Düzce nasıl il oldu?

09.02.2021
Blog Başlık

Batı Karadeniz’in minik şehri olan 81. ilimiz Düzce, nasıl il oldu bundan bahsedeceğiz bu yazımızda. Ardında yüzlerce enkaz, 710 yarım kalmış hayat ve 2678 yaralı bırakan 12 Kasım 1999 depremi ardından 9 Aralık 1999 tarihinde Düzce, Bolu’dan ayrılarak il oldu. O tarihlerde Başbakanlık görevinde olan Bülent Ecevit’in başkanlığında yapılan 3,5 saatlik toplantının ardından Bolu’nun Düzce ilçesinin il olması kararlaştırıldı.

Düzce’nin il olmasına karar verilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından dönemin Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısında deprem yaralarının sarılması amacıyla Düzce’nin il, Kaynaşlı beldesinin de ilçe yapılmasına karar verildiğini duyurdu. Peki bu büyük değişikliğe sebep olan deprem öncesinde neler oldu? İşte depremin çıkış noktası ve ilerleyişi…

17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya tarihinde görülmemiş bir şekilde ikinci bir deprem meydana geldi: 12 Kasım 1999…Bu kez depremin merkez üssü Düzce’ydi…Saatler 18.57’yi gösterdiğinde, Düzce kuvvetli bir darbe ile sarsıldı ve yıkıldı. Bu kez 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan deprem, Kaynaşlı’yı da yerle bir ederken, Bolu’nun da bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu.

Düzce merkeze yakın yurtları araştırmakta fayda var.