Amerika’da Öğrenci Vizesine Geçiş Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

06.01.2021
Blog Başlık
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Work and Travel veya turist vizesiyle Amerika’yı ziyaret etmek isteyen arkadaşların vizelerini öğrenci statüsüne nasıl çevirebileceğinden bahsedeceğim.
Kısaca Work and Travel vizesinden bahsedelim. Work and Travel, yaz döneminde Amerika’da hem çalışıp hem seyahat etme imkanı tanıyan, dünyanın en gelişmiş ve en popüler “Uluslararası Kültürel Değişim” programıdır. Bu programa katılabilmek için en önemli şart üniversite öğrencisi olmak, orta derecede İngilizce bilmektir.
Work and Travel programında çalışma süresi minimum 12 haftatır, katılımcılara program sonunda programın “Travel” kısmı için 1 ay daha Amerika’da kalma hakkı verilir.
Turist vizesi ise; Amerika Birleşik Devletleri’ne geçici olarak iş, zevk, turistik veya tıbbi tedavi amaçlı giriş yapmak isteyenler için ayrılmıştır.
Bu iki vize türünden herhangi biri ile Amerika’ya giriş yapmış kişiler vizelerinin tarihi geçmediği sürece Amerika Birleşik Devleti sınırları içerisinde statü değiştirerek dil okuluna, üniversiteye veya master programlarına katılabilmektedir.
 
Statü Değişikliği Adımları
* Statü değişikliğine başvurabilmek için ilk olarak akreditasyonu olan bir dil okuluna veya üniversiteye kayıt olarak I-20 formunu alıyorsun. (Amerika’daki akreditasyonu olan okullara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
* Yeni gelen sistemde Amerika devleti senin ABD topraklarında vizesiz kalmanı istemediği için F-1 başvurunu yaparken aynı zamanda, B2 Turist vizesi için de başvuru yapmanı istiyor.
* Bu iki vize başvurusu için ayrı ayrı başvuru formu olan I-539 formunu doldurup USCIS’e gönderiyorsun. Ayrıca son güncelleme ile parmak izi zorunluluğu da getirildi. Parmak izi ücretini de başvuru ücretiyle beraber gönderiyorsun. Formu çok dikkatli bir şekilde doldurmanız surecin sonunda Onay almanız ile doğru orantılıdır. Linkten formun boş haline ulaşabilirsiniz.
* Formu gönderdikten sonra onay gelmesinin beklemeye geçiyorsunuz. Gecen senelerde 9-12 ay içerisinde açıklanan dosyalar son zamanlarda 3-5 ay içerisinde onaylanmaya başladı.
* Bu sure zarfında F-1 başvurunuz onaylanana kadar Amerika sınırları içerisinde yasal bir şekilde yaşıyor, okula gitmiyor ve ücret ödemiyorsunuz.
* Vize onayınız elinize ulaştıktan sonra 30 gün içerisinde vizenizin iptal olmaması için okulda derslere girmeye başlamış olmanız gerekmektedir.
* Size gelen vize okula ne kadar kayıt olduysanız o kadarlık veriliyor. Fakat okula devam ettiğiniz sürece statünüz otomatik olarak uzayacaktır. Vizesini F-1 a çevirip dil okulu sonra üniversite sonra Master yaparak green karta kadar giden arkadaşım var. Vizeniz onaylandıktan sonra istediğiniz zaman farklı bir okula, üniversiteye hatta master programına transfer olabilirsiniz.
 
Maliyet
I-539 Başvuru Formu            $370
Parmak İzi Ücreti                   $85
SEVIS Kayıt Ücreti                $350
Okul Kayıt Ücreti                   $100
 
Başvuru Adresi
Evet, son adım olarak başvuru formunu ve diğer tüm evraklarımızı bir dosya haline getirip Göçmenlik ofisine göndereceğiz. Aşağıda kullanacağınız posta şirketine göre dosyanızı göndermeniz gereken adresleri bulabilirsiniz.
U.S. Postal Service (USPS) için;
USCIS
P.O. Box 660166
Dallas, TX 75266
FedEx, UPS, and DHL Posta şirketleri için ise;
USCIS
ATTN: I-539
2501 S. State Highway 121 Business
Suite 400
Lewisville, TX 75067
Amerika Dil Okulları
Amerika dil okullarını English as a Second Language (ESL) olarak Google’da aratarak bulabileceğiniz, genelde fiyatları aylık $400 dan başlayıp $1500’a kadar çıkabilen öğretim merkezleridir. En bilindik ve pahalı dil okullarının başında EF ve Kaplan dil okulları geliyor. Dil okullarında yabancı dil becerilerinizi geliştirebilir, dünyanın dört bir yanından farklı kültürden arkadaş edinme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Amerika dil okulları hakkında bilgiler zaten Amerika’da Dil Eğitimi Rehberi içeriğinde detaylı bir şekilde mevcut. Bu yüzden konuyu çok dağıtmadan Amerika üniversiteleri ile devam edelim.
 
Üniversiteler
Amerika’da üniversiteler ikiye ayrılıyor.
 
1. Community College
Community College’lar Amerika’nın her county(ilçe)’de bulunan 2 yıllık üniversitelerdir. Hangi bölümü okumak istediğinize siz karar verirsiniz. YGS LYS gibi sınav zorunluluğu yoktur.
2 yıl sonunda istenilirse 4 yıllık üniversiteye transfer alarak 3. sınıftan devam edebilirsiniz.
Ayrıca, Community Collegelar’ın fiyatları 4 yıllık üniversitelere göre oldukça uygundur. Bu yüzden Amerika’da eğitim ücretlerini kendi karşılayanlar çoğunlukla bu okulları tercih etmektedir.
Community Collegelarda okurken Cirrucular Practical Training (CPT) yani 20 saatlik çalışma iznine sahip olursunuz. Daha detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.
–    https://studyinthestates.dhs.gov/sevis-help-hub/student-records/fm-student-employment/f-1-curricular-practical-training-cpt
Buna ek olarak, mezun olduktan sonra ise Optional Practical Training (OPT) yapma şansına sahip oluyorsunuz. OPT size 1 yıllık okuduğunuz alanda çalışma izni veriyor.
–    https://studyinthestates.dhs.gov/sevis-help-hub/student-records/fm-student-employment/f-1-optional-practical-training-opt
 
2. Üniversite
Amerika’da undergraduate degree olarak adlandırılan Türkiye’de iste 4 yıllık üniversitelere karşılık gelen okullardır.
Genellikle özel ve pahalı okullardır. Amerika’da üniversite okumak genel olarak pahalı olduğu için ya çok çalışkan burs kazanmış ya da zengin ailelerin çocuklarının tercih ettiği okullardır.
Bu okullarda STEM yani (Science, Technology, Engineering and Mathematics) bölümlerinden herhangi birinden mezun olduğunuz taktirde 1+2 yıl OPT yapma hakkına sahip olursunuz. 3 Yıllık çalışma izniniz boyunca çalıştığınız firma sizinle devam etmek isterse sponsor olarak Yeşil Kart (Green Card) başvurunuzu yapabiliyor.
Ülkeye giriş çıkış izni
Bu işlemler sizin Amerika sınırları içerisinde yasal olarak eğitim görmenizi sağlar fakat pasaportunuza herhangi bir vize mührü basılmaz. Çünkü Amerika sınırları içerisinde Amerikan konsolosluğu yoktur. Bu yüzden ülkeden çıkarsanız geri dönmek için konsolosluktan F-1 vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. (Kanada, Meksika ve belirli ada ülkelerine 30 günden fazla olmamak kaydıyla giriş çıkış yapabilirsiniz.)
Kısaca, Amerika’da vize değişim sürecinden ve başvurabileceğiniz eğitim kurumlarından bahsetmek istedim. Ayrıca, aklınıza takılan anlamadığınız noktaları sormak için 
 
Yurt dışında dil okuluna giden erkek öğrenciler yurtlarda yaşamaktan ziyade ev ortamında yaşamayı tercih etmektedir.