Üniversitede Yurtdışına Nasıl Çıkılır?

05.07.2022
Blog Başlık

Öğrenci Değişim Programı Nedir?

Student Exchange Program Türkçesiyle Öğrenci Değişim Programı, farklı ülkelerden öğrencilerin uluslararası üniversitelerde eğitim görmesini sağlar. Bu programlar yılın belirli dönemlerinde başvuruları kabul etmektedir. En önemli şart ise halihazırda bir üniversitede eğitim görmenizdir. Üniversite öğrencileri exchange programları ile dünyanın farklı ülkelerinde yeni bir eğitim sistemini deneyimleyebilir.

Öğrenci değişim programları 1 – 3 hafta veya 6 – 10 ay arasında farklı sürelerde eğitim görmenizi sağlayabilir. Tercih ettiğiniz program doğrultusunda kendinizle ve hayatınızla ilgili hiç bilmediklerinizi öğrenirsiniz! Üniversitede yurtdışına çıkmayı başaran her öğrenci yeni bir dil öğrenerek ve yeni arkadaşlar edinerek ülkesine dönebilir.

Üniversite Öğrenci Değişim Programları

En iyi öğrenci değişim programları lise ve üniversite öğrencilerinin en fazla merak ettiği konular arasında bulunur. Milyonlarca genç, yurtdışına çıkarak yeni bir kültür ve çoğu zaman yeni bir iş araştırmasına girmektedir. Pek çoğu ise ülkesine döndüğünde başarılı, farkındalık kazanmış ve yeni bir dil öğrenmiş olarak döner! Yurtdışına çıktığınızda sağlam bir network oluşturursanız hayatınızı baştan başa değiştirebilirsiniz.

Aşağıda üniversite öğrencileri için en iyi öğrenci değişim programları ve yapılması gerekenlerle ilgili ayrıntılı bir bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. İşte en iyi öğrenci değişim programları:

Erasmus Programı

1987 yılında uygulanmaya başlayan Erasmus, en fazla bilinen ve tercih edilen öğrenci değişim programıdır. Avrupa Birliği tarafından teşvik edilen program sayesinde öğrenciler, Ulusal Ajans sayesinde hibe alabiliyor. Hibe sayesinde konaklama, yeme & içme ve eğitim giderlerinizi büyük oranda karşılayabilirsiniz.

Erasmus ile hangi ülkelere gidilir? Sorusu da milyonlarca genç tarafından merak edilir. Bu program sayesinde Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına; Sırbistan, İzlanda, Kuzey Makedonya, Lihtenştayn ve Norveç’e gidebilirsiniz. Aynı zamanda bu ülkelerde okuyan üniversite öğrencileri de Türkiye’de eğitim görebilir. Bu ülkeler haricinde Cezayir, Ermenistan, Bosna – Hersek, Moldova, Libya, İsrail, Belarus vb. ülkeler de ‘partner ülkeler’ arasında bulunuyor.

Erasmus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Erasmus ile yurtdışına çıkmak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Aşağıda Erasmus ile ilgili en önemli ayrıntıları inceleyebilirsiniz:

  • Erasmus ile yurtdışına çıkan öğrenciler için eğitim süresi 3 – 12 ay arasında değişim gösterir,
  • Tıp öğrencileri 24 aya kadar yurtdışında eğitim görmeye devam edebilir,
  • Başvurular genellikle Şubat – Mart aylarında yapılıyor,
  • Not ortalaması her sene farklılık gösterse de en az 2.20 ortalamaya sahip olmalısınız,
  • TOEFL/IELTS gibi yabancı dil yeterlilik sınavlarından en az 70 puan almanız gerekiyor,
  • Programa dahil edilen lisans ve lisansüstü eğitim bölümlerinde okumalısınız,
  • Her öğrenci sadece bir kere Erasmus’a katılabilir,
  • Üniversiteler, Erasmus Programı için farklı taleplerin yerine getirilmesini isteyebilir,
  • Erasmus+ Programı’nın amacı yükseköğretim kurumlarındaki eğitim kalitesini arttırmak; staj, spor, gönüllü çalışmalar vb. faaliyetler için öğrencileri geliştirmek ve öğrencilerin iş dünyasına hazırlanmasını sağlamaktır.

Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı, Türkiye’de örgün kurumlarda yükseköğretim öğrencisi olan öğrencilerin yurtdışına çıkmasını sağlar. YÖK tarafından desteklenen bu programla 66 farklı ülkede eğitim görebilirsiniz. Önlisans, lisans ve lisans üstü eğitim alan her öğrenci gerekli şartları sağladığı takdirde bu programdan faydalanabilir.

Mevlana Değişim Programı ülkeleri arasında ABD, Brezilya, Fransa, Pakistan, Ürdün, Bangladeş, Japonya, Kanada, Tunus, Tayland, Özbekistan, Çin, Burundi gibi farklı noktalar bulunuyor. Öğrenciler alanlarına göre gitmek istediği ülkeleri tercih edebiliyor.

Mevlana Değişim Programı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri en az bir en fazla ise iki yarı yıl dönemini yurtdışında okuyabilir. Öğretim elemanları için bu süre iki hafta ile üç ay arasında farklılık gösterebiliyor. Mevlana Değişim Programı hakkında bilinmesi gereken en önemli noktalar şöyle:

  • Mevlana Değişim Programı ile yurtdışında okuyan Türk ve yabancı uyruklu olanlar da Türkiye’de eğitim almak için gelebilir,
  • Öğrenciler mutlaka örgün eğitim veren kurumlarda aktif bir kayda sahip olmalıdır,
  • Başvurular genellikle Şubat ayı içinde yapılmaktadır,
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin not ortalaması 4 üzerinden en az 2.5 olmak zorundadır,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için not ortalaması 4 üzerinden en az 3 olmalıdır,
  • Bilimsel hazırlık, hazırlık ve üniversite 1. Sınıfta eğitim gören öğrenciler bu programdan faydalanamaz,
  • Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerin ortak belirlediği yabancı dil sınav sonucu ve not ortalaması ile bir sıralama oluşturulur,
  • Sıralamada yüksek olanlar Mevlana Değişim Programı ile yurtdışına çıkmaya hak kazanır,
  • Öğrenciler, yurtdışında eğitim gördüğünde Türkiye’de herhangi bir dönem kaybı yaşamaz.

IAESTE

The International Association for the Exchange of the Students for Technical Experience (IAESTE), Türkçe ismi Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği’dir. Genellikle Mühendislik fakültelerindeki öğrenciler için yurtdışında staj imkanı sağlıyor.

IAESTE, Türkiye ve 90+ farklı ülkede başarılı stajyerlere iş imkanı sağlarken iş verenlerin de kaliteli çalışanları bulmasına yardımcı olmaktadır. Bugüne kadar Türkiye’de yüz binden fazla kişi bu programla yurt dışına çıkmayı başarmıştır.

IAESTE Hakkında Bilinmesi Gerekenler

IAESTE değişim programı ülkemizde İTÜ tarafından yürütülüyor. Ancak Türkiye’de birçok üniversite bu organizasyona üye. Dolayısıyla üniversitenizin bu organizasyonla anlaşma sağlam ihtimali oldukça yüksek. Detaylı bilgi için üniversitenizin web sitesini mutlaka incelemelisiniz. Öğrenciler, okuduğu üniversiteye başvuru yapıyor ve başvurular IAESTE programına iletiliyor. IAESTE hakkında bilinmesi gerekenler:

  • Mühendislik, mimarlık vb. teknik alanlardaki lisans öğrencileri öncelikli,
  • Not ortalaması en az 2.00/4.00 olmalıdır,
  • Üniversitenin yaptığı yabancı dil sınavından en az 70 puan almalısınız,
  • Staj süresi en az 4 en fazla 52 hafta olarak ayarlanıyor,
  • Öğrenciler yeme & içme, konaklama, ulaşım vb. giderlerini kendileri karşılamak zorunda,
  • Komite öğrencilerin gittiği ülkeye göre harçlık veriyor ancak yeterli olmayabilir.

IAESTE programı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

ISEP

International Student Exchange Programs (ISEP), elli farklı ülke ve 300 üniversite ile en iyi değişim programları arasında bulunuyor. İngiltere, Fiji Adaları, İtalya, Güney Afrika, Fransa, İsviçre, Arjantin vb. birçok ülkede eğitim görebilirsiniz.

ISEP kırk yılı aşkın süredir öğrenci değişim programını yürütüyor. Üye üniversiteler ISEP aracılığıyla öğrenci değişimi yapabiliyor. Öğrenciler en az bir en fazla iki yarı yıl yurtdışında eğitim görmektedir.

ISEP Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ISEP ile yurtdışına çıkmak için başvuru ücreti ödemeniz gerekiyor. Türkiye’de sayılı üniversite ile anlaşmasının bulunduğunu da söyleyebiliriz. Ancak diğer öğrenci değişim programlarına oranla daha fazla üniversite fırsatı sağlamaktadır. ISEP ile ilgili diğer detaylar:

  • Hazırlık ve üniversite birinci sınıfta eğitim görenler programdan faydalanamaz,
  • TOEFL/IELTS sınavı sonucunda en az B2 İngilizce seviyesine sahip olmak,
  • En az 2.75/4 ortalamanızın olması gerekiyor,
  • Öğrencilere konaklama, ulaşım vb. konularda indirim veya ücretsiz kullanım hakkından faydalanabilir.

Free Mover

Free Mover öğrenci değişim programı en az bilinenler arasında bulunuyor. Bu programda öğrenciler gideceği üniversiteyi kendi seçiyor ve mektup gönderiyor. Yurtdışındaki üniversite kabul ederse öğrenciler farklı bir ülkede eğitim görmeye hak kazanıyor.

Free Mover programında herhangi bir indirim, hibe, burs vb. imkanlar sağlanmıyor. Öğrenciler buradaki eğitim kurumuna ve yurtdışındaki üniversiteye gerekli ücretlerini ödemek zorunda. Yurtdışına çıktığında ‘misafir’ veya ‘ziyaretçi’ öğrenci olarak eğitimine başlıyor. Eğitimden itibaren okulun gerçek öğrencileri ile aynı imkan ve fırsatlara sahip oluyor.

Her iki üniversitede akademik anlamda birbirini tanırsa dönem kaybı yaşanmıyor. Bu programın en büyük eksisi neredeyse tüm işlemlerin öğrenci tarafından yürütülmesidir. Ayrıca diğer değişim programlarına göre daha masraflı olduğu söylenebilir.

Akademik Protokol Ve İşbirlikleri

Üniversitede yurtdışına çıkmak için yukarıdaki seçenekler haricinde bir alternatifiniz daha bulunuyor. Üniversiteler yurtdışında farklı yükseköğretim kurumları ile anlaşma yapmaktadır. Bu anlaşmalar sayesinde özellikle vakıf üniversitesi öğrencileri yurtdışında daha kolay eğitim görebilir.

Üniversiteler arasında yapılan işbirlikleri neticesinde başarılı, akademik not ortalaması yüksek ve İngilizce seviyesi en az B2 seviyesinde olan öğrenciler, farklı kurumlarda eğitim görebilir. Her üniversite farklı kurumlarla anlaşma yapabiliyor. Bu nedenle mutlaka üniversitenizin Değişim Programı Komitesi, Öğrenci İşleri vb. birimleri ile iletişime geçmelisiniz.

Fulbright

Fulbright dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerin ABD’de eğitim görmesi amacıyla burs veren en saygın kurumlar arasında bulunuyor. Fulbright, yüksek lisans, akademik araştırma, Aziz Sancar doktora bursu, eğitimde mükemmeliyet ve başarı programı, doktora tezi, doktora sonrası araştırma vb. konularda burs sağlamaktadır. Lisans mezunu olan ve lisans üstü eğitimine devam etmek isteyenler bu burstan faydalanabilir. Aynı zamanda sadece bir burs programında meslek yüksekokulunda okuyan öğrenciler için burs veriliyor.

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu tarafından öğrencilerin ABD’de eğitim gördüğü sürece neredeyse her masrafı karşılanır. Okul ücretleri, aylık yaşam masrafı, kitap ücreti, seyahat giderleri vb. masrafları Fulbright Komisyonu ödüyor.

Fulbright Burs Başvurusu Şartları

  • En az 3.00/4.00 not ortalaması veya 100’lük sistemde en az 77 puan ortalama ile mezun olmak,
  • TOEFL sınavından en az 75 puan almak,
  • En az bir yıllık iş tecrübesinin bulunması gerekiyor.

Başvuru şartlarını taşıyan adaylar ücretsiz olarak başvuru yapabilir. Gerekli şartları taşıyan öğrenciler İngilizce mülakata davet ediliyor. Mülakatta başarılı olan adaylar Fulbright bursu ile ABD’de eğitim görmek için burs almaya hak kazanmaktadır.