ADINI COVİD KOYDUM !

08.02.2021
Blog Başlık

Merhabalar baylar, bayanlar, gençler ve kendini genç hissedenler. Konumuz aylardır gündeminden düşmeyen “covid-19”. Biraz da biz değinelim bu konuya değil mi?
“Vaka sayımız sıfırlandı. Her şey eski düzenine geri dönüyor. Okullar açılıyor. Düğünler, seyranlar serbest. İşsizler işlerine geri dönüyor.” demeyi inanın o kadar çok isterdim ki! Şu an bunu söyleyememem söyleyemeyeceğim anlamına gelmez tabii ki. Neden mi? Çünkü her şey bizim elimizde. 

Covid-19 ne zaman çıktı? Nasıl çıktı? Mutasyona uğradı mı? İkinci dalga ne zaman? Faslını geçmek istiyorum. Aylardır bunlarla yatıp kalkıyoruz zaten. Şarkılara şiirlere konu oldu hatta. Bu yüzden ana konumuz temizlik.

Özellikle covid-19 hayatımıza girdikten sonra temizliğin önemi hayli arttı. Ölme korkusu yüzünden sabunla ekmek yıkayanlarımız, dezenfektan içenlerimiz dahi oldu. Böyle davranışlar sergilemek için bilinçli bireyler olmamız gerektiğine inanıyorum. Benimle aynı fikirde iseniz bilinçlenmeye devam edelim o zaman.
Neredeyse her gün işittiğimiz ama bir türlü ezberleyemediğimiz 14 kural ile başlayalım.

1-Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovalayarak yıkayın.

2-Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.
3-Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın.
4-Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının.
5-Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
6-Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.
7-Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin.
8-Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
9-Kıyafetlerinizi 60-90°C’de normal deterjanla yıkayın.
10-Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve deterjanla her gün temizleyin.
11-Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
12-Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
13-Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.
14-Düşmeyen ateş, öksürük, ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Virüslerin bazı özelliklerinden bahsedersek bu maddeleri anlamak, yorumlamak daha kolay olacaktır. Virüsler canlı vucuduna girmediği sürece canlılık özelliği gösteremeyen varlıklardır. Elimizde, kolumuzda virüs barındırmamız farklı yerlere taşımamıza sebep olduğu için riskleri azaltmak adına 14 kuralı yerine getirmeliyiz. Kendimiz ve çevremiz için… Aynı zamanda virüsler bizden önce de vardı, bizden sonra da var olmaya devam edeceklerdir. Virüsleri yenmenin en temel koşulu belirtilen kurallardır. Sağlık için bu kurallara uyalım, uygulayalım, uygulatalım.

Salgın sürecinde testi  pozitif çıkan vatandaşlar ülkenin çeşitli yurtlarında karantinada kalmaktadır.