Düşünmenin Öneminden bahsediyoruz ! Göz Atın !

04.02.2021
Blog Başlık

Hayatımızdaki birçok eylemin gerçekleştirmesi için ve de insan yaşamını, doğayı, dünyayı, evreni anlayabilmemiz için ve de bu doğrultuda anlamlı bir hayat yaşayabilmek için kendimizi tanımak gerekir. Bir insanın kendini tanıyabilmesi için ise düşünmesi gerekir. Tabii buradaki düşünme eyleminden kastım; bir sonuca varmak amaçlı yani bilgiyi, bilgileri incelemek, karşılaştırmak, yeni fikirler üretmektir. Yani anlayacağınız düşünmek, insanın bir yetisidir. Ve insanın yaşamı için zorunlu bir koşuldur diyebiliriz.


İlk doğduğumuz andan itibaren çevreyi, doğayı anlama isteği vardır içimizde. Biz insanlar dünyaya hayvanlar gibi sahip olduğumuz yaşamı sürdürme ve korunma ihtiyacından ibaret değiliz. Biz insanlar, akıl denen bir güce sahip olduğumuzdan hem dünyaya hem de kendimize yönelik düşünebilme yeteneği olan varlıklarız. Ve hazır bilgilerle dünyaya gelmediğimize göre her şeyi bilmeye ihtiyaç duyarız.


Felsefe tarihinin en önemli düşünürlerinden olan Aristoteles’in meşhur yapıtı “Metafizik”te “bütün insanlar doğal olarak bilmek isterler” demiştir. Yapımızdan ötürü kaynaklanan bu her şeyi bilme isteği bizi hiç rahat bırakmaz. Ve bu nedenle dünyayı anlamak için sorular sorarız, bunlara yanıtlar bulmaya çalışırız. Bu da bizlerin var olan şeyler arasında bir ilişki, bir bağ bulmaya, aramaya yönlendirir.

Düşünmek, hepimiz için önemli bir eylemdir. Sokratesinde dediği gibi; “Üstüne düşünülmemiş, sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değer değildir.” Hepimizde var olan bu düşünce yeteneğini her şeyi sorgulamaya ve doğruları öğrenmeye çabalayın. Bu yol, bizleri daha ileriye taşıyacak bir adımdır.

Yurtlara başvuru yapacak adaylar ilan tarihinden itibaren gerekli evrakları tamamlamasında fayda var.