Jüpiter ve Satürn Kavuşması

04.02.2021
Blog Başlık

2020 bize sıra dışı olaylar yaşatmaya devam ediyor. 21 Aralık 2020’de Jüpiter ve Satürn Kavuşması olarak adlandırılan bir gökyüzü olayı gerçekleşecek. 21 Aralık’ta bu iki gezegen tek bir yıldız gibi parlayacak. Bu olayın en son yaşandığı zaman ise 1623 yılı yani tam 397 yıl önce.


Jüpiter ve Satürn her 20 yılda bir yakınlaşıyor. Ancak yukarıda da dediğim gibi 1623 yılından bu yana bu kadar yakın görülmemişlerdi. Gökbilimciler bu konu hakkında ömürde bir kez deneyimlenebilecek bir gökyüzü olayı olduğunu söylüyorlar.
Bu olay 21 Aralık’ta gerçekleşecek ve dünyanın her yerinden gözlemlenebilecek.

Jüpiter

Bu yakınlaşma gün batımından bir saat sonra başlayacak.
Jüpiter ve Satürn Güneybatı yönüne doğru alçakta görünecekler, hava karardığında ise ömürde bir kez karşılaşılabilecek bu olayın görüntüsü kelimenin tam anlamıyla nefes kesecek. Gökyüzü açık ise izlemeniz daha kolay olacaktır yine de hızlı olmakta fayda var bu iki gezegen bir saat içerisinde ufukta kaybolacaklar.


Bu kavuşmadan sonraki kavuşma 20 yıl sonra gerçekleşecek anca gezegenlerin birbirlerine bu kadar yakın olmayacağı söyleniyor.

Ekstra Bilgiler

– Galileo Galilei 1610 yılında kendi yaptığı basit bir teleskopla Jüpiter’in en büyük dört uydusu İo, Europa, Ganymede, ve Callisto’yu keşfederek ilk kez Yerküreden başka bir gezegene ait uyduların varlığını göstermiştir.


-Satürn’ün Güneş’e Ortalama Uzaklığı: 1.43 Milyar Km (889 Milyon Mil) (9.58 AU)
-Jüpiter’in Güneş’e Ortalama Uzaklığı: 779 Milyon Km (484 Milyon Mil) (5.20 AU)

-Jüpiter, Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter’den alır.
-Satürn, Adını Yunan mitolojisindeki Kronos’tan alır.
-Titan, Satürn’ün en büyük uydusudur, yoğun bir atmosferi olduğu bilinen tek doğal uydudur.

Erkek yurtlarında kalan öğrenciler kendi aralarında çeşitli geziler düzenlemektedir. Müzeleri ziyaret etmektedir.