Animasyon Bölümü Hakkında Bilgi

23.11.2020
Blog Başlık
Genel Bilgiler
Alacağı Unvan:
Puan Türü: TS-1
Eğitim Süresi: 4
 
PROGRAMIN AMACI
 
NİÇİN ANİMASYON
 
İnsanın hayal ve düşünce dünyasını dışa vurması, animasyonun kullandığı teknik olanaklar sayesinde neredeyse sınırsızdır. Bir bireyin animasyonu ileriye dönük kariyeri olarak düşünmesinde birçok neden vardır, bunlardan bazıları:
 
       * Animasyon, eğitim, eğlence ve sinema sektörüne yakınlığı sebebiyle çağımızın gelişmekte olan sektörlerinden biridir,
       * Teknolojinin gelişimine paralel olarak, çizgi filmle birlikte görsel efektler, oyun, web, medikal ve eğitim sektörleri de gelişmekte ve animasyon bu anlamda giderek genişleyen bir pazara sahip olmaktadır, 
       * Animasyon Bölümü’nü tercih eden öğrenciler aldıkları eğitimle, gelişmekte olan ve popülerleşen farklı alanlar arasında özgürce seçim yapabilme fırsatı yakalayabilmektedir,
       * Sinema ve Sanat eğitimi alan öğrenciler animasyon eğitimi de alarak vizyon ve teknik bilgi bakımından daha donanımlı yetişmektedirler.
 
Son yıllarda, bilgisayarda tasarlanmış filmlerde ve oyunlarda benzeri görülmemiş bir büyüme gördük. Animasyon ve dijital efektler yaratıcı ve teknik çabanın en yoğun kullanıldığı en zorlu ve en hızlı gelişen alanlardan birisidir. Matematik, fizik ve yazılım mühendisliği ile kodlanarak kullanılan her yeni yazılım ve sürüm bu yönde sanatsal becerilerini sahneye koyarak bilgisayar teknolojisinin sınırlarını zorluyor.
 
Özellikle Türkiye’de son dönemlerde animasyon alanına çok büyük yatırımlar yapılıyor, ancak bu alanda yeterli olan sanatçı sayısı az. TRT çocuk kanalı açtığından beri pek çok çizgi film ve animasyon projelerine ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanı sıra özel kanallar da bu alanda diziler üretilmesi için kaynak ayırmış durumda. Çok acil olarak animasyon alanında uzmanlara ihtiyaç var. Aşağıdaki ödüllü animasyon çalışması bir Türk animasyon öğrencisi tarafından yapılmıştır.
 
Türkiye’de animasyon bölümüne öğrenciler yetenek sınavı adı verilen bir sınavla kabul edilmektedir. Yetenek sınavları her üniversitenin kendi büyesinde gerçekleşiyor. Yetenek sınavlarına girmek için LYS’ye girmeye gerek kalmadan sadece YGS’den baraj veya üzerinde puanı geçmiş olmak yeterli oluyor. Yetenek sınavlarının nasıl olduğu ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
 
Başarılı sanatçılar yeteneklerini ve bilgisayar programlarındaki ustalıklarını kullanarak sanat eseri niteliğinde animasyon filmleri yapıyorlar. Bu alanda başarı sağlayabilmek için öğrenci, iyi derecede animasyon bilgisi, yaratıcı ve teknik açıdan gelişmiş bilgi ve becerilere sahip olması için iyi bir eğitim almalıdır.
 
Peki, animasyon eğitimi nasıldır?
 
Hareket yanılsaması yaratmak ve birden fazla görüntü üretmenin teknikleri öğretilir. Bunun öğrencinin öğrencilik döneminde filmler, televizyon reklamları ,TV ve video oyunları üretmek üzerine hayali projeler üretmesi gerekli.
 
Ayrıca öğrenciler bu alanda uzmanlaşmak istiyorlarsa, öncelikle 2D animasyon, 3D model alma animasyon veya bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler için geliştirilen (CGI) dijital animasyon programlamasını çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Bu yazılım Steven Spielberg’ün 1990'ların başlarında çektiği ünlü ve kült filmi Jurassic Park’ta kullanılmıştı.
 
Eğitim süresince öğrencilerin kendi dünyasındaki saklı cevherleri ortaya çıkarmalı, düşündüklerini hayata geçirmek için fırsat sağlayıp, çizim, karakter animasyon, grafik ve video üretimi, storyboard teknikleri ve baştan sona tüm animasyon üretim süreci hakkında bilgi edinmeliler.
 
Bilgisayar animasyon eğitimlerine katılan öğrenciler, bu alanda gerekli olan tüm yaratıcı ve teknik süreçleri kavramalı, böylece çizim yeteneklerini geliştirmenin yanında matematik ve programlama becerilerini de geliştirmeliler. Bu sürecin sonunda yeteneklerinin ve elde ettikleri donanımın ne kadar değerli olduğunun farkına varacaklardır.
 
Animasyon eğitimini almanın en büyük faydalarından biri de resim, tasarım ve çizimde tercih edilen en popüler seçeneklerden biri olması.
 
Herkesin zevkine ve yeteneklerine göre bu alanda ihtiyaçlarını karşılaması için üniversitelerde eğitimler verilmektedir. Ve yine bu alanda gerekli yazılımların, programların, filmlerin ve bilgisayar oyunlarının tasarımlarının son yıllarda giderek daha popüler hale gelecek olmasını göz önünde bulundurarak profesyonel bir eğitim almak istiyorsanız, tercihlerinizi ne yönde yapacağınızı iyi belirlemeniz gerekmektedir.
 
Özel yurtlar veya devlet yurtları öğrencilere okul döneminde hizmet vermeye hazırdır.