Hukuk

15.01.2021
Blog Başlık
Programın Amacı:Hukuk programının amacı, toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
 
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:  Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi, Türk hukuk tarihi, anayasa hukuku, Roma özel hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, devletler umumi hukuku, İslam hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri verilir. 
 
Gereken Nitelikler:Sosyal Bilimlere ilgi duyması, başkalarını anlayabilmesi ve etkileyebilmesi, ikna gücü yüksek olması, düşüncelerini sözel olarak iyi ifade edebilmesi, sağlam bir mantık ve sezgi gücüne sahip olması, objektif olması, değişik görüş ve yeniliklere açık olması, okuma ve araştırmayı sevmesi, olaylar arasında ilişki kurabilme yeteneğine sahip olması, yorum yapma ve değerlendirme gücü yüksek olması.
 
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler:Mezunlar, genelikle ‘Hakim’, ‘Savcı’ ve ‘Avukat’ unvanı ile çalışmaktadır. Bir kısmı da ‘Danışman’ olarak görev yapar. Avukat olmak isteyenler, bir yıllık staj süresinin yarısını mahkemelerde yarısını da tecrübeli bir avukatın yanında geçirirler. Avukatlar kendilerine büro açabilecekleri gibi, kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak da görev alabilirler. Avukatlar insanların ya da firmaların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. İş bulma olanağı ve kazanç durumu, bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Hakim veya savcı olmak isteyen kişiler gerekli nitelikleri taşımları halinde yazılı sınav ve sözlü mülakat aşamalarını geçtikten sonra başlayan staj dönemini ve staj sonunda yapılan sınavı tamamladığı takdirde mesleğe kabul edilir. Hakimler, mahkemede, vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışırlar. Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler, kaymakamlık, noterlik, müfettişlik, Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli kademelerde memurluk gibi alanlarda da çalışabilmektedirler. Hukuk iş alanı geniş olan bir bölümdür. Hem kamu kuruluşlarında hem de özel şirketlerde çalışma imkanı vardır. Hakimlere ve savcılara kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır.
 
Kız yurtlarında barınan öğrenciler günün belirli saatlerinde destekleyici kurslara katılabilmektedir.