Work and Travel Programı ile 3 Ayda Nasıl 10.000$ Kazandım?

07.01.2021
Blog Başlık
Amerika’yı görmek ve gezmek herkesin hayalleri arasındadır. Hem kültürünü öğrenmek hem de gezmek isteyenler için en uygun öğrenci değişim programlarından biri de Work and Travel’dır.
Şimdi Work and Travel yapacak herkesi ilgilendiren bir konuyu ele alacağım. Bu program sayesinde Amerika’da nasıl 10.000$ kazandım? Hem de 3 ayda!!
Nerede çalıştım?
Başvurduğum şirket İngilizce seviyemi ölçtükten sonra Ocean City Starbucks’dan teklif aldım. Saatlik ücreti dikkate almadan kabul ettim. Çünkü Starbucks’ın çalışma sistemi, müşteri profili ve esnek çalışma saatlerinin bana uygun olduğunu düşünerek ele aldım. Saatlik ücret 8.44$ idi ve bu 10.000$ kazanmak için yeterli bir miktar mı ? HAYIR
Yapmamız gerekenler; elimizden geldiğince kendimizi iş yerinde çalışkan ve becerikli göstermek.
Peki bunun yararı nedir ?
ZAM
Evet doğru duydunuz. Amerika’da çok kısa sürede zam almak mümkün. Bir haftamı 8.44$ ile çalışarak geçirdim ve saatlik ücretimi 11$’a çıkarmayı başardım.
Overtime
Saatlik 11$ ile çalışmaya devam ederken haftada minimum olan 40 saatin yeterli olmadığını düşündüm ve bünyemin kaldırabildiği kadar overtime istediğinde bulundum.
Overtime nedir?
Fazla çalışma (fazla mesai), iş kanununun belirlediği çerçevede ve şartlarda haftalık 40 saati aşan çalışmalardır.
Overtime sürecinde her çalıştığınız saat başına 1.5 katı kadar ödenirsiniz (Eğlence parkları hariç).
Böylece haftalık 65-75 saat çalışarak haftada ortalama 900$ kazanmış oluyorum.
 
Amerika'daki giderlerim?
Kazandığınız parayı oradaki giderlere harcamaktan korkuyorsanız. Size masrafları en aza indirmenin taktiklerini vereceğim.
Aktivitelere katılmadan önce iyi bir araştırma yapın. Birçok şehirde ücretsiz ev partileri düzenlenmekte ve bunları bulabilirseniz masrafsız bir eğlence sizi bekliyor demektir.
Turlar
Bireysel seyahat etmek Amerika’da sanıldığından daha masraflıdır.
Yapabileceğiniz en uygun seyahat turlara katılmaktır. Yazıya koyduğum bağlantıda turların ne kadar uygun olduğunu göreceksiniz.
Kalacak yer kirası
Şirketinizin ayarladığı yerde kalma zorunluluğunuz yoktur. Eğer beklenenden yüksek bir fiyat karşınıza çıktıysa. Gittiğiniz zaman mutlaka bireysel bir fiyat araştırmasına çıkın eminim ki daha uygun yerler bulup kolaylıkla taşınabilirsiniz. Böylece ayarladığınız kalacak yer size daha az masraflı olacaktır.
 
Yiyecek ve içecek
Bu gider düşüneceğiniz masraf gider olabilir. Çünkü çalıştığınız yer yiyecek sektörü olmazsa kazandığınız paranın bir miktarını yiyecek ve içecek için kullanabileceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bu doğru değil. Çalışanlara sunulan indirimlerden yaralanıp günde ortalama 10-15 doları geçmeyen yiyecek giderleriniz olacaktır. Bu indirimleri öğrenmek için çalışan yerel insanlara sorun.
 
Unutmamanız gereken kuralları özetliyorum.
Özgüven
Özgüveniniz yüksek bir şekilde işe başlarsanız beklediğinizden daha yararlı ve daha karlı bir WAT programı geçirmiş olursunuz. ”Benim İngilizcem zayıf, konuşmaktan çekiniyorum” demeyin. İnsan çabaladıkça başarır.
Eğlenceyi erteleyin
Work and Travel programı Travel and Travel programı değildir. Adı üzerinde önce çalış sonra gez. Program size yeterince gezmek için vakit veriyor. O vakte kadar yapmanız gereken ise gerektiği kadar çalışıp para kazanmaktır. Onun verdiği yorgunlukla gezi aktivitelerinden daha çok zevk alırsınız.
En iyisi olmak için çabalayın
Ne iş yaparsanız yapın nerede olursanız olun elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Bunu yapmanın artıları çok fazla olur. İş yerinde size olan saygı kat kat artar, herkes tarafından sevilirsiniz, istediğiniz esnek çalışma saatini yakalarsınız, overtime’ı almada zorlanmazsınız.
 
Dil okuluna yurt dışına giden öğrenciler hem okul okuyarak hem de çalışarak aylık gelir elde etmektedir.Ayrıca barınma ihtiyacını devlet yurtlarında karşılayabilmektedir.