Çocuk Gelişimi

15.01.2021
Blog Başlık
Programın Amacı: Programın amacı, genellikle hastanelerde, kreşlerde ve bakımevlerinde bulunan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal yönden gelişmeleri, çocuklara ilişkin çeşitli sorunların çözümü için ana-babaların eğitimi, hastanede tedavi edilen çocukların eğitim sorunlarının çözümü için gerekli programların hazırlanıp uygulanması gibi konularında eğitim yapmaktır.
 
Programda okutulan Belli Başlı Dersler: Çocuk gelişimi ve eğitimi programında biyoloji, anatomi, fizyoloji, sosyoloji, psikoloji gibi temel nitelikte dersler verilmektedir. Eğitim ilerledikçe uzmanlık dersleri ağırlık kazanmakta olup çocuk sağlığı ve hastalıkları, öğrenme psikolojisi, özel eğitim, aile ilişkileri, eğitim felsefesi ve çocuk ruh sağlığı gibi dersler verilmektedir. Ayrıca uygulamalı derslerle ve yuva-anaokulu pratiği gibi staj programlarıyla öğrencilere deneyim kazandırılmaktadır.
 
Gereken Nitelikler: Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, yaratıcı bir kimse olması gerekir. Ayrıca, çocukları seven, onlarla beraber olmaktan bıkmayan, ana-babalarla ve diğer meslektaşları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, hoşgörülü, kısaca insan ilişkilerinde başarılı bir kimse olması beklenir.
 
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunları “”Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi”” unvanı ile görev almaktadırlar. Çocuk gelişimi ve eğitimcisi genellikle kreşlerde ve bakımevlerinde bulunan çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve toplumsal yönden gelişmeleri için eğitim programları hazırlar; bu programları bizzat uygular ya da uygulayıcıları denetler, ana-babalara çocuklarına ilişkin çeşitli sorunlarında yol gösterir; çocuk hastanelerinde tedaviye alınan çocukların hastaneye uyum ve hastanede kaldıkları sürece eğitim sorunları ile ilgilenir, bunun için gerekli programları hazırlar, uygulanmasını sağlar. Ayrıca özel eğitim gerektiren çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyici eğitim programları hazırlama, uygulama ve ailelere yönelik rehberlik çalışmaları düzenleme de çocuk eğitimcisinin görevleri arasındadır.
 
Çalışma Alanları: Sağlık Bakanlığına bağlı;Hastaneler ve Aile Sağlık Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı; Özel Eğitim Kurumları ve Rehberlik ve Araştırma Merkezleri ve Kreşler. Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamış olmak koşuluyla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı; Çocuk ve Gençlik merkezleri, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Çocuk Evleri, Sevgi Evleri, İl ve İlçe Sosyal Hizmet Müdürlükleri, Aile Danışma Merkezleri, Emniyet genel Müdürlüğü’nde Çocuk Şube Büro Amirliğinde çalışabilme imkanına sahip olurlar.
 
Yurtlarda kalan kız öğrenciler günlük yemek fişi kullanabilmektedir.