Work and Travel Yapmak Kariyer Üzerinde Etkili Midir?

06.01.2021
Blog Başlık
Üniversiteden mezun olmadan önce yapılabilecek yurt dışı kaynaklı performans yükseltme becerilerinden biri de Work and Travel programıdır. Yeni mezun olacak kişiler ya da kariyer yolculuklarında yurt dışına açılmayı hedefleyen bireyler açısından bu program oldukça önemlidir. Lakin genel olarak bu programa katılmadan önce zihinde yaratılan sorulardan biri “Work and Travel yapmam kariyerim üzerinde etkili olur mu?” şeklindedir.
Bu sorunun detaylarına geçmeden önce programın ne olduğunu iyi bir şekilde bilmek ve anlamak gerekir. Öncelikle WAT programı, ABD üzerine kurulu programlardan biridir. ABD içerisine dahil olan ülke ve eyaletlerde çalışma fırsatının, bu yerlerin görülmesinin ve tanınmasının sağlandığı bir programdır. Yeni bir kültürü, bu kültüre ait değerleri tanımak adına örgün öğretim öğrencilerine sunulan bir fırsattır. 3 ya da 4 aylık bir süre ile çalışma hakkının kazanılmasıyla birlikte, gençlerin ABD ülke ve eyaletlerinde vakit geçirmesini sağlamak, üstelik burada gelir elde ederek ya da gönüllü çalışma faaliyetlerine katılarak kendi alanlarına ait gelişim göstermelerini hedeflemektedir.
 
Neden Work and Travel Yapılmalı?
Bu programa katılmak için finansal alanda destek gerektiğini de önceden belirtmek gerekir. Lakin programa katılan öğrenciler, yaptıkları harcamayı revize edebilmektedir. Bunu sağlayan şey de gittikleri yerde çalıştıkları şirket ya da işletmelerden alacakları maaşlar olacaktır.
Pek çok kişi Amerika’da yaşanan kurlardaki dalgalanma ve politik gelişmeler sebebiyle bu programa katılmak istemeyebilmektedir. Fakat henüz daha yeni mezun olacakken CV içerisine yazılacak bir WAT bilgisi, sizinle birlikte başvuru yapan tüm adayları elemenizi sağlayabilir. İş başvurusu haricinde de orada kalacağınız 3 ya da 4 aylık süre içerisinde çalışacağınız şirket ya da işletme, çalışma performansınıza dayalı olarak sizi kendi bünyesine katmak isteyebilir. Bu durumda direkt olarak kendi alanınızda bir yurtdışında kariyer yapma imkanını yaratabilirsiniz. Ek olarak network ağınızı yurtdışı kaynaklı geliştirmenizi sağlayacaktır.
Günümüz çalışanlarına bakıldığında başarılı bir network ağının kurulmasında zorlanıldığı görülmektedir. Sizler, kaliteli network ağınızı oluşturmak adına yurtdışından kişiler ile başlamanız, yurt içerisinde işletmelerin direkt olarak dikkatini çekecek bir durum olacaktır.
 
Work and Travel Yapmanın Faydaları
Türkiye’de yabancı dil öğrenmek ve yurtdışında İngilizce dil bilginizi geliştirmek kıyaslandığında hangisini tercih etmek isterdiniz? Günümüz şirketlerinin Türkiye’den yurtdışına açılmak adına üstün bir performans gösterdiğini görebilirsiniz. WAT programı aracılığıyla 3-4 ay kalacağınız ABD ülke ve eyaletlerinde dil bilginiz bir üst seviyeye mutlaka taşınmak zorunda kalacaktır. Günlük hayat içerisinde sürekli olarak İngilizce kullanmak, kendi kendinizi bir anda geliştirmenize neden olacaktır. Türkiye’ye geri döndüğünüzde, İngilizce iletişim kurarken kendinizi daha rahat ve güvende hissettiğinizi fark edeceksiniz.
Kariyer yaşamında ileri seviye bir dil bilgisine sahip olmak oldukça önemlidir. Az önce de bahsettiğimiz gibi, şirketler yurtdışına açılabilmek adına üstün bir performans göstermektedir. Geniş kitlelere yayılmak, kültürleri tanımak ve bu kültürlere uygun hizmet/ürün üretmek adına çabalamaktadırlar. Dolayısıyla bu şirketler için sizler bir veli nimet olarak görülürsünüz. Hem oradaki kültürü görmüş, tanımış hem de yabancı dil açısından zengin bir profile sahip olmanız, kariyer yaşamınızı büyük ölçüde olumlu bir şekilde etkiler.
 
Dil eğitimi almak isteyen üniversite öğrencileri Yurt Müdürlüğüne başvurarak gerekli evrakları hazırlamasında fayda var.