Work and Travel Rehberi

07.01.2021
Blog Başlık
Work and Travel, 1961 yılından itibaren ABD Dışişleri bakanlığı tarafından yürütülen, sadece üniversite öğrencilerinin katılabildiği bir kültürel değişim programıdır. Adından da anlaşılacağı gibi bu program ABD’de önce çalışma sonrasında da istenirse seyahat etmeyi amaçlar. Bu programa konuşma İngilizcesi olan, lisans ve yüksek lisans okuyan öğrenciler, boş olan yaz aylarını ABD’de çalışarak değerlendirme fırsatı bulurlar. Bu çalışma karşılığında kazandıkları paralar ile hem harcamalarını karşılar hem de alışveriş yapma imkanı bulabilirler.
 
Her yıl ülkemizden 5000-5500 arasında öğrencinin katılım sağladığı bu programda öğrenciler benzersiz bir deneyim ve avantaja sahip olma imkanı elde ederler. Work and Travel programı, katılımcılarının ABD’de bir turist gibi değil, içinden biri gibi yaşamasını ve kültürünü en iyi şekilde anlamasını sağlar.
 
Work and Travel, bu programı sadece turistik bir program gibi anlayıp bu düşünce ile giden katılımcılar için uygun bir program değildir. Bu program, sadece seyahat ederim ya da çok fazla para kazanıp geri dönerim diye düşünenler için uygun bir program değildir. Work and Travel programına katılan öğrenciler çalıştıkları işyerlerine gelen insanlarla ya da sosyal yaşamlarında İngilizce konuşarak İngilizce geliştirme fırsatı bulabilirler. Bu ve bunlar gibi birçok avantaja sahip olan Work and Travel programına her öğrencinin üniversite yıllarında en az 1 kez Work and Travel programına katılmasını tavsiye ediyoruz.
 
Work and Travel Programının Avantajları
İngilizcenizi geliştireceksiniz!
Work and Travel programına katılım için gerekli olan en az orta düzey İngilizcenizi daha ileri seviyelere getirebilirsiniz. Bu programda İngilizce konuşmak için birçok fırsat bulur ve insanlarla konuşurken hem konuşma pratiği elde etmiş olursunuz hem de konuşulanı anlama konusunda da kendinizi geliştirirsiniz.
 
Farklı kültürlerden gelen insanlarla tanışacaksınız.
Work and Travel programının amacı kültürel etkileşim ve değişimdir. Bu programa sadece Türkiye’den değil dünyanın hemen hemen her ülkesinden öğrenciler katılım sağlar. Çalıştığınız işyerlerinde ya da sosyal yaşamınızda bu insanlar ile tanışıp onların kültürlerini yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca Amerika’da yaşayan insanların da kültürlerini gözlemleme fırsatı bulacaksınız. Kendi kültürünüzü diğer insanlara anlatma, tanıtma fırsatına sahip olacaksınız. Bu, Work and Travel programının en önemli avantajlarından birisidir.
 
Kendi ayaklarınız üzerinde durmayı öğreneceksiniz.
Work and Travel programına katılan öğrenciler basit işlerde çalışarak kazandıkları paralar ile Amerika’daki konaklama ve diğer giderlerini karşılar. Böylece kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenirler. Bu sayede öğrenciler Amerika’da bir yaşam tecrübesine hem minimum maliyetlerle sahip olurlar hem de belki de yaşayabilecekleri en dolu yaz tatilini yaşamış olacaklardır.
 
Farklı ülkelerden birçok arkadaş edineceksiniz.
Work and Travel programında çalışılan işyerlerinde genel olarak sadece bir ülkeden değil birçok ülkeden öğrenciler çalışmaya gelirler ve farklı ülkelerden gelen öğrenciler aynı yerde çalışma fırsatı bulurlar. Öğrencilerin birbirleri ile kurdukları arkadaşlıklar genel olarak uzun yıllar devam eder, hatta birçok öğrenci birbirlerini ülkelerinde ağırlar ve bu sayede Amerika’nın dışında da farklı ülkeleri henüz öğrencilikleri devam ederken görme fırsatını bulurlar.
 
CV’nize uluslararası bir iş tecrübesi ekleyeceksiniz.
Work and Travel programında öğrenciler çalıştıkları işyerlerinden kazanacakları deneyim ve tecrübeleri hem Türkiye’ye döndüklerinde buradaki işyerlerinde kullanabilir hem de CV lerini zenginleştirebilir. Ayrıca, Work and Travel programına katılan öğrenciler programı başarıyla bitirdikten sonra alacağı ‘’Work and Travel Katılımcı Sertifikası’’nı sonraki iş başvurularında kullanma fırsatına sahip olur.
 
Amerika’da birçok farklı yerleri görüp kültürünüzü arttıracaksınız.
Programın son ve aslında en eğlenceli kısmı olan seyahat döneminde Amerika’da görmek istediğiniz yerlerde seyahat ederek hem buraları yakından görme fırsatı bulur hem de unutulmayacak anılar elde edersiniz. Birçok insanın hayallerini süsleyen Amerika’nın büyük şehirlerini istediğiniz gibi gezebilirsiniz.
 
Sonraki vize başvurularınız için harika bir referans olacaktır.
Work and Travel programına katılım için almış olduğunuz vize, programı başarıyla bitirdiğiniz takdirde size daha sonraki herhangi bir Amerika vize başvurunuzda iyi bir referans olacaktır. Özellikle de Amerika için alması zor olan turistik vizenizi belki de daha kolay alabileceksiniz. Eğer lisans eğitimi sonrasında Amerika’da herhangi bir yüksek lisans veya doktora gibi programlara başvurmak ve okul araştırmak istiyorsanız bu program sayesinde başvurmak istediğiniz okulları yerinde görüp başvuruları ile ilgili kesin ve doğru bilgileri yerinde alabilirsiniz.
 
Work and Travel’a Katılım Şartları Nelerdir?
Work and Travel programına başvurmak için belirli kriterleri sağlıyor olmak önemlidir. Bu kriterler şirketten şirkete değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki gibidir:
 
Aktif olarak herhangi bir üniversitede öğrenci olmak*
En az orta düzeyde (Intermediate seviye) İngilizce konuşmaya sahip olmak
Varsa genel not ortalamasının en az 2.00 veya üzeri ya da 100’lük not sisteminde de en az 60 not ortalamasına sahip olmak. Hazırlık öğrencilerinin ilk dönem sınavlarından geçer not almış olmak.**
18-28 yaşları arasında olmak***
Bu kriterlerden orta düzeyde İngilizce konuşabiliyor olmak, 18 yaş üzerinde olmak ve aktif öğrenci olmak olmazsa olmaz kriterlerdendir. Fakat bu kriterlere sahip olan her öğrencinin bu programa katılım sağlanacağı garantisi verilmez. Bunların yanında en önemli durum katılımcının programın doğasını anlamış olması ve programı başarıyla tamamlayacak motivasyona sahip olması da çok önemlidir.
 
Neden Erken Kayıt Olmalıyım?
Work and Travel programına şirketler genel olarak Temmuz ayı gibi kayıt almaya başlar ve bu kayıtlar Nisan ayına kadar devam eder. Uzun süren bir periyot gibi düşünülebilir fakat programa olabildiğince erken kayıt olmanın avantajları da bir o kadar fazladır. Erken kayıttan maksat genel olarak Ocak ayına kadar yaptırılan kayıtlar denilebilir. Bu tarihten itibaren kayıtlar için erken dönem denilemez. Erken kayıt avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
 
Popüler işverenlerle çalışma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Work and Travel programında bazı işletmeler bu programa katılan öğrenciler arasında bilinir ve birçok öğrenci şirketlere gelirken bu işverenlerde çalışmak istediklerini iletirler. Böylece bu işverenlerin kontenjanları erkenden dolar. Bu, sadece elini çabuk tutup erkenden işlemlerine başlayan öğrenciler için mümkün olduğundan geç tarihlerde kayıt olan öğrenciler bu kontenjanlara dahil olamazlar.
 
Beklentilerinize uygun bir işe yerleşme fırsatına sahip olursunuz.
Her öğrencinin kendi özelliklerine ve beklentilerine uygun işletmeler şirketler tarafından bu programda öğrencilere sunulur. Öğrencilerin kendilerine en uygun işi ve pozisyonu bulma fırsatı henüz iş görüşmeleri başlamadan önce kayıt işlemlerine başlaması ile sağlanabilir. Bu sayede her öğrenci beklediği iş fırsatını aslında yüksek oranda kayıt işlemlerine başlaması ile doğru orantılı olduğunu bilmelidir.
 
Daha düşük bir program ücreti ödersiniz.
Şirketlerin hemen hemen hepsi erken kayıt olan öğrencilerine ‘’Erken kayıt ücreti’’ adında 100 USD’lik bir indirim sağlarlar. Bu sayede erken kayıt yaptıran öğrenciler geç gelmeyerek daha az bir program ücreti ödemesi yaparlar.
 
Vize randevunuza daha erken girersiniz.
Work and Travel vize görüşmeleri her yıl değişmekle birlikte genel olarak Şubat – Mart döneminde başlamaktadır. Vize görüşmelerine ilk giren öğrenciler de genel olarak Aralık-Ocak aylarında işe yerleşen öğrencilerdir. Eğer Work and Travel kayıt işlemlerine erken başlarsanız işe yerleşiminiz erken olur ve vizeye girişiniz de erken olacaktır.
 
Vize ret ihtimalinizi azaltacaksınız.
İstatistiksel bir veri olarak vize randevusuna olabildiğince erken giren öğrencilerin vize ret ihtimalleri de azalmaktadır. Bu elbette ki vize ret ihtimali yüksek olan bir öğrencinin şansını arttırmaz ama vize alma ihtimali arada olan bir öğrencinin vize alma şansını bir hayli yükseltecektir.
 
Vizede isim soruşturmasına takılsanız da bu sorun olmayabilir.
Amerika vizelerinde isim soruşturması diye adlandırılan ‘’Güvenlik Soruşturması’’ olağan bir durumdur ve her 100 öğrenciden yaklaşık 5 kişi bu soruşturmaya takılabilir.  Bu soruşturma süreci genel olarak 2 hafta ile 12 hafta arasında değişebilir. Buradan yola çıkarak eğer vizenize program başlangıç tarihine yakın bir tarihte girerseniz o zaman programa katılımınız imkansız hale gelebilir. Bu riski en aza indirmek için vizeye erken girmek çok önemlidir.
 
Uçak biletinizi daha erken alarak ekonomik bilet bulabilirsiniz.
Uçak bileti süreci öğrenciler işe yerleştikten sonra başlar çünkü hiçbir öğrencinin işe yerleşmeden hangi havalimanına gideceği belli değildir. İşe yerleşim ne kadar erken olursa vizeye girişler de erken olur ve vizesini alan her öğrenci uçak biletlerini uygun saatlerde uçan uçaklardan ucuz ve ekonomik bilet alabilirler.
 
Work and Travel’a arkadaşlarınızla gitme şansınızı arttırın.
Bu programa arkadaşları ile birlikte gitmek isteyen bir çok öğrenci grubu olacaktır. Bu öğrenciler kayıt işlemlerine erkenden başlarlarsa hem birlikte gitme olasılıkları artar hem de istedikleri ve bekledikleri gibi bir işe yerleşme şansını arttırırlar.
 
İşlemlerinizi erken bitirip sadece gidiş tarihinizi beklemeye başlayın.
Bu aslında yukarıda saydığımız birçok avantajın toplamı gibi denilebilir. Kayıt işlemlerini erkenden başlatan ve işine erken yerleşen öğrencilerin vize için gerekli belgeleri erkenden bastırılır. Bu sayede vizeye erken giren öğrenciler ekonomik uçak biletlerini de alır ve henüz daha Mart – Nisan demeden işlemlerini bitirmiş ve sadece gidiş tarihini beklemeye başlar. Geç kayıt olan öğrenciler henüz işlerine dahi yerleşmemiş olabilir bu tarihlerde.
 
Work and Travel’da Sponsorun Önemi
Sponsor kavramı Work and Travel programı için çok önemli bir yer tutmaktadır. Sponsor şirketler, Türkiye’deki acentaların Amerika’daki partner şirketleridir. Bu sponsorlar Türkiye’de kaydı alınan öğrenciler için iş sağlayan ve çalışma izni basan kurumlardır. Sponsor şirketler Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışır ve program kurallarını bu sponsorlar aracılığı ile yürütürler.
 
Sponsor şirketlerin Work and Travel programında özellikle Amerika ayağında neden önemli olduğunu anlayabiliriz. Çünkü öğrencilerin Amerika’da işverenlerle ya da kaldıkları yerlerde yaşayacakları herhangi bir problem karşısında öğrenciye sağlayacağı yardım, tecrübe ve problem çözme yetisi ile aslında programın en önemli ayağı olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşamada da Amerika’daki güçlü sponsor şirketler ile anlaşmalı olan acentalara kayıt yaptırmak bir o kadar önemli hale gelmektedir. Bu sponsor kurumlara örnek olarak; CIEE, Greenheart Exchange, Alliance Abroad, Spirit, Geovisions gibi bazı sponsor şirketler sayılabilir.
 
Work and Travel için Popüler Bölgeler
Work and Travel programına katılan öğrenci sayısının artmasıyla öğrencilerin çalışmak istediği eyaletlerin ya da bölgelerin de önemi artmıştır. Work and Travel programı yapısı gereği büyükşehirler dışında sezonluk bölgelerden gelen işlerin olduğu ve öğrencilerin de sadece bu tür sezonluk bölgelerde çalışabildikleri bir program olduğundan aşağıda sayacağımız bölgeler birçok kişiye tanıdık gelmese de aslında Work and Travel programı açısından çok popülerlerdir.
 
Özel yurtlarda barınmak isteyen öğrenciler başvuru şartlarını dikkate almasında fayda var.