Hemşirelik Bölümü Tanıtımı

15.01.2021
Blog Başlık
Programın Amacı: Hemşirelik programının amacı, birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde, hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması, hasta bakımının planlanması ve örgütlenmesi ve uygulanması ile ilgili hizmetler yürütecek sağlık personelini yetiştirmektir
 
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eğitim süresince kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile Anatomi-Fizyoloji, Dahiliye Hastalıkları Bakımı, Cerrah Hastalıkları Bakımı, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Bakımı, Ruh Sağlığı ve Psikiyatri gibi uygulama dersleri okutulmaktadır. Hem teorik hem uygulamalı eğitim verilmektedir.
 
Gereken Nitelikler: Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.
 
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Türkiye’de hemşirelik eğitimi sağlık meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılmakta iken; 2014 yılı itibari ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik alanlarından mezun olanlar Hemşire Yardımcısı ünvanı alırken, Hemşirelik ünvanı lisans eğitimi düzeyine yükseltilmiştir. Hemşirelik eğitimi, lisans düzeyinde 4 yılda verilmektedir. Lisans mezunu hemşireler meslekleriyle ilgili Lisansüstü eğitim aldıktan sonra ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra Uzman Hemşire olarak görev yaparlar. Hemşireler, tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar. Hasta için öngörülen tedavileri uygular, takip eder, hastayı gözler, yazılı rapor tutar. Hemşire ayrıca, polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur, hastaya açıklayıcı bilgi verir, ameliyathanede, fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, ayılma odasında hastanın ameliyat sonrası ön bakımını yapar. Koruyucu sağlık hizmetleri alanında hemşire, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık eğitiminin verilmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve istatistiksel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesinde görev alır. Endüstri, iş ve okul sağlığı programlarında sürekli kontrol ve tedavide yardımcı olur, sağlık eğitimi ve danışmanlığı yapar.
 
Çalışma Alanları: Hemşireler, Özel ve Devlet Hastaneleri, Sağlık Ocakları, Dispanser, Tıp Merkezi, AÇSAP(Ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi), Kreşler, Toplum Sağlığı Merkezi,Diş Hastaneleri, Huzur Evleri, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu gibi tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görev alırlar.
 
Yurt müdürlüğü ve gençlik ve spor bakanlığı kapsamında düzenlenen etkinlikler haftasonu düzenlenecektir.