Üniversiteden Mezun Olmadan Yapman Gereken 21 Şey!
Üniversite yıllarının unutulmaz olduğu söylenir. Kendimizi ve hayatımızı şekillendirebilmek için elimizdeki fırsatları değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. ”Bu koca yıl nasıl geçecek?” diyorsan göz açıp kapayana dek hemen bitebileceğini söyleyebilirim. Mezun olurken zaten bunun farkına varacaksındır.
‘Lise sondayken “Üniversitede şunu yapacağım, bunu yapacağım.” diyordum. Mezun olduktan sonra şunu da yapsaydım dememek için bir liste hazırladım. Keşkeler ve pişmanlıklar dolu bir üniversite hayatı geçirmemek için sizlere 21 tavsiyemiz var.
1- Öğrenci Kulüplerine Katılmak
Okuduğunuz bölüm ya da ilginizi çeken konuları barındıran kulüplere katılmak arkadaş çevrenizi genişletir. Mezun olduğunuzda referans bilgilerinizde yer alması sizin için geçer not sağlayabilir.
2- Ev Partisine Gitmek
Amerikan dizi ve filmlerinden etkilenerek büyük ev partilerine katılmak her öğrencinin hayalidir. Herkesin beraber takıldığı, tanıdık tanımadık bir sürü insanın olması, bayılana kadar içmek, ayıldığında ise kimin yanında olduğun hakkında bir fikrin olmaması kadar kötü bir durum yoktur. Fakat Türkiye’de böyle çılgın bir gelenek her yerde uygulanamıyor.
3- Kütüphanede Sabahlamak
Vize-final haftalarında her zaman bize ev olan kütüphanelerde sabahlamak; orada verilen çay, kahve, çorbalar içtiğiniz en iyi içecekler olacaktır. Her üniversitelinin tatması gereken bir duygudur. Yer bulmak için erken gelmek, sınav haftası nedeniyle beyin yorgunluğu, etrafta ders çalışmaktan yorulan gözler görmek gibi durumlarla karşılaşabilirsin. Ortamın sessizliğine ve herkesin ders çalışıyor olmasına alıştıktan sonra kendini derse adapte etmek fevkaladenin fevkinde…
Sabahlar olmasın!
4- Erasmus
Yurt dışında okumak her yiğidin harcı değildir. Sınav ve dil bu konuda çok önemlidir. Farklı kültürde yaşamak, orada eğitim görmek veya staj yapabilmek geleceğiniz için büyük katkı sağlar.
5- Part-Time İş Yapmak
Ailenize daha fazla yük olmamak için küçük işlerde çalışabilirsiniz. Part-time işlerde garsonluk yapmak öğrencilerin en çok yaptığı mesleklerden biridir.
6- Hesaplı Yaşamak
Tutumlu olabilmek, hesabını bilebilmek öğrenci hayatında biraz zor olsa da evdeki hesabı çarşıya uydurmak gerekiyor.
7- Yaz Stajı Yapmak
Okul hayatındaki en önemli olaylardan biri de stajdır. Bu konuda sana eğitimindeki bilgileri pekiştirebilmek konusunda yardımcı olacaktır. Mezun olduğunda staj yaptığın yerde çalışabilme avantajın olabilecektir.
8- Fotoğraf Çekmek
Okulda çektiğin ya da çekildiğin her fotoğraf bir anı olacaktır. İlerde eşinle birlikte veya çocuklarınla birlikte bakabilirsin. Gülümse çekiyorum!
9- Seminer, sunum ve söyleşilere katılarak sertifika almak
İş hayatınızda aldığınız sertifikalar işe yarayabilir. İş alımlarında ne gibi sertifikalar aldığına bakılıyor.
10- Festivallere Katılmak
Okulda yapılan ya da arkadaşlarla gidilen bahar şenlikleri veya festivaller her zaman eğlencelidir. Hayatımıza renk katarlar.
11- Arkadaşlarla Tatile Gitmek
Arkadaşlarla zaman çok çabuk geçiyor ve zamanın farkına bile varılamıyor. Dakikaların hiç bitmediği ve her anın tadını güzel geçirebilmek için tatile çıkmak gibisi yoktur.
12- Belli bir topluluk karşısında konuşmak
Belirli bir topluluk karşısında sunum yapmak herkes için kolay değildir. Öz güven eksikliğimiz olduğunda daha da zorlaşır. Fakat mezun olduktan sonra çalıştığımız iş yerinde böyle bir durumla karşılaştığımızda önceden pratik yapmış olmak bizim için daha iyi olur.
13- Arkadaşlık Yapmak
Aileden biriymiş gibi davranılması ve bunu hissetmek güzel arkadaşlıklara sebep olabilir.
14- Öğrencilere özel olan şeylerden yararlanmak
Öğrenciler için indirimlerden yararlanmak okul hayatındaki en büyük velinimetimizdir. Yemek (öğrenci menü), sinema bileti vs… İnsan ”bir öğrenci” derken bile mutlu oluyor
15- Yabancı dil öğrenmek hatta 2. yabancı dil öğrenmek
İş ilanlarında en az 2 dil bilen biri aranıyor. Günümüzde İngilizce artık yabancı dil olarak sayılmıyor. Daha popüler olan Rusça, Çince ve Arapça gibi dillerin öğrenilmesi gerekiyor.
16- Yurt dışında dil eğitimi almak
Yaz tatillerinde dil kurslarına gideceğim, kendimi geliştireceğim diye hep söyleriz. Dil öğrenmek için en güzel yollardan biri o dilin konuşulduğu ülke sınırları içerisinde yer almaktır.
17- Yurtta ya da evde kalmak
”Yurtta mi kalmak? Yoksa evde mi kalmak daha iyidir?” desem kimine göre ev kimine göre de yurt mantıklıdır. Bu tartışılır bir konudur. Her ikisinin de iyi ve kötü yanları vardır. Hangisi sizin için daha iyiyse onu seçersiniz. Orada yaşamak sorumluluk sahibi olduğunuzu kendinize kanıtlamanızı sağlar. İnsanlara olan bakış açınızı değiştirir.
18- Okulun spor takımlarında yer almak
19- Gönüllü İşlerde Çalışmak
Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmak, topluma fayda sağlamak sizi iyi hissettirecektir. Takım çalışmasının önemini anlayacaksınızdır.
20- Kamp Yapmak
Arkadaşlarınla beraber kamp ateşi etrafında güzel sohbetler yapıp, eğlenceli dakikalar geçirerek o anın tadını çıkarmak eğlenceli olacaktır.
21- Kültür-sanat etkinliklerine katılmak
Konser, sergi, sinema, gösteri, yarışma gibi organizasyonlara katılarak o gününüz eğlenceli geçebilir.
Bu haftasonu özel yurtlarda kültür etkinlikletri yapılacaktır.