Bolu’daki Muhteşem Güzellik Abant Gölü

04.02.2021
Blog Başlık

Abant Gölü, Bolu’nun 35 kilometre güney batısında bulunuyor. Yaklaşık olarak 1350 metre yükseklikte ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür. Abant Gölü’nün suları tatlıdır ve gölün en derin yeri 18 metredir.

Abant Gölüne Ulaşım

Bolu’ya Otobüsle ulaşabilirsiniz. Otobüs ile Bolu’ya ulaştıktan sonra taksi ya da minibüs ile Abant Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Özel araç ile ulaşmak için Bolu Dağı’nın çıkışındaki Abant yol ayrımını takip ederek göle ulaşılması da mümkün.

Abant Gölü’nün Özellikleri

Abant gölü, Batı Karadeniz dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alır. Abant Deresinin vadisinde meydana gelen heyelan ise gölün oluşumunu sağlamıştır. Gölün çevresinde 1400-1700 metrelere varan temiz ve doğal olan su Dirgene Çayı’nın meydana gelmesine sebep olmuştur. Gölden dökülen fazla sular Abant Deresi ve Bolu Çayı’na karışmaktadır. Göl ve çevresi Tabiat Parkı olarak işletilmektedir. Tabiat Parkı olarak işletilen alan 1196 hektarlıktır. Göl, o kadar duru ve berrak bir suya sahip ki derin noktaları bile net bir şekilde görülür.

Abant Gölü’nde Doğal Yaşam

Abant Gölü, zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Gölün çevresinde bulunan karaçam, kayın, meşe, dişbudak, gürgen, sarıçam, kavak, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, fındık, muşmula, ılgın, papazkülahı, çobanpüskülü, kuşburnu, alıç, böğürtlen, eğrelti, çilek, ahududu, nane, ısırgan, sarmaşık, atkuyruğu ve çayır otları başlıca bitki türleridir. Göl’ün kenarlarında ise nilüfer, sazlık gibi çeşitli su bitkileri mevcuttur. Ayrıca gölün kenarında su samurlarını da görebilirsiniz.

Çevrede yaşayan yabani hayvanlar; domuz, çakal, tavşan, karaca , ayı, tilki, kurt, sincap, gelincik su kuşları; yaban ördeği, yaban kazları, sakarmeke, karabatak, turna; yırtıcılardan; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş, diğer kuşlardan ise; toygar , alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk , bülbül, ispinoz ve saka sayılmaktadır.

Abant Gölü’nde Yapılacaklar

Göl çevresi, eğlenmeye, dinlenmeye, spor yapmaya, avcılığa ve piknik yapmaya uygundur. Kamp alanları olduğu gibi oteller ve restoranlar da vardır. Gölü çevreleyen asfalt gezinti amaçlı kullanılır.
Abant Gölü’nde yapılabileceklere örnek olarak ata binmek diyebilirim. Ömerler sapağından girdiğinizde yaklaşık 22 km gittikten sonra gişeden geçip biraz ilerledikten sonra sol tarafta atları görebilirsiniz.

Son olarak Giriş Ücretlerinden söz edeyim. Güncel fiyat tablosu şu şekilde:

  • Kişi başı (yaya olarak): 6 TL
  • Motolu Bisiklet: 9 TL
  • Otomobil Sınıfı: 18 TL
  • Minibüs Sınıfı: 54 TL
  • Midibüs Sınıfı: 90 TL
  • Otobüs Sınıfı: 162 TL

Abant Gölü Tabiat Parkına giriş ücretini nakit ödeyebildiğiniz gibi HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ile de otomatik ödeme yapmanız mümkün.

Kişisel Görüşlerim

Abant Gölü Türkiye’de var olan görülmeye değer yerlerden bir tanesi. Yolum ne zaman Bolu’ya düşse bir şekilde Abant’a gitmek için elimden geleni yapmışımdır. Yılın her zamanında ayrı bir güzelliğe sahip olan Abant Gölü’nde vakit geçirmek, doğayla iç içe olmak ve o dağ havasını içinize çeke çeke yürümek insana huzur veriyor. Mesela ben Abant’a gittiğimde bir köprü var orada yürüyordum. Gölün çevresinde asfalt olan yerde yürüyüş yaptım ve o taraftan arabaların geçtiği gibi bisiklete binen bir sürü kişi vardı. Eminim Abant’ta bisiklete binmek ayrı zevklidir. Ata bindim ve ata binmek inanılmaz zevkli bir şey. Hatta yukarıda sizlerle en son bindiğim yeri hatırladığım kadarı ile paylaştım.

Yurtta kalan öğrenciler haftasonu Abant gölü gezisi düzenleyecektir.