Spor Yapmak Öğrenme Becerisini ve Hafızayı Geliştiriyor

28.01.2021
Blog Başlık
Akademik literatürde fiziksel aktivitenin sadece sağlığı değil, aynı zamanda bilişi (öğrenme becerisi, hafıza vb. mekanizmaları) geliştirdiğini gösteren pek çok araştırma bulunmakta. Örneğin,; 2010 yılında Kanadalı bilim insanları Donald H. Peterson ve Darren Warburton’un yaşlı kişilerle yapılan 66 farklı araştırmadan hazırladıkları derlemede, fiziksel aktivite ve bilişsel fonksiyonlar arasında pozitif bir ilişki olduğunu görülmektedir. Derlemeye göre, araştırmaların %71’inin sonuçlarında düzenli ve kısa süreli egzersizlerin bunama gelişmesinin erken yaşlarda olma olasılığını düşürdüğü saptanmıştır.
Yine 2013’te “Neuroscience and Biobehavioral Reviews” dergisinde yayınlanan ve 50 farklı araştırmanın incelendiği bir meta-analize göre, kardiyovasküler egzersizlerin (yürüme, koşma, yüzme, bisiklet sürme vb.) hafızadaki olumlu gelişmelerle ilişkili olduğunu bulunmuştur.
Son olarak, Mississippi Üniversitesi’ndeki Haynes ve meslektaşlarının 2018 yılında ‘Psychological Reports’ dergisinde yayınladıkları araştırmaya göre, yeni bilgileri öğrenmeden önce yapılan kısa süreli egzersizler hem kısa hem de uzun dönem hafızayı geliştirmektedir.
 
Egzersiz Yapanın Hafızası Daha İyi Çalışıyor
24 üniversite öğrencisiyle gerçekleştirilen çalışmada, katılımcıların laboratuvara her biri birer saat sürmek üzere dört ayrı ziyaret tamamlamaları istendi. Fiziksel aktivite yapılmayan bir kontrol grubu ve farklı egzersiz gruplarından oluşan çalışmada, egzersiz grubunda olan katılımcılardan bir koşu bandında 15 dakika boyunca ‘derse geç kalmamaya çalıştıklarına benzer bir tempoda’ yürümeleri istendi. Katılımcıların seçtikleri hız ortalama 5.4 kilometre olarak kaydedildi. Katılımcılara 4 ayrı seansta,15 dakika yürüyüşten sonra 15’er kelimeden oluşan 2 farklı liste sunuldu. İlk listeyi okuduktan hemen sonra, ikinci listeyi de birkaç sefer okuduktan 20 dakika sonra katılımcılardan bu listelerden olabildiğince fazla kelimeyi hatırlamaları istendi.
Sonuç olarak egzersiz yapmayan kontrol grubuyla ve kelimeleri çalıştıktan sonra egzersiz yapan diğer gruplar  karşılaştırıldığında, listedeki kelimeleri öğrenmeden önce 15 dakika tempolu yürüyüş yapan grubun kelime hatırlamada anlamlı bir şekilde daha iyi olduğu görüldü.
 
Erkek üniversite öğrencileri yurtları tercih etmekten ziyade ev ortamında yaşamayı tercih etmektedir.