okumanın dezavantajları öğrencilerin bu yola tereddütle girmesini veya hiç başlamamasına sebep oluyor. Birçok dezavantaj kişinin kendi korkularından kaynaklanmakla birlikte öğrenciler yeni bir ülkeye gitmekten çekiniyor.

Yurtdışında üniversite okumanın dezavantajları ve avantajlarına göz atarak karar verme sürecinizi kısaltabilirsiniz.

  • Farklı bir ülke ve yeni bir kültürü tanımak ilk zamanlarda adaptasyon sorunu yaşamanıza neden olabilir,
  • Yurtdışında üniversite eğitimi alan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu özellikle ilk birkaç hafta kültür şoku yaşıyor,
  • Ana dilinde eğitim alan öğrenciler arasında sosyal veya akademik açıdan zorluk yaşayabilirsiniz,
  • Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve doğup büyüdüğünüz şehirden ayrı olmanız zaman zaman ruhsal bunalımlar yaşamanıza sebep olabilir,
  • Yurtdışında üniversite okumak Türkiye’de devlet üniversitesinde eğitim almaktan çok daha maliyetlidir,
  • Ev arkadaşınız yoksa veya yurtta kalmayacaksanız ev ve eğitim giderleri bütçenizi aşabilir.

Yurtdışında üniversite okumanın dezavantajları ekonomi kaynaklı değilse genellikle kısa sürelidir ve alışma dönemi içinde yaşanır. Birkaç farklı kültürden arkadaş edindiğinizde ve insanlarla sık sık iletişim kurduğunuzda hayatınız büyük ölçüde kolaylaşır.

Yurtdışındaki Üniversitelere Nasıl Başvurulur?

Yurtdışında üniversite okumak için yapmanız gereken en önemli şey ülke seçimidir. Avrupa mı? Amerika mı? Uzak Doğu mu? Genellikle Türk öğrenciler Avrupa veya Amerika’da eğitim görmeyi tercih ediyor. En fazla tercih edilen ülkeler arasında İngiltere, Polonya, Kanada, Amerika, Macaristan, Almanya ve İtalya bulunuyor.

Ülke seçerken maliyet hesabı ve Türkiye ile mesafesini göz ardı etmemelisiniz. Lisans eğitimi süresince veya daha fazla yıl boyunca bu ülkede kalacaksınız. Örneğin, Polonya ve Türkiye arasındaki uçuş süresi iki saattir. Ancak Türkiye ve Kanada arasında seyahat edecekseniz 12 saatlik bir uçak yolculuğunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Elbette istediğiniz bölüm ve ülkedeki seçkin eğitim kurumları da en önemli faktörlerden biridir.

Realist bir bakış açısıyla düşündüğünüzde maliyeti de unutmamanız gerekir. Örneğin, Amerika’da üniversite okumayı düşünüyorsanız yıllık harç ücretleri 15 – 98 bin dolar arasında değişim gösterir. Bu ücret Almanya’da 2000 – 15000 Euro arasında farklı seviyelerdedir.

Üniversite okuyacağınız ülkeyi seçtikten sonra her yükseköğretim kurumunun farklı taleplerinin olduğunu da bilmeniz gerekiyor. Temelde ise en önemli konu yabancı dil seviyesidir. Yabancı dil seviyenizi, eğitim göreceğiniz ülkenin diline göre kanıtlamalısınız.

Yurtdışında Okumak İçin Hangi Sınavlara Başvurmalıyım?

Yurtdışındaki her üniversite, öğrencilerden farklı belge, eğitim ve dil seviyesi talep ediyor. Örneğin, bazı üniversiteler öğrencilerin not ortalamasını dikkate alırken bazı üniversiteler bu konu üzerinde yoğunlaşmıyor. Yurtdışındaki üniversiteler, genellikle yabancı dil sınavlarını dikkate alıyor. Aynı zamanda bazı üniversiteler, öğrencilerin kendi alanındaki başarısını görmek için de sınav düzenleyebilir.

Neredeyse her üniversitenin dikkat ettiği en önemli konu ise TOEFL ve IELTS puanlarıdır. Avrupa ülkelerinde üniversite okumak istiyorsanız IELTS; Amerika ve Kanada’da eğitim almak istiyorsanız TOEFL skorunuzun yüksek olması gerekiyor. Öte yandan bazı üniversiteler, ülkenin ana dilinde de sınav skorunuzu görmek isteyebilir.

Yurtdışında eğitim görmek için seçtiğiniz ülke, üniversite ve dile bağlı olmak üzere aşağıdaki sınavlara girmeniz gerekebilir.

TOEFL IBT (Test of English as a Foreign Language)

TOEFL tüm dünyada geçerliliği olan yabancı dil tespit sınavlarından biridir. Özellikle Amerika veya Kanada’da eğitim görmek istiyorsanız bu sınava girmeniz gerekir. Öte yandan ana dili İngilizce olmayan her öğrenci farklı ülkelerde eğitim almak için de bu sınavda başarılı olmalıdır. TOEFL, dijital ortamda yapılır ve sınav süresi 3,5 saattir. TOEFL skoru iki yıl boyunca geçerlidir ve yılda en az otuz defa sınava yapılmaktadır.

Öğrenciler okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere dört ayrı bölümde sınava tabii tutulur. Okuma ve dinleme bölümleri için ayrı ayrı 60 dakika, konuşma için 20 dakika, yazma testi için ise 50 dakika süre verilmektedir. TOEFL skoru 0 – 300 arasında farklılık gösterebilir. Üniversiteler genellikle 80 skor civarında bir puan ister. Sınav sonuçları 15 gün içinde açıklanır ve TOEFL ücreti 180 USD olarak belirlenmiştir.

IELTS (International English Language Testing System)

Dünya çapında güvenirliğini kanıtlayan sınavlardan biri de IELTS’dir. Yabancı öğrencilerin İngilizce seviyesini ölçmek için bazı üniversiteler bu sınav sonucunu görmek ister. IELTS Akademik ve IELTS Genel Eğitim olmak üzere iki farklı kolda sınav yapılır. Eğitim almak isteyen öğrenciler IELTS Akademik sınavında başarılı olmalıdır. Sınav dinleme, konuşma, yazma ve okuma olmak üzere dört farklı bölümden oluşur.

Sınav merkezine göre değişmekle birlikte konuşma bölümü sınavdan yedi gün önce veya sonra ya da sınavın gerçekleştiği gün yapılabilir. İngiltere’den Yeni Zelanda’ya kadar birçok yükseköğretim kurumu IELTS skorunu göz önünde bulundurur. Sınava giren kişiler 0 – 13 skor arasında değişen puan alır. Üniversiteler için 6 – 6,5 skor yeterli olur. Sınav ücreti 500 TL’dir.

SAT (Scholastic Aptitute Test)

Türkiye’de de yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan SAT, uzun yıllardır üniversitelerin esas aldığı sınavlardan biridir. Amerika’ya lisans, yükseklisans veya yüksekokul düzeyinde eğitim görmek istiyorsanız SAT sınavına girmeniz gerekir. SAT, 1 ve 2 olmak üzere farklı alanlarda yapılıyor. SAT 1 öğrencilerin sayısal, analitik ve yabancı dil seviyelerini ölçmeyi amaçlar. Çoktan seçmeli olarak yapılan sınav 3 saat 45 dakika sürmektedir. SAT 2 ise öğrencilerin akademik alandaki başarısını ölçmek için yapılır.

Yurtdışında üniversite eğitimi almak için SAT 1 yeterli olur. Ancak dünyanın en saygın üniversiteleri SAT 2 skorunu da görmek ister. SAT, dijital ortamda gerçekleştirilir ve sınav merkezleri İstanbul, İzmir ve Ankara’dır. Sınav ücreti 245 dolardır.

GRE (Graduate Record Examination)

Yurtdışında mühendislik ve sosyal bilimler alanında yüksek lisans veya doktora yapmak istiyorsanız GRE skorunuzun olması gerekir. GRE Subject Test ve General Test olmak üzere iki farklı alanda sınav yapılır. Genellikle GRE Subject Test yeterlidir ancak bazı üniversiteler her iki sınav sonucunu görmek ister. Sınavın geçerlilik süresi beş yıl olmakla birlikte birçok üniversite son iki yılda içinde sınava girilmesini talep ediyor.

Sınava online, fax, telefon veya merkeze giderek başvuru yapabilirsiniz. General Test ücreti 175; Subject Test ise 150 dolardır. Bilgisayar tabanlı bir testtir ve sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’deki merkezlerinde sınava girebilirsiniz.

Diğer Yabancı Dil Testleri

Yurtdışında üniversite okumak için birçok kurum yukarıdaki sınavlardan birinin sonucunu görmek isteyecektir. Ancak eğitim almak istediğiniz okulun ana dili farklı bir dilse bu alanda da sınav sonucu talep edebilir. Örneğin, Almanya’da üniversite okumak istiyorsanız TestDAF veya DSF skorları için de farklı sınavlara girmelisiniz.

Üniversite seçerken mutlaka sizden istenen belgeleri öğrenmelisiniz. Aksi takdirde yarım yıllık bir dönem kaybına uğrayabilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Nasıl Kazanılır?

Öğrencilerin en fazla merak ettiği sorulardan biri yurtdışında üniversite nasıl kazanılır? Konusudur. Yurtdışında üniversite kazanmak kimileri için çok kolayken bazı öğrenciler için çok zordur. Burada en önemli kriter hayalleriniz ve yabancı dil düzeyinizdir.

Yurtdışındaki üniversitelerin büyük bir çoğunluğu YKS puanını göz önünde bulundurmaz. Özellikle Kanada, Polonya, Macaristan ve Amerika’da üniversite okumak istiyorsanız YKS puanınızın çok önemli olmayacağını bilmeniz gerekir. Almanya ve Avustralya gibi ülkeler ise YKS puanını önemser.

Yabancı dil testlerinden birine girdikten sonra öğrenim görmek istediğiniz ülkedeki üniversiteleri araştırmaya başlamalısınız. Üniversiteler genellikle bahar aylarında başvuru almaktadır. Başvuru sürecinde sorun yaşamamak adına öncesinden yabancı dil sınavına girmeniz önemlidir.

Yurtdışındaki Üniversitelere Ne Zaman Başvuru Yapılır?

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi ya da ücret ödeyerek okumak istiyorsanız kurumların web sitelerini düzenli olarak takip etmeniz gerekiyor. Günümüzde yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler, ilgili danışmanlık şirketlerine başvurarak da tüm işlemlerini halledebilir. Ancak bu daha fazla masraf yapmanıza sebep olabilir.

Yurtdışında üniversite okumak için başvuru yapmak istiyorsanız birtakım belgelerinizi önceden hazırlamanız gerekiyor. Bu belgeleri kenarda hazır tutmak sürecin daha hızlı ve sorunsuz işlemesini sağlayacaktır. Her ülke ve dolayısıyla her üniversite farklı dönemlerde başvuru kabul ediyor. Ancak genelde güz döneminden önce başvurular alınmaktadır. Mayıs – Haziran aylarından sonra birçok üniversite başvuruları kabul etmeye başlar.

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?

Yurtdışında üniversite okumak için gerekli belgeler her ülke, okul ve hatta bölüm için farklılık gösteriyor. Bu nedenle eğitim almak istediğiniz kurumların web sitelerini takip etmeniz son derece önemli. Öte yandan ortak bir listeden bahsetmek gerekirse birçok üniversite aşağıdaki belgeleri talep etmektedir:

  • Lise veya üniversite diploması (henüz liseden mezun olmadan başvuru yapacak olan öğrenciler okullarından şartlı mezuniyet belgesi temin edebilir)
  • Lise Mezuniyet Ortalaması/GPA (lise transkripti veya not dökümü),
  • Başvuru yaptığınız üniversitenin online başvuru formu,
  • Başvuru yaptığınız üniversitenin sizden talep ettiği dil sınavının skoru (TOEFL, IELTS, SAT vb.)
  • Başvuru yapılan okul belirli bir alana yönelik yetenek, yeterlilik sınavı istiyorsa belgesi gönderilmelidir,
  • Akademik Referans Mektubu (son eğitim gördüğünüz kurumdan öğretmenler yazmalıdır)
  • Motivasyon Mektubu veya Niyet Mektubu (okulu neden istediğinizi belirten detaylı bir kompozisyon)
  • Kimlik kartı veya pasaportunuzun ilk sayfa fotokopisi,
  • Banka referans mektubu (her okul istemiyor)
  • Size ait özgeçmiş.

 

Bazı üniversiteler yukarıdaki belgelerin online olarak sisteme yüklenmesini talep eder. Birçok üniversite ise belgelerin posta yoluyla gönderilmesini istiyor. Başvuru yaptığınız okul, belge gönderim şeklini ayrıntılı olarak belirtecektir.

Yurtdışı üniversite başvuru tarihlerini kesinlikle göz ardı etmeyin. Her üniversite son başvuru günü konusunda oldukça katı ve disiplinli kurallara sahiptir.

Başvuru Sonucu Nasıl Bildirilir?

Online veya posta yoluyla belgelerinizi gönderdikten sonra yapacağınız tek şey beklemektir. Her üniversite farklı süre zarflarında sonucu açıklar. Ancak ortalama 2 ay gibi bir süre beklemeniz gerekiyor. Bu süre içinde başvuru yaptığınız okul veya okulları sık sık arayabilir ve durum hakkında haberdar olabilirsiniz.

Başvuru sonuçları genellikle e-mail üzerinden bildirilir. Birçok üniversite ise hem mail hem de posta yoluyla başvuru sonucunu gönderir.

Kabul mektubu aldıysanız, uluslararası öğrenci oldunuz demektir! Bu mektuptan sonra vize, konaklama, seyahat vb. işlemlerinizi halletmeye başlayabilirsiniz. Tebrikler! Öğrenci vizesi başvurusu yaparak sorunsuz bir seyahat ve konaklama işlemi için işlemlere başlamanız mümkün olur.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı? Sorusuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek, geleceğinizi daha iyi planlamanızı sağlar. Yurtdışında üniversite eğitimi almak için öncelikle kendinize bir hedef, ülke ve bölüm belirleyerek işe başlamanız gerekir.

Ülke Seçimi

Ülke seçimi yaparak hedeflerinizi daha iyi bir alanda yönetebilirsiniz. Yurtdışında üniversite eğitimi için neredeyse her ülkeyi seçmek mümkündür. Ancak Avrupa ülkeleri, Kanada veya Amerika gibi ülkeler saygın bir kurumda eğitim görmek için daha avantajlıdır. Öte yandan iklim ve hava koşullarını da göz ardı etmemeniz gerekir.

Sınavsız yurtdışı üniversiteleri de öğrencilerin en fazla dikkat ettiği konulardan biridir. Örneğin, Polonya, İrlanda, Rusya, Amerika, Macaristan, Kanada ve Avustralya sınavsız yurtdışı üniversiteleri ile ön plana çıkar. Bu ülkelerde eğitim almak için YKS şartı aranmaz.

Ülke para birimlerinin TL’ye karşı durumunu da kriterleriniz arasında ekleyebilirsiniz. Örneğin Avustralya para kuru daha düşüktür ancak İngiltere’nin para birimi de TL’ye karşı daha yüksektir. Son olarak sosyal ihtiyaçlarınızı da hesaba katmalısınız. Sosyal yaşantısı hareketli biriyseniz sakin veya muhafazakar ülkelerde mutlu olma ihtimaliniz çok daha düşüktür.

Bölüm Ve Okul Seçimi

Ülke konusunda karar verdiyseniz okumak istediğiniz bölüme yoğunlaşabilirsiniz. Seçeceğiniz bölüm sadece eğitim hayatınızı etkilemez, bu nedenle yapmaktan hoşlandığınız şeyleri düşünerek bir karar verebilirsiniz. Örneğin, matematik alanında başarılıysanız bu alandaki derslere yönelin.

Okumak istediğiniz bölümlerde eğitim veren okulu bulmak çok daha kolay olacaktır. Okul seçiminde YÖK denkliğini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu sayede, Türkiye’de çalışmak istediğinizde işleriniz daha kolaylaşır. Son olarak uluslararası akreditasyon konusuna dikkat etmelisiniz.

Okul Konumu Ve Öğrenci İmkanları

Yurtdışındaki üniversitelerin bir kısmı şehir merkezinde bir kısmı ise kırsal alanda yer alır. Sosyal açıdan daha gelişmiş bir yerde üniversite okumak istiyorsanız okul konumuna mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, küçük bir kentte üniversite okumak sosyalleşmenizi engellerken ders çalışma sürenizi olumlu yönde etkileyebilir.

Öğrenci oryantasyon programı sağlayan üniversiteler, adaptasyon sürecinizin daha kısa sürmesine yardımcı olur.

Seçtiğiniz üniversitenin bulunduğu ülkede öğrencilere sunulan imkanlara da göz atmalısınız. Örneğin, birçok ülkede üniversite mezunu yabancı uyruklu kişiler için belirli sürelerle çalışma izni verilir. Bu sayede geleceğinizi yurtdışında şekillendirebilirsiniz.

Bütçe

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi almak da mümkündür. Ancak çok başarılı öğrenciler için geçerlidir. Öte yandan Almanya, Fransa vb. ülkelerde de devlet üniversiteleri ücretsizdir. Bu okulları tercih ettiğinizde yurtdışında ücretsiz üniversite eğitiminden faydalanabilirsiniz. Öte yandan yıllık harç ücretleri 500 Euro olan üniversiteler de maliyetsiz bir eğitim dönemi için tercih edilebilir.

Yurtdışındaki Üniversitelere Başvuru Tarihleri Nedir?

Yurtdışında ücretsiz eğitim de ücretli eğitim için de aynı tarihlerde başvurular alınır. Başvuru tarihleri küçük aralıklarla farklılık gösterebilir. Ancak fikir edinmeniz açısından yurtdışı üniversiteleri başvuru tarihleri ve ülkelerini aşağıda görebilirsiniz.

  • İngiltere: Ekim – Aralık ve Ocak – Mayıs
  • İrlanda: Ekim – Mayıs
  • Kanada: Ekim – Nisan
  • Amerika: Ekim – Ocak ve Ocak – Nisan
  • İspanya: Ekim – Mayıs
  • Polonya: Ekim – Ocak
  • Avustralya: Ekim – Şubat
  • Estonya: Ocak – Nisan
  • İtalya: Ekim – Mayıs
  • Finlandiya: Ekim – Ocak
  • Macaristan: Ekim – Nisan
  • Almanya: Ocak – Nisan
  • Danimarka: Ekim – Mart
  • Hollanda: Ekim – Ocak

Yurtdışında eğitim göreceğiniz üniversitede hazırlık sınıfı okuyacaksanız başvuruları yakından takip etmeniz gerekir. Yukarıdaki tarihler, ülke genelindeki birçok üniversite için aynıdır. Ancak özellikle takip ettiğiniz üniversiteler varsa mutlaka web sitelerini inceleyin.

Yurtdışındaki Üniversite Fiyatları Ne Kadar?

Yurtdışındaki üniversite fiyatları bazı ülkeler için bütçenizi zorlayabilir. Örneğin, Amerika’da yıllık 90 bin dolara kadar yükselen üniversite harç ücretleri vardır. Ancak yine Amerika’da yıllık harç ücreti 10 bin dolar olan üniversite sayısı da bir hayli fazladır. Yurtdışında üniversite fiyatları tıpkı Türkiye’deki vakıf üniversitelerinde bölüm ücretlerinin değişmesiyle benzerlik gösterir. Örneğin, biyomedikal, psikoloji, mühendislik vb. alanlar için fiyatlar daha yüksektir.

Yurtdışı üniversite fiyatları Macaristan, Estonya, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerde oldukça uygundur. Öyle ki Türkiye’deki vakıf üniversitelerinden çok daha uygun ücretlerle eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Öte yandan yurtdışı üniversiteleri burs imkanı açısından da avantajlıdır. Birçok kurum öğrencileri için burs imkanı sağlar.

Yurtdışında En Fazla Tercih Edilen Üniversite Bölümleri Hangileridir?

Yurtdışında hayalini kurduğunuz her üniversite bölümünü okuyabilirsiniz. Ancak bazı bölümler sağlanan iş olanakları ve geniş istihdam oranı ile öğrencilerin ilgisini daha çok çekiyor. Sınavsız yurtdışı üniversite eğitimi almak istiyorsanız da bu bölümleri tercih edebilirsiniz.

Yurtdışında en fazla tercih edilen üniversite bölümleri bütçe merkezli olarak da değişiyor. Örneğin, Polonya’da para kurunun daha düşük olması nedeniyle Türk öğrenciler 6 yıl Tıp fakültesini burada okuyabiliyor. Üstelik İngilizce eğitim, Avrupa ülkesi olması ve uluslararası geçerliliğe sahip olan diploma şansı ise öğrencileri cezbediyor.

  • Uzay – Uçak Mühendisliği
  • İşletme
  • Ekonomi veya Ekonometri,
  • Mühendislik Bilimlerinin tamamı
  • Sosyal Bilimler
  • Psikoloji
  • Tıp
  • Hukuk
  • Yönetim
  • Görsel Tasarım
  • Dijital Medya
  • Biyomedikal, Biyoteknoloji, Biyoloji

Yurtdışında Okurken Çalışmak Mümkün Mü?

Yurtdışında üniversite okurken hayallerinize bir adım daha yaklaştığınızı hissedebilirsiniz. Gideceğiniz ülkede dersleriniz, arkadaşlarınız ve sosyal yaşantınızla ilgilenirken dilerseniz çalışma izninden de faydalanabilirsiniz.

Üniversite okurken çalışmak dünyanın neredeyse her ülkesinde oldukça popülerdir. Birçok genç hem ailesine yük olmamak hem de isteklerini daha kolay gerçekleştirmek için part time işlerde çalışır. Yurtdışında üniversite okurken çalışma izniniz kaldığınız ülkeye göre farklılık gösterir. Bazı ülkeler öğrencilere yarı zamanlı çalışma izni hakkı tanıyor. Ancak bazı ülkeler de okurken çalışma izni verilmiyor.

Yurtdışındaki Üniversitelerin Eğitim Sistemi Nasıldır?

Yurtdışındaki üniversiteler uzun yıllardır en iyi üniversiteler arasında yer alıyor. Ancak Türkiye’deki üniversitelere kıyasla bazı üniversitelerin eğitim sisteminin daha kalitesiz olduğu söylenebilir. Bu nedenle sadece ‘yurtdışında üniversite okumak istiyorum’ düşüncesiyle hareket etmeniz yanlış kararlar almanıza sebep olacaktır.

Gideceğiniz üniversitenin akademik eğitim kalitesini mutlaka araştırmalısınız. Öte yandan yurtdışındaki üniversitelerin eğitim süresi de Türkiye’ye göre daha farklıdır. Örneğin, Avrupa ülkelerinde lisans eğitimi süresi üç yıldır. Bununla birlikte Kanada, İspanya ve Amerika’da lisans eğitimi süresi dört yıldır.

Türkiye’de mühendislik bölümlerinin lisans süresi dört yılken Avrupa’da beş yıldır. Eczacılık ve Tıp Fakültelerinin eğitim süresi ise Türkiye ile aynıdır. Ancak Kanada ve Amerika’da tıp eğitimi almak istiyorsanız yaklaşık sekiz yıl sürebilir.

Yurtdışında Üniversite Okumak İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yeni bir hayata atılmak için her öğrenci uzun uzadıya araştırmalar yapar. Soruların ardı arkası kesilmez ve adaptasyon sürecinin tamamlanmasına kadar her öğrenci tereddüt yaşayabilir. Ancak birçok öğrenci endişe ve tereddütlerini yendiği zaman gerçek deneyimlerini yaşamaya başlar. Siz de yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız aşağıdaki soru cevapları inceleyebilirsiniz.

Üniversiteye kabul edilmek için mülakata girmem gerekir mi?

Öğrenciler, çoğunlukla ekonomik sebepler yüzünden sık sık ülke değiştiremiyor. Üstelik eğitim takvimi, aile programları vb. etkenler de buna engel oluyor. Başvuru yaptığınız üniversite yüz yüze mülakat talep edebilir. Ancak bu durumun oranı oldukça düşüktür. Mülakatlar genellikle online görüşme uygulamaları üzerinden gerçekleşir. Birtakım üniversiteler ise hiç mülakat yapmayabilir.

Yurtdışında üniversite okumak için referans mektubunu kim yazmalı?

Yurtdışındaki en iyi üniversiteler de diğer üniversiteler de sizden referans mektubu isteyebilir. Bu mektup sayesinde sizinle ilgili olumlu veya olumsuz görüşleri pekişir. Dolayısıyla sizi seven ve güvenen öğretmenlerinizin referans mektubu yazması çok daha doğru olacaktır.

Yabancı dil bilmeden yurtdışında üniversite okuyabilir miyim?

Yabancı dil bilmeden de yurtdışında üniversite okuyabilirsiniz. Ancak yabancı dil bilen kişilere oranla şansınız daha düşük olur. Yabancı dil bilmeyen ancak akademik ortalaması çok iyi olan ve spor, sanat vb. faaliyetlerde başarılı olan öğrenciler şartlı kabul avantajından faydalanabilir. Şartlı kabulde öğrenci, eğitime başladığında hazırlık sınıfında dil dersleri alır.

Yurtdışında üniversite okumak için en iyi ülke hangisidir?

Yurtdışında üniversite okumak için en iyi ülke her öğrencinin istek ve ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle en iyi ülke kavramını daha fazla daraltmak gerekir. Örneğin, ekonomik zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız en iyi ülke Polonya, Macaristan, Ukrayna veya Estonya gibi ülkelerdir. Geniş iş ağı oluşturmak, seçkin bir üniversiteden eğitim almak istiyorsanız İngiltere, Kanada vb. ülkeleri tercih edebilirsiniz.

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi alabilir miyim?

Yurtdışında ücretsiz üniversite eğitimi ile mezun olmanız da mümkündür. Örneğin Avusturya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Norveç vb. ülkelerde devlet üniversiteleri ücretsizdir. Bu ülkeleri tercih ederek yıllık harç ücreti ödemekten kurtulabilirsiniz.